Sungrow, Avrupa’da 1,32 GWh’lik enerji depolama anlaşması yaptı
Çin merkezli teknoloji şirketi Sungrow, Nuveen Infrastructure ile Avrupa’daki yenilenebilir enerji projelerini kapsayan 1,32 GWh kapasiteli stratejik bir çerçeve anlaşma imzaladı. Anlaşma, bölgenin enerji altyapısının güçlendirilmesini ve depolama sistemlerinin yaygınlaştırılmasını hedefliