Uygunsuz reklam görmemek için bu uyarıya dikkat

IAB Türkiye, son zamanlarda internet sitelerinde sıkça karşılaşılan “uygunsuz” reklamların, sanıldığının aksine ziyaret edilen site tarafından değil, bilgisayarlara yerleşmiş olan zararlı yazılımlar (malware) tarafından web sayfalarına yerleştirildiğini açıkladı.

Dünyada 33 ülkede dijital pazarlama iletişimi endüstrisinin gelişmesi için faaliyet gösteren IAB’nin (Interactive Advertising Bureau) Türkiye merkezi IAB Türkiye, internet kullanıcılarını uyardı. IAB Türkiye son dönemde, bazı internet sitelerinde yer alan “uygunsuz” reklamlar hakkında yazılı bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, son dönemde bazı internet sitelerinde görülen ve internet kullanıcılarını rahatsız eden “uygunsuz” reklamların, sanılanın aksine ziyaret edilen site tarafından yayınlanmadığının altı çizildi.

IAB Türkiye, bu tür reklamların kullanıcının bilgisayarına yerleşen zararlı yazılımlar (malware) tarafından site yayıncılarının sayfalarına eklendiğini ve söz konusu reklamları sadece bilgisayarına bu tür yazılımlar bulaşmış olan kullanıcıların gördüğünü belirtti. Açıklamaya şöyle devam edildi:

“Bu zararlı yazılımların bilgisayara bulaşma nedeni kullandığınız web tarayıcısı (Internet Explorer, Chrome, Firefox vb.) olabilir. Zararlı yazılımlar bir eklenti olarak web tarayıcısına kuruluyor ve böylece “uygunsuz” reklamlar, ziyaret ettiğiniz bazı sitelerde karşınıza çıkıyor. Bu durumdan kurtulmak için web tarayıcınızın ayarlar menüsünden, eklentiler bölümüne girerek, tanımadığınız tüm eklentileri silmeniz gerekiyor.”

IAB Türkiye’nin açıklamasında yer alan, internet kullanıcılarının tarayıcılarına özel yardım sayfalarına ait adresler şöyle;

Chrome için: http://support.google.com/chrome/bin/answer.py?hl=tr&hlrm=en&answer=187443

Internet Explorer 9 için: http://windows.microsoft.com/tr-tr/windows7/how-to-manage-add-ons-in-int

Internet Explorer 8 için: http://windows.microsoft.com/tr-tr/windows-vista/using-the-internet-explorer-8-add-on-manager

Internet Explorer 10 için: http://windows.microsoft.com/tr-tr/internet-explorer/manage-add-ons#ie=ie-10

Firefox için (İngilizce kaynak): https://support.mozilla.org/tr/kb/disable-or-remove-add-ons

Açıklamada, zararlı olduğu tespit edilen tarayıcı eklentilerinin listesine de yer veren ve bu eklentilerin kaldırılması gerektiğini vurgulayan IAB Türkiye, sorunun sadece belirtilenş eklentilerden ibaret olmadığının da altını çizdi:

“Zararlı eklentiler sadece aşağıda yer alan eklentilerle sınırlı değil. Bu listede yer almamasına rağmen kullandığınız eklentiler, ziyaret ettiğiniz siteler üzerindeki içerikleri ve reklamları etkiliyor olabilir. Bilgisayar ve tarayıcınızı düzenli olarak kontrol etmeniz, sorunun çözümü noktasında oldukça önem taşıyor.”

İlginizi çekebilir:  Cyberpunk 2077 siber dolandırıcıların da gözdesi

IAB Türkiye’nin açıkladığı zararlı eklentiler:

  • Vid-Saver 0.91.102
  • AddictThing 4.0
  • Browser Companion Helper 1.0.5
  • Browse To Save 4.0
  • Continue To Save 4.0
  • CouponDropDown Plugin 0.91.5
  • DropinSavings 0.91.113
  • I Want This 0.91.135
  • SaveAs 4.0
  • SaveByClick 4.0
  • SaveIt 4.0
  • SsaaveE! NoWW 3.4
  • YTD Toolbar 7.0

IAB Türkiye’nin açıklamasında ayrıca tarayıcıda bulunan eklentileri kaldırmak yeterli olmazsa, bilgisayardaki zararlı yazılımları temizlemek için bir anti-virus ve anti-malware programı ile bilgisayarın temizlemesinin gerekebileceği de vurgulandı. Bu konuyla ilgili detaylı bilgiler ise şu adreste yer alıyor: http://www.microsoft.com/tr-tr/security/default.aspx

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir