Twitter

Twitter, nereden para kazanıyor?

Twitter’ın halka arz başvurusunun bu hafta açıklanması bekleniyor. Peki merakla beklenen bu halka arz işleminde nelere dikkat edilmeli?

ABD yasalarına göre yıllık geliri 1 milyar doların altında olan şirketler halka arz başvurularını gizli yapabiliyor. Twitter da süreci bu şekilde başlatmayı tercih eden şirketlerden oldu.

Manulife Varlık Yönetimi Genel Müdürü Michael Scanlon, “En önemli soru, şirketin gelirlerini nasıl elde ettiği ve nasıl bir büyüme yolu izlediği,” diye konuştu.

Şirket parayı nereden kazanıyor? Twitter, markaları ve reklamcıları tüketicilere ulaştırıyor. Ancak şirketin iş modelinin merkezinin ne olduğu ve en yüksek büyümeyi nereden elde ettiği hala belirsizliğini koruyor.

Twitter şirket hissesine sahip olmakla beraber yine de halka arzda yatırım yapabilme hakkına sahip olan Firsthand Sermaye Yönetimi baş yatırım yetkilisi Kevin Landis, halka arz başvurusunun kamuya açıklanması ile şirketin iş modelinin detayları ile görülebileceğini belirtti.

Detaylı bilgiye sahip olunmasının beklentilerin belirlenmesinde rol oynayacağını söyleyen Landis, “Her kullanıcıdan ne kadar gelir elde edildiği hesaplanabilecek.

Twitter’ın halka arzının diğer internet şirketlerine olan yansımaları: İnternet şirketlerinin hisseleri son zamanların en çok rağbet gören hisseleri durumunda. Google Inc. hisseleri yıl başından bu yana yüzde 25, Facebook hisseleri yüzde 89, LinkedIn hisseleri ise yüzde 119 değer kazanmış durumda. Söz konusu şirketlerin üçü de reklamcılık faaliyetlerine odaklanıyor.

Saturna Capital Corp teknoloji analisti Paul Meeks konu hakkında “Mobil dünyanın en gözde şirketlerinden biri Twitter ise kesinlikle süreçte yer almak isterim,” diye konuştu.

Wall Street Journal’ın haberine göre, internet kullanımının giderek akıllı telefonlara kaydığını belirten Meeks, “Twitter, masa üstü bilgisayarlarda akıllı telefonlarda olduğundan daha başarılı ise müşterilerin Twitter’a ihtiyaç duyacağını sanmıyorum,” diye konuştu.

Twitter, benzer şekilde yakından takip edilen Facebook’un halka açılma sürecinde yaşadığı sorunlardan kaçınabilecek mi? Halka arzın büyüklüğü gibi faktörler de hisse senedinin performansını etkileyecek.

İlginizi çekebilir:  Avea 'Mobil Bayim Uygulaması'yla iPad'de

Halka arza ilişkin açıklanacak detaylı bilgiler, şirketin kaç hisse ile işlemlere başlamayı planladığı ve toplam payın ne kadar olacağı gibi belirsiz konuları da açıklığa kavuşturacak.

Twitter’ın Allen & Co. Gibi bazı butik yatırım bankaları ile çalışmayı planladığına dair bilgiler de mevcut. Bu bankaların bazı ilginç yatırımcıları halka arza çekeceği de göz ardı edilmemeli.

Uzaktan eğitime uygun kablosuz modem | Zyxel VMG3625-T50B kutu açılışı

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir