Türk elektrik ve elektronik sektöründen Afrika çıkarması

Beyaz eşya, elektronik, elektrik üretim ve dağıtım ekipmanları, kablo gibi farklı sektörlerden ihracatçı firmaları bünyesinde toplayan Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET), 2015 yılının ilk ticaret heyeti için rotayı Afrika’ya çevirdi.

Sudan ve Etiyopya’yı kapsayan sektörel ticaret heyetine Arçelik ve Vestel gibi sektörün en büyük ihracatçılarının da aralarında olduğu 27 firma katıldı. Türk şirketleri her iki ülkede 528’in üzerinde ikili görüşme yaptı. Heyet kapsamında; Sudan Yatırım Bakanı Dr. Mustafa Osman İsmail ve Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome ile de görüşmeler gerçekleşti.

Beyaz eşya, elektronik, kablo, jeneratör, transformatör, elektrik panosu, aydınlatma ürünleri gibi geniş bir sektörel dağılıma sahip olan ticaret heyetinde 27 firmadan, 34 temsilci yer aldı. Katılımcı sayısı ile şimdiye kadar düzenlenen en büyük ticaret heyetlerinden biri olarak dikkat çeken Etiyopya-Sudan heyeti kapsamında ilk olarak Sudan’ın Hartum şehri ziyaret edildi.

Sudanlı 55 firma ile Türk şirketleri arasında 230’dan fazla B2B görüşme gerçekleşti. Beyaz eşya ve transformatör firmalarına ilgi yoğundu. Aralarında Sudan’ın en önemli endüstriyel gruplarından Giad Group’un da olduğu elektrik ve elektronik sektöründen büyük şirketlerin yanı sıra Sudan Elektrik ve Su Kaynakları Bakanlığı yetkilileri ticaret heyetine katıldı.

Sudan, Serbest Ekonomik Bölgeler ile ihracatın önündeki engelleri kaldıracak…

TET Yönetim Kurulu ve firma temsilcileri, Sudan Yatırım Bakanı Dr. Mustafa Osman İsmail ile de bir araya geldi. Türkiye ile Sudan arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin önemini vurgulayan Dr. Mustafa Osman İsmail, ülkedeki yatırım olanakları hakkında bilgiler verdi. İsmail, kurulan Serbest Ekonomik Bölgeler aracılığıyla Sudan’a ihracat yapılmasının önündeki engellerin aşılmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Afrika pazarının kalbi Etiyopya’da atıyor…

TET ticaret heyetinin Sudan’ın ardından ikinci durağı Etiyopya’nın Addis Ababa şehri oldu. Afrika’nın başkenti olarak adlandırılan Addis Ababa’daki etkinliğe ilgi büyüktü. Heyette yer alan Türk firmaları, 82 Etiyopyalı şirket ile 298’i aşkın ikili görüşme gerçekleştirdi.

İlginizi çekebilir:  Türk şirketleri, 'Microsoft 365 İçin Copilot'u erken benimsedi

TET Yönetim Kurulu üyeleri ile Türkiye’nin Addis Ababa Ticaret Müşaviri’nin Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome ile gerçekleştirdiği toplantıda, TET Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Türk firmalarının Afrika pazarına ve özellikle Etiyopya’ya verdikleri önemi ifade etti.

Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome; Bied Kablo, Kumtel gibi birçok Türk firmasının Etiyopya’da yatırım yaptıklarını, ülkenin özellikle gıda ve gıda işleme, tekstil ve deri konusunda yatırımcıya ihtiyacı olduğunu söyledi. Etiyopyalı tüketici nezdinde Türk ürünlerinin ‘kalite’ algısının yüksek olduğu, Alman ve İtalyan ürünleri ile rekabet ettiği vurgulandı.

Önümüzdeki dönemde enerji ve demiryolu alanındaki kamu yatırımlarının artacağını açıklayan Etiyopya Cumhurbaşkanı Teshome, Etiyopya’ya yatırımın sadece Etiyopya’ya değil, tüm Afrika pazarına yapılan bir yatırım olarak düşünülmesi gerektiğini, ülkelerinin Afrika kıtası için bir ‘hub’ konumunda olduğunu kaydetti.

TET Etiyopya-Sudan sektörel ticaret heyetine katılan firmalar, heyet sonrası yaptıkları değerlendirmede, sonuçları bakımından oldukça verimli geçen görüşmeler yaptıklarını ifade ettiler.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir