Ücretsiz Wi-Fi’nin dayanılmaz cazibesine dikkat

ESET ve TEB işbirliğiyle düzenlenen Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantıları’nın ikincisi Antalya’da yapıldı. Toplantıda konuşan ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, artan ücretsiz Wi-Fi noktalarının, mobil cihaz kullanıcıları için olduğu kadar siber suçlular için de bir cazibe alanı olduğunu söyledi.

Akkoyunlu, “herkese açık Wi-Fi alanlarından mutlaka korunarak yararlanın” dedi. TEB İnternet ve Mobil Bankacılık Yöneticisi Gülşah Çavuşovalı ise Türklerin mobilleşme sürecine hızlı adapte olduğunu belirtti ve iş dünyası açısından mobilleşmenin artık bir zorunluluk haline geldiğini söyledi.

Dünyanın en büyük antivirüs yazılım kuruluşlarından ESET ve ‘teknolojiyi hizmete dönüştüren öncü banka’ anlayışıyla geliştirdiği yenilikçi fikirlerle dijital bankacılık sektörüne değer katmaya devam eden Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) düzenlediği ESET-TEB Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantıları’nın Antalya ayağı Best Western Plus Khan Oteli’nde yapıldı.

Dijital dünyadaki güvenlik riskleri ve çözümleri konusunda kurumları ve kullanıcıları bilgilendirmeyi amaçlayan toplantıya Antalya ve çevresinden pek çok kurumun temsilcileri ve IT yöneticileri katıldı.

“İnternete her yerden ulaşmak güzel ama korunmak şart”

ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, konuşmasında dünyadaki ve Türkiye’deki siber risklere dikkat çekti. Global olarak yılda yaklaşık 550 milyon siber saldırı gerçekleştirildiğini aktaran Akkoyunlu, bilgisayarlarımız ve mobil cihazlarımızla bağlandığımız ortak Wi-Fi alanlarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

“Ücretsiz Wi-Fi’nin herkes açısından dayanılmaz bir cazibesi var” diyen Akkoyunlu, “Özellikle Antalya bölgesinde neredeyse tüm oteller, misafirlerine kablosuz ağların keyfini sunuyor. Ancak bu halka açık ağlar, amaçlarına ulaşmak için her yolu deneyen dijital dolandırıcılar için de birer cazibe alanı. Çünkü kablosuz ağlara müdahale edilip edilmediğini söylemek zordur. Bu nedenle oteller, tatil köyleri ya da hastaneler, restoranlar, cafe’ler gibi internete açık alanların tümünde güvenlik önlemleri almak artık kaçınılmaz bir ihtiyaçtır” dedi.

“Teknolojinin gelişmesiyle müşteri davranışları da değişiyor”

İlginizi çekebilir:  Akıllı cihazları korsanlardan korumanın püf noktaları

TEB İnternet ve Mobil Bankacılık Yöneticisi Gülşah Çavuşovalı, finansal dünyada özellikle son dönemde internet ve mobil bankacılığın öneminin giderek arttığını ve önümüzdeki dönemde daha da artacağını söyledi.

Çavuşovalı, “1900’lü yılların başında radyo yoluyla 50 milyon kişiye ulaşabilmek için 38 yıllık süre gerekiyordu. Şimdi ise yeni gelişen mobil iletişim teknolojisi ve cihazlarıyla 8 ay içinde 50 milyon kişiye ulaşmak ve bilgi iletmek mümkün” tespitini yaptı.

“Dijital dünya hızla gelişiyor ve buna bağlı olarak müşteri davranışları da değişiyor” diyen Çavuşovalı Türklerin mobil dünyaya hızla adapte olduklarını ve ülkemizde banka müşterilerinin artık bankacılık işlemlerini internet bankacılığını atlayarak doğrudan cep telefonu üzerinden gerçekleştirmeyi tercih etmeye başladıklarını söyledi.

Gülşah Çavuşovalı, “Geldiğimiz noktada mobil bankacılık uygulamamız CEPTETEB’i kullanan müşterilerimizin %55’i, sadece bu kanalı kullanarak bankacılık işlemlerini diledikleri zaman diledikleri yerden gerçekleştiriyor” dedi. Müşterilerinin beklentilerine cevap vermek için şirketlerin de dijitalleşmesi ve mobil teknolojileri kullanması gerektiğini vurgulayan Gülşah Çavuşovalı, dijitalleşme ile oluşabilecek güvenlik risklerinden korunmanın mümkün olduğu söyledi.

“İnternete çok hızlı giriş yaptık”

Toplantıya katılan Suç Bilimleri Uzmanı Polis Memuru İsa Altun ise Türklerin internete çok hızlı giriş yaptığını ve özellikle sosyal medyayı çok yoğun olarak kullandığını söyledi. Altun, “Maalesef yeterince bilgilenmeden bilgi okyanusunda yüzmeye çalışıyoruz. Bu okyanusta, tıpkı gerçek okyanuslardakine benzer pek çok yırtıcı ve tehlikeli canlı var. Bu da pek çok kişinin istismar edilmesini ve kandırılmasını beraberinde getiriyor. Bu nedenle istismarlara karşı mutlaka hem teknoloji yardımıyla, hem de bilinçlenerek korunmalıyız” dedi.

10 ilde bilgilendirme toplantıları

ESET-TEB Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantıları’nın ilki ikisi İzmir ve Antalya’da gerçekleşti. Toplantılar 2015 yılı boyunca Eskişehir, Bursa, Konya, Samsun, Denizli, Kayseri, Gaziantep ve Adana’da da yapılacak.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir