ÇevreGüncel

Yeşilay’ın kurucusu Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman kabri başında anıldı

İşgal altındaki topraklarımızda alkolün yaygınlaşmasını ve işgale karşı toplumsal mücadele ruhunun yıkılmasını önlemek için Hilâl-i Ahdâr’ı kuran Ordinaryüs Profesör Doktor Mazhar Osman, ölümünün 73. yılında kabrinin başında anıldı.

Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki anma törenine, Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Doçent Doktor Muhammed Tayyib Kadak, Yeşilay Yönetim Kurulu üyeleri, Yeşilay Bilim Kurulu üyeleri ve Yeşilay gönüllüleri katıldı.Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman’ın mezarına çiçek ve karanfiller bırakıldı, ardından dualar okundu.

“Yeşilay’ın hikâyesi tam anlamıyla bir mücadele hikâyesi”

Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Kadak, Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman’ın, dönemin zor koşullarına rağmen Yeşilay’ı kurduğunu ifade ederek şunları ekledi:

“Yeşilay’ın hikâyesi tam anlamıyla bir mücadele hikâyesi. Kurucumuz Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman’ın ifadesiyle, “beşerin saadetini teminden başka bir emel beslemeyen”, 104 yıllık bir hikâye. 1920’de topraklarımız işgal altındayken, 20 kişilik bir grup aydın, Mazhar Osman’ın önderliğinde, çocuklarımızın ve gençlerimizin bağımlı olma riskini görüyor ve buna karşı koymak için Hilâl-i Ahdâr’ı kuruyor. Yani cephede bir bağımsızlık savaşı sürerken, cephe ardında da bir bağımsızlık savaşı başlatılıyor. İşte Yeşilay, nereye baksanız savaşın yıkımlarını göreceğiniz bir dönemde kurulmuştur.”

“Mazhar Osman bugün de Yeşilay’ın faaliyetlerinde rehberimiz”

Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Muhammed Tayyib Kadak, aradan geçen yüz yılı aşkın sürede Yeşilay’ın bağımlılıklarla mücadelede Türkiye’nin en etkili sivil toplum kuruluşu hâline geldiğini belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün Türkiye genelinde 120 Yeşilay şubesi, dünya genelinde ise 97 Ülke Yeşilay’ı bulunuyor. 2015’te kurulan Yeşilay Danışmanlık Merkezleriyle (YEDAM) bağımlı bireylere ve yakınlarına, ücretsizve ayaktanpsikososyal destek hizmeti veriyoruz. Türkiye’nin 81 ilinde ve KKTC’de toplam 107YEDAM bulunuyor. Alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı konularında YEDAM’a danışanların sayısı 1 milyonu geçti. Türkiye’ye özgü bir bağımlılık rehabilitasyon sistemi olan, her biri kırkar yataklı Yeşilay Rehabilitasyon Merkezlerimizle, Bursa ve Diyarbakır’da alkol ve madde bağımlısı bireylere deyatılı hizmet veriyoruz. Yeşilay ayrıca, Türkiye genelinde uygulanan Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) Eğitim Programı ile de her yıl 10milyonu aşkın öğrenci ve 3 milyon yetişkin bağımlılıklara karşı farkındalık kazandırıyor. Gönüllü sayımız 120 binlere ulaştı. Yeşilay’ı ve Türkiye’nin ilk modern ruh sağlığı hastanesini kuran Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman’ın bağımlılıklarla mücadele çalışmaları ve vizyonu, bugün de Yeşilay’daki faaliyetlerimize rehberlik etmeyi sürdürüyor. Merhumu saygı ve rahmetle anıyoruz.”

Mazhar Osman Usman kimdir?

Mazhar Osman Usman kimdir?

Mazhar Osman (d. 5 Mayıs 1884, Sofulu – ö. 31 Ağustos 1951, İstanbul), ruh ve sinir hastalıkları uzmanı ve Türkiye’de ilk modern ruh sağlığı hastanesini kuran Türk hekimdir.

1904 yılında “Askeri Tıbbiye” okulunu, Yüzbaşı rütbesiyle bitirerek doktor olan Mazhar Osman, “Gülhane Askeri Hastanesi Akliye Servisi”nde öğretmen yardımcılığına başladı. 1909 ve 1911 yıllarında eğitim amaçlı iki kez Almanya’ya gitti.

Münih’te modern psikiyatrinin en önemli isimlerinden olan Alzheimer ve Kraepelin ile, Berlin’de ise Ziehen ile çalıştı. Tekrar Gülhane’ye döndü, 1914’te Haseki’deki “Akıl Hastalıkları Müşahedehanesi’nin başhekimi ve müdürü oldu.

Daha sonra “Haydarpaşa Askeri Hastanesi” Akliye ve Asabiye Mütehassıslığı’na getirildi. Mazhar Osman, Bakırköy’de bulunan ve terk edilmiş bir kışla olan Reşadiye Kışlası’nın bulunduğu araziyi devletten talep etti.

Dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Başbakanı İsmet İnönü ve İçişleri Bakanı Refik Saydam’ın onayı ile 1924 yılında başlayan süreç, 15 Haziran 1927 tarihinde Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin kurulmasıyla tamamlandı.

Mazhar Osman, hastanede uzun süre Başhekimlik görevinde bulundu. 1933’te İstanbul Üniversitesi Psikiyatri Kliniği’ne Ordinaryüs Profesör olarak atandı. 1941’de Başhekimlik görevini bıraktı ve emekliye ayrıldığı 1951’e kadar öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürdü.

Türk Nöro-psikiyatri Cemiyeti’nin yanı sıra; İçki İle Mücadele Cemiyeti gibi sağlık derneklerinin kurucusu olan Mazhar Osman, Sinir Hastalıkları (1935-1936, 2 cilt), Keyif Veren Zehirler (1934) gibi çeşitli mesleki eserler yazdı.

Hamburg Akıl Hastalıkları Derneği, Fransız Nöroloji Derneği ve New York Nöroloji Akademisi gibi yabancı sağlık kuruluşlarının onur üyeliklerine seçildi. Türkiye’de ilk kez seroloji, nöro-patoloji ve deneysel psikoloji laboratuvarları oluşturulmasında önemli rol oynadı.

1951 yılında öldü. Mezarı Zincirlikuyu Mezarlığı’ndadır.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, bir dönem “Mazhar Osman Hastanesi” adıyla da anılmıştır.

Oyuna keyif kat | Pusat Clutch Gamepad incelemesi

Yeni videolardan haberdar olmak için buradan kanala abone olmayı unutmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir