Türkiye’de yapay zekâ kullanımı yaygınlaşıyor

Türkiye’de üretken yapay zekâ kullanımı özellikle gençler arasında yaygınlaşıyor. TÜİK’in 2025 yılı verilerine göre 16-74 yaş grubundaki bireylerin yüzde 19,2’si üretken yapay zekâ kullandığını belirtti. 16-24 yaş grubunda ise bu oran yüzde 39,4’e yükseldi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ilk kez yayımladığı Yapay Zekâ İstatistikleri, bireylerin yanı sıra işletmelerin yapay zekâ kullanımına ilişkin verileri de ortaya koydu. Araştırmada üretken yapay zekâ kullanımı; metin, görsel, yazılım kodu, video veya müzik gibi içerikler üretmek amacıyla yapay zekâ araçlarının bilinçli ve kasıtlı kullanılması olarak tanımlandı.
Her 5 kişiden yaklaşık 1’i yapay zekâ kullanıyor
2025 yılında bireylerin yüzde 19,2’si üretken yapay zekâ kullandığını bildirdi. Kullanım oranı erkeklerde yüzde 19,4, kadınlarda ise yüzde 18,8 olarak ölçüldü.
Yaş gruplarına göre bakıldığında yapay zekâ kullanımının gençlerde belirgin şekilde daha yüksek olduğu görüldü. 16-24 yaş grubunda kullanım oranı yüzde 39,4 olurken bu oran 25-34 yaş grubunda yüzde 30, 35-44 yaş grubunda ise yüzde 15,5 olarak gerçekleşti.
Gençlerin yüzde 39,4’ü yapay zekâ kullanıyor
16-24 yaş grubunda üretken yapay zekâ kullananların oranı yüzde 39,4’e ulaştı. Bu yaş grubunda kullanım oranı erkeklerde yüzde 38,3, kadınlarda ise yüzde 40,5 olarak kaydedildi.
TÜİK’in verileri, gençler arasında yapay zekânın günlük yaşamın yanı sıra eğitim ve iş amaçlı kullanımının da bulunduğunu gösteriyor. 16-24 yaş grubunda yapay zekâ kullananların yüzde 75,3’ü özel amaçlarla, yüzde 53,9’u eğitim amacıyla, yüzde 19,7’si ise iş amacıyla yapay zekâ kullandığını belirtti.
Yapay zekâ en çok özel amaçlarla kullanılıyor
Yapay zekâ kullanan bireylerin yüzde 79,7’si teknolojiden özel amaçlarla yararlandığını belirtti. Mesleki amaçlarla kullanım oranı yüzde 33,8, örgün eğitim amacıyla kullanım oranı ise yüzde 31,4 oldu.
Bu veriler, Türkiye’de üretken yapay zekânın yalnızca iş hayatına yönelik bir teknoloji olmadığını, kişisel kullanım alanlarının da önemli bir paya sahip olduğunu ortaya koydu.
İşletmelerde yapay zekâ kullanımı yüzde 7,5
TÜİK verilerine göre 10 ve daha fazla çalışanı bulunan girişimlerin yüzde 7,5’i 2025 yılında en az bir yapay zekâ teknolojisi kullandığını bildirdi. Bu oran 2021 yılında yüzde 2,7 seviyesindeydi.
Çalışan sayısı arttıkça yapay zekâ kullanım oranının da yükseldiği görüldü. 10-49 çalışanı bulunan girişimlerde kullanım oranı yüzde 6,6 olurken 50-249 çalışanı bulunan işletmelerde yüzde 9,6’ya, 250 ve daha fazla çalışanı bulunan işletmelerde ise yüzde 24,1’e çıktı.
Yapay zekâ işletmelerde en çok pazarlama için kullanılıyor
Yapay zekâ kullanan girişimlerde en yaygın kullanım amacı yüzde 46,5 ile pazarlama veya satış oldu. Bunu yüzde 41,1 ile üretim veya hizmet süreçleri, yüzde 41 ile araştırma-geliştirme veya yenilik faaliyetleri ve yüzde 40 ile işletme süreçleri ve yönetim organizasyonu izledi.
Muhasebe, kontrol veya finans yönetiminde yapay zekâ kullanımı yüzde 33,7, bilgi ve iletişim teknolojileri güvenliğinde kullanım yüzde 22,6, lojistik faaliyetlerinde kullanım ise yüzde 13,6 olarak belirlendi.
Yapay zekâ kullanmayanların çoğu ihtiyaç duymadığını söylüyor
Üretken yapay zekâ kullanmadığını belirten bireylerin yüzde 63,3’ü buna gerekçe olarak yapay zekâya ihtiyaç duymadığını gösterdi. Yüzde 18,7’si nasıl kullanılacağını bilmediğini, yüzde 12,4’ü ise yapay zekânın varlığından haberdar olmadığını belirtti.
Gizlilik, güvenlik veya emniyetle ilgili endişeler ise yapay zekâ kullanmama nedenleri arasında yüzde 5,5’lik paya sahip oldu.
İşletmelerde uzmanlık eksikliği öne çıkıyor
Yapay zekâ kullanmayan ancak gelecekte kullanmayı düşünen girişimlerin yüzde 74,2’si ilgili uzmanlık eksikliğini önemli bir neden olarak gösterdi. Bunu yüzde 67,4 ile yüksek maliyetler ve yüzde 62,4 ile yapay zekâ kullanımından kaynaklanabilecek zararlarda hukuki sorumluluğun belirsiz olması izledi.
TÜİK’in verileri, üretken yapay zekâ kullanımının Türkiye’de özellikle gençler arasında belirgin bir seviyeye ulaştığını, işletmelerde ise kullanımın çalışan sayısı ve faaliyet alanına göre farklılaştığını ortaya koyuyor.










