Konut satışları artıyor: Fiyatlar reelde geriliyor

Yapay zekâ ile gayrimenkul değeri hesaplayan Endeksa, Ekim 2025 Konut Değer Raporunu yayımladı. Verilere göre Türkiye genelinde satılık konut fiyatları ekim ayında yıllık bazda yüzde 29,2, aylık bazda ise yüzde 2,5 yükseldi. Ancak enflasyondan arındırılmış verilere bakıldığında fiyatlar bir yılda yüzde 2,9, aylık bazda ise yüzde 0,4 oranında geriledi. Ortalama konut metrekare satış fiyatı 36 bin 223 TL, ortalama konut fiyatı ise 4,5 milyon TL olarak hesaplandı. Konut yatırımının geri dönüş süresi 13 yıl seviyesinde gerçekleşti.
Konut satış adetleri incelendiğinde, Ekim 2025’te 164 bin 306 konut satıldı. Bu rakam geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,5’lik sınırlı bir düşüşe işaret ediyor. Ocak-Ekim döneminde ise satışlar yıllık bazda yüzde 16,2 artarak 1 milyon 293 bin 33 adet oldu. En dikkat çekici artış, yüzde 64 ile ipotekli konut satışlarında görüldü.
Talep güçlü seyrini koruyor
Endeksa Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Görkem Öğüt, 2025’in ilk 10 ayındaki satış verilerinin konut talebinin canlılığını koruduğunu gösterdiğini belirtti. Öğüt, yıl sonunda satışların 1,5 milyon adedin üzerine çıkmasının beklendiğini ifade etti. Fiyatlara ilişkin değerlendirmesinde ise şu ifadeleri kullandı:
“Konut satış fiyatları yıllık bazda nominal olarak yükselse de enflasyondan arındırıldığında Şubat 2024’ten bu yana reel gerileme devam ediyor. Kira piyasasında da benzer bir eğilim söz konusu. Bu durum, pandemiden sonraki hızlı değer artışlarının ardından piyasanın dengelendiğini ve yatırım amaçlı alımların yerini kullanıcı odaklı talebin aldığını gösteriyor. Önümüzdeki dönemde faiz indirimleri ve kredi maliyetlerindeki düşüş, talebi destekleyerek fiyatların reel anlamda yeniden yukarı yönlü hareket etmesini sağlayabilir.”
En fazla değer artışı görülen iller: Diyarbakır, Çanakkale, Samsun
Ekim ayında en çok konut satışının gerçekleştiği ilk 30 il içinde yatırımcıya en çok kazandıran şehirler Diyarbakır, Çanakkale ve Samsun oldu.
Diyarbakır’da fiyatlar yıllık bazda nominal yüzde 54,6, reel bazda yüzde 16,1 arttı. Ortalama metrekare satış fiyatı 29 bin 954 TL, ortalama konut fiyatı 4,6 milyon TL.
Çanakkale’de nominal artış yüzde 42, reel artış yüzde 6,7 olarak kaydedildi. Ortalama metrekare satış fiyatı 48 bin 335 TL, ortalama konut fiyatı 5,7 milyon TL.
Samsun’da nominal fiyat artışı yüzde 41,2, reel artış yüzde 6,1 seviyesinde gerçekleşti. Ortalama metrekare fiyatı 31 bin 42 TL, ortalama konut fiyatı 3,7 milyon TL.
Fiyat artışının en sınırlı olduğu iller ise Hatay, Muğla ve Aydın oldu.
Hatay’da fiyatlar nominal yüzde 14,7 yükselirken reel bazda yüzde 13,8 geriledi.
Muğla’da nominal artış yüzde 20,6, reel düşüş yüzde 9,3 olarak gerçekleşti. Metrekare fiyatı 75 bin 788 TL, ortalama konut fiyatı 9,8 milyon TL ile Türkiye’nin en yüksek seviyesinde.
Aydın’da fiyatlar nominal yüzde 23,2 yükselirken reel olarak yüzde 7,4 geriledi. Ortalama metrekare fiyatı 48 bin 461 TL, ortalama konut fiyatı 6,5 milyon TL.
Dört büyük şehirde fiyatların görünümü: Ankara ilk sırada
Türkiye’nin en büyük dört ili arasında satılık konut fiyatlarının yıllık bazda en fazla yükseldiği şehir Ankara oldu.
Ankara’da nominal artış yüzde 37,1, reel artış yüzde 3 seviyesinde. Ortalama metrekare fiyatı 32 bin 459 TL, ortalama konut fiyatı 4,2 milyon TL.
İstanbul’da fiyatlar nominal yüzde 29,8 artarken reel olarak yüzde 2,4 geriledi. Metrekare fiyatı 55 bin 181 TL, ortalama konut fiyatı 6,3 milyon TL.
İzmir’de nominal artış yüzde 27,8, reel düşüş yüzde 3,9 seviyesinde. Ortalama metrekare fiyatı 46 bin 902 TL, ortalama konut fiyatı 5,9 milyon TL.
Bursa’da nominal artış yüzde 27, reel düşüş yüzde 4,6 olarak kaydedildi. Metrekare fiyatı 31 bin 73 TL, ortalama konut fiyatı 4 milyon TL.
Kiralarda reel düşüş devam ediyor
Türkiye genelinde kiralık konut fiyatları yıllık bazda yüzde 28,8 artarken, aylık bazda yüzde 0,5 geriledi. Enflasyondan arındırılmış verilere göre kiralar bir yılda yüzde 3,2, bir önceki aya göre ise yüzde 3,3 oranında düşüş gösterdi. Ortalama metrekare kira değeri 229 TL, ortalama kira ise 24 bin 923 TL olarak açıklandı.
