Türk Telekom’un Telefon Kütüphanesi’ne büyük ilgi

Türk Telekom’un, GETEM işbirliğiyle geliştirdiği ve görme engellilerin ücretsiz kitap dinleyebildiği Telefon Kütüphanesi, Dünya Engelliler Günü’nde birinci yılını doldurdu. 1 yıl içerisinde 220 binden fazla arama alan ve 2 milyon dakikaya yakın dinlenen Telefon Kütüphanesi’ndeki kitap sayısı yaklaşık 350’ye yükseldi. Dinleyiciler için yeni özellikler eklenerek geliştirilen Telefon Kütüphanesi, yıl boyunca en çok İstanbul, Ankara ve Erzurum’dan arandı. Telefon Kütüphanesi gönüllü okuyucuları arasına Türk Telekom çalışanlarının da eklenmesi ile projenin daha da büyümesi hedefleniyor.

Türkiye’nin öncü iletişim ve yakınsama teknolojileri şirketi Türk Telekom’un, Boğaziçi Üniversitesi Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) işbirliğiyle geliştirdiği Telefon Kütüphanesi projesi birinci yılını doldurdu. Görme engellilerin bilgiye erişimini kolaylaştırmak için iletişim teknolojileri konusundaki 170 yılı aşkın tecrübesinden, yaygın ağından, altyapı ve teknolojisinden faydalanan Türk Telekom’un Telefon Kütüphanesi projesinde, 1 yılda 220 binden fazla arama yapılarak toplamda 2 milyon dakikaya yakın süre kitap dinlenmiş oldu. Geçen yıl 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde hizmete giren Telefon Kütüphanesi’nin 1. yılında kütüphaneye, kullanıcılara dinleme kolaylığı sağlayan yeni özellikler ve 110 yeni kitap eklendi. Telefon Kütüphanesi’ndeki kitap sayısı yaklaşık 350’ye ulaştı.

Türk Telekom’un, iletişim teknolojilerinin olanaklarından faydalanarak, herkesin sosyal yaşama eşit koşullarda katılabilmesi için çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, “İletişim teknolojilerinin yardımıyla engelli müşterilerimizin yaşamına değer katacak birçok uygulamayı hayata geçirdik. Türk Telekom olarak sunduğumuz ürün, servis ve hizmetlerden, geliştirdiğimiz sosyal sorumluluk projelerine kadar birçok konuda engelli vatandaşlarımızın sosyal yaşama eşit olarak katılabilmesi için çalışıyoruz. Boğaziçi Üniversitesi GETEM işbirliği ile hayata geçirdiğimiz bu değerli proje de çalışmalarımızın en somut örneklerinden birisi. Birinci yılında ulaştığı rakama bakarak projenin amacına ulaştığını görmek bizleri çok mutlu ediyor” dedi.

Türk Telekom çalışanları görme engelliler için kitap okuyacak

Telefon Kütüphanesi’nin, gönüllü okuyucuların yanı sıra Türk Telekom çalışanlarının da desteğiyle büyüyeceğine dikkat çeken Tahsin Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’ye Değer gönüllülerinin okuduğu kitaplar bizim için çok değerli. Onların desteği ile görme engelli vatandaşlarımızın gelecek ve vizyonlarına her geçen gün büyüyen bir katkı sağlıyoruz. Bu büyüme hedefi doğrultusunda 24 bini aşkın Türk Telekom çalışanına çağrı yaptık ve çalışanlarımız kitapları gönüllü olarak okumaya başladılar. Bu da kütüphanenin büyümesindeki en büyük adımlardan biri olacak.”

