Donanım

ThinkPad efsanesi 20 yaşında

Lenovo, üstün teknoloji, yüksek performans, sağlamlık ve şık tasarımı bir arada sunduğu ThinkPad ürün ailesinin 20’inci yaşını kutluyor. Japon mutfağına özel Bento-Bako kutusundan ilham alınarak tasarlanan ve IBM çalışanlarına üzerinde “Think” yazan hediye deri ajandalardan esinlenerek adına “ThinkPad” denilen seri, 20 yıla 20 çarpıcı özellik de sığdırmış. Teknolojideki tüm yenilikleri başarıyla uygulayan Lenovo ThinkPad serisi için değişmeyen tek gerçek ise, profesyonellerin en çok kullandıkları ve tercih ettikleri marka olması…

UZAYA ÇIKAN İLK DİZÜSTÜ

İlk üretilen orijinal ThinkPad aslında bir yazı tahtası tableti şeklinde tasarlanmıştı. 1992 yılında tanıtılan ThinkPad 700t, kullanıcıların üstüne yazı yazabilmeleri amacıyla düz ve tek parça olarak tasarlanmış; aynı zamanda yanında bir de kalemiyle pazara sunulmuştu. Oldukça tanıdık geliyor değil mi?

Tüketicilerin ve kurumların talepleri doğrultusunda yıllar içinde gelişen ThinkPad cihazlar, 20 yıl içinde birçok ilk ve yeniliğin öncüsü olurken, tam 76 milyon adetlik satışla da dünyada bir rekor kırdı. Everest Dağı’nın müthiş yüksekliğine erişen ilk dizüstü bilgisayar olan ThinkPad, deniz seviyesinden 15 bin fit yukarıda, yüzde 95 nem oranında, şok darbelere rağmen, 60 derece sıcaklıkta ve -20 derecede soğuklukta bile çalışabilmeyi başardı.

ThinkPad, aynı zamanda “Uluslararası Uzay İstasyonu” yolculuğuna çıkan ilk dizüstü bilgisayar olarak, Lenovo’nun uzaydaki pazar payını da yüzde 100’e ulaştırdı. Uzay görevlerinde birden çok ThinkPad dizüstü bilgisayar kullanıldı. Amerika Uzay Mekiği ile 2 Aralık 1993’te Hubble Uzay teleskopunu onarmak için Shuttle Endeavour’s ile uçan da ThinkPad oldu..

BÖYLE EZİYET GÖRÜLMEDİ

Taşınabilirliği ve performans üstünlüğüyle bilinen Lenovo ThinkPad dizüstü bilgisayarları, aynı zamanda güvenilirlik ve güçlü tasarım kalitesiyle de askeri testlerde yer alan sekiz koşulu karşılamayı başararak, askeri testlerden geçebilen tekdizüstü bilgisayar olma özelliğini de elde etti. ThinkPad serisi, aşırı titreşim, toz, baskı, nem, ısı ve toza karşı dayanıklı olduğunu kanıtladı. ThinkPad T400s ise 2009 yılında 26 bin tonluk bir kamyon tarafından ezildiği halde, bu işkenceden sağ çıkmayı başardı.

F1 OTOMOBİLLERDEN ESİNLENDİ

1999 yılında ThinkPad, piyasadaki en küçük dizüstü bilgisayar oldu. Standart çıkışlarla ağırlığı 1.35 kilogramdan az olan cihazın klavyesi ile piyasadaki diğer cihazlardan sadece yüzde 5 oranında küçüktü. 2009 yılında tanıtılan, ThinkPad W700ds ise pazarın ilk çift ekranlı mobil iş istasyonu olarak tanındı. Ancak Türkiye’nin nüfusuyla aynı sayıdaki satış rekoruna ulaşmasının arkasındaki nedenler bunlarla sınırlı değil. ThinkPad, 20 yıla sayısız farklı donanım ve teknolojik yenilikler de sığdırdı..

Bu özellikler arasında göze çarpanlar, cihazların araba tasarımından etkilenilerek oluşturulan hava yastığı ve güvenlik kafesi (roll cage). ThinkVantage Aktif Koruma olarak adlandırılan bu sistem, hareketteki ani değişimleri algılayıp verileri korumak için sabit diski geçici olarak durdurur ve düşme anında diskin okuyucu kafa tarafından zedelenmesi ve dolayısıyla bilgilerinizin zarar görme olasılığı minimuma indiriyor. Sağlam magnezyum alaşımlı bu silindirik kafes, aynı zamanda uçakların dış yüzeyinde ve F1 arabalarında da kullanılıyor.

DOĞADAN İLHAM ALINIYOR

Lenovo mühendislerinin baykuşların sessiz uçuşlarından ilham alarak oluşturdukları sessiz fan pervaneleri sayesinde ise ThinkPad serisinde fan gürültüsü tarihe karıştı. Lenovo mühendislerinin baykuşların sessizliğinden esinlenerek oluşturdukları bu teknolojide, özellikle baykuşların avlarını yakalarken sessiz uçuşları gözlemlenmiş. Bu gözlemden yola çıkan Lenovo mühendislerinin, baykuş kanatlarının aerodinamiklerinden esinlenerek, pazarın en sessiz, fark edilmeyen fan pervanelerini oluşturmayı da başardıkları belirtiliyor.

Bu teknolojilerden bir diğeri “Kedi Pençesi Sabit Disk”. Lenovo ThinkPad serisinde yer alan bu yenilikçi teknoloji, cihazları düşme ve darbelere karşı koruyor. Yükseklerden düştüğünde bile zarar görmeyen kedi pençeleri Lenovo’ya bu konuda ilham olmuş durumda. Kedi pençelerinin düzgün düşüş teknikleri incelendikten sonra oluşturulan Lenovo ThinkPad serisi, sabit disk sürücüleri için tasarlanan koruyucu lastik tutucular sayesinde düşme ve darbelere karşı maksimum güvenlik sağlıyor.

Bir IBM araştırmacısının kızıyla puzzle yaparken düşünerek tasarladığı ThinkPad 701C ise aniden beliren gerçek boyutta bir klavyeden oluştuğundan “kelebek” olarak adlandırılıyor. Kelebek klavye geniş bir tasarım şaheseri olarak kabul edildiğinden halen New York’taki Modern Art Koleksiyon Müzesi’nde sergileniyor.

ThinkPad 20. Yıl bloğu açılmıştır. http://www.thinkpad20yasinda.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir