Türkiye’deki Z kuşağının yüzde 88’i girişimci olmak istiyor

Mastercard’ın 2025 Dünya Kadınlar Günü’’ne özel olarak gerçekleştirdiği araştırma, kadınların girişimcilik alanındaki motivasyonlarını ve karşılaştıkları engelleri gözler önüne seriyor. 41 ülkede, 42 binden fazla katılımcıyla gerçekleştirilen araştırma, nesiller arası girişimcilik ruhundaki farklılıkları ortaya koyuyor. Araştırma verilerine göre, Türkiye’deki kadınların yüzde 60’ı kendisini girişimci olarak tanımlarken, bu oran Z kuşağı kadınları arasında yüzde 88’e kadar çıkıyor. Araştırmaya göre, girişimci olmanın en önemli motivasyon kaynakları finansal bağımsızlık, hayallerini gerçekleştirme arzusu ve iş-yaşam dengesini sağlama isteği olarak öne çıkıyor.
Kadınların girişimcilik motivasyonları
Araştırmaya göre, dünya genelinde Z kuşağı kadınlarının kendi işlerini kurma isteğindeki en önemli nedenler arasında daha fazla gelir elde etmek (yüzde 57), finansal bağımsızlık kazanmak (yüzde 54) ve iş-yaşam esnekliğine sahip olmak (yüzde 50) bulunuyor. Türkiye’de ise kadınların girişimci olmalarındaki en önemli sebep hayallerini gerçekleştirmek (yüzde 62) olarak belirlenirken, bunu daha iyi bir iş-yaşam dengesi (yüzde 46) ve daha esnek çalışma saatleri (yüzde 40) takip ediyor.
Kadın girişimcilerin karşılaştığı engeller
Araştırma, kadın girişimcilerin en büyük zorluklarından birinin finansmana erişim olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye’deki katılımcıların yüzde 40’ı finansal kaynak eksikliğini, yüzde 39’u fon eksikliğini ve yüzde 28’i deneyim eksikliğini girişimciliğin önündeki temel engeller olarak gösteriyor. Kadınların girişimciliği desteklemek için en çok ihtiyaç duyduğu konular ise finansman seçeneklerinin artması (yüzde 48), temel iş becerileri konusunda daha iyi eğitim (yüzde 33) ve teknoloji alanında daha fazla eğitim (yüzde 29) olarak sıralanıyor.
Teknoloji kadın girişimciler için kritik bir faktör
Araştırma, kadınların teknolojiye olan ilgisinin erkeklerden daha fazla olduğuna da dikkat çekiyor. Türkiye’de kadınların yüzde 42’si veri analizi ve kodlama gibi teknik konularda destek ararken, erkeklerde bu oran yüzde 26 seviyesinde bulunuyor. Benzer şekilde, kadınların yüzde 40’ı yapay zekâ araçlarını kullanmayı önemli bir beceri olarak görürken, bu oran erkeklerde yüzde 18 olarak kaydediliyor. Kadınların yüzde 80’i karar alma sürecinde yapay zekâdan destek aldığını belirtirken, bu oran erkeklerde yüzde 68’de kalıyor.
Kadın girişimciliği ve sektör tercihleri
Türkiye’deki kadın girişimcilerin faaliyet göstermek istediği en popüler sektörler arasında yiyecek ve içecek (yüzde 30), kozmetik (yüzde 17) ve iş hizmetleri (yüzde 12) bulunuyor. Erkek girişimcilerin ise en çok BT ve bilgisayar alanında (yüzde 12) girişim yapmayı tercih ettiği görülüyor.
Mastercard’ın kadın girişimcilere desteği
Mastercard Doğu Avrupa Bölge Başkanı Yasemin Bedir, yaptığı açıklamada, Mastercard’ın kadın girişimcileri desteklemeyi bir sorumluluk olarak gördüklerini belirtti. Şirket, 2020’den bu yana 50 milyondan fazla küçük işletmeye destek sağlarken, Girls4Tech programı ile 7 milyona yakın genç kadını STEM alanında kariyer yapmaya teşvik etti.
Bütçe dostu telefon | OPPO A38 videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.
Yeni videolar için buradan kanala abone olmayı unutmayın!