Telefon Kütüphanesi projesi için çalışmaların hız kesmeden sürdüğünü belirten Yılmaz, “Her gün daha da geliştireceğimiz bu proje ile görme engelli abonelerimize daha çok bilgi erişimi sağlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu da, Robert Kolej döneminden bu yana Boğaziçi Üniversitesi’nde engelli öğrencilerin üniversite olanaklarından herkesle eşit biçimde yararlanması için Türkiye’de öncü bir rol üslendiğini belirterek, şunları söyledi: “GETEM, üniversitemiz içindeki duyarlılığımızın ve engellilik alanındaki savunuculuğumuzun özellikle görme engelliler alanında tüm Türkiye’ye yansıyan güzel örneklerinden biridir. 2006 yılından bu yana hizmet veren Boğaziçi Üniversitesi GETEM, binlerce kitaba görme engellilerin kolayca ulaşmasını sağladı. Böylelikle görme engellilerin de bilgiye eşit erişimi yönünde önemli bir adım atarak ciddi bir farkındalık yarattı.”

İlginizi çekebilir:  Apple'ın Samsung'a karşı girişimi sonuçsuz kaldı

Barbarosoğlu, Türk Telekom ile yapılan işbirliğinin bu farkındalığı artırması yönünde çok başarılı olduğunu vurgulayarak, “Türk Telekom’la yaptığımız işbirliği sonucu, bilgisayar kullanma imkanı olmayan görme engellilerin de bilgiye eşit erişimine katkıda bulunmaktan mutluyuz. Bu vesileyle hem kamuoyunun engellilerin eşit erişim hakları konusunda dikkatini çekmiş olduğumuza hem de görme engellilerin daha erişilebilir koşullara kavuşabilecekleri konusunda daha umut verici adımların atılması yönünde bir bilinç oluşturduğumuza inanıyorum” diye konuştu. Türk Telekom’un “Türkiye’ye Değer” çatısı altında yürüttüğü ve Türkiye’de ev telefonu sahibi tüm görme engellilerin ücretsiz olarak hizmet alabileceği Telefon Kütüphanesi’ne yıl boyunca en çok arama İstanbul, Ankara ve Erzurum’dan yapıldı. Türk Telekom, her ev telefonu üzerinden erişilebilen bu ücretsiz hizmetle Türkiye’nin en ücra köşesindeki görme engellilere kadar ulaşmayı hedefliyor.

Türk Telekom’dan engelli müşterilerine özel hizmetler

Türk Telekom, görme engelli müşterilerine Telefon Kütüphanesi dışında çeşitli hizmetler sunuyor. Görme engelliler için fatura uygulamasını Türkiye’de uygulayan ilk telekomünikasyon şirketi olan Türk Telekom, başvuruda bulunan müşterilerine Braille alfabesi ile basılmış özel fatura gönderiyor.  Dileyen görme engelli kullanıcılarına sesli fatura hizmeti de veren Türk Telekom, ayrıca görme engelli müşterilerini abonelik başvurusu sırasında vekil getirme zorunluluğu bulundurmadan, müşterilerine Braille alfabesi ile hazırlanmış abonelik sözleşmesi ile iletişim hizmetlerinden yararlandırıyor. Türk Telekom ayrıca fiziksel engelli müşterilerinin de hayatını kolaylaştırmak için Türkiye’de 61 ilde 623 adet tekerlekli sandalyeye uygun ankesörlü telefon makineleri ile hizmet veriyor.

Engelli müşterileri için indirimli tarife sunan Türk Telekom, engelli çocuklar için de eğitim alanında yatırım yapıyor. Türkiye’de eğitim alanında bugüne kadar hayata geçirilen en büyük sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Türk Telekom Okulları projesi kapsamında eğitime kazandırılan 76 eğitim binasından biri olan Siirt Türk Telekom İlköğretim ve İş Okulu’nda engelli öğrenciler temel yaşam becerilerini geliştirerek, topluma uyum sağlıyorlar. Siirt Türk Telekom İlköğretim ve İş Okulu’nda, okul öncesi eğitim birimi, otistiklere, işitme engellilere, görme engellilere, eğitilebilir ve öğretilebilir zihinsel engellilere eğitim hizmeti sunan 40 derslik, spor salonu ve çok amaçlı salonlar bulunuyor.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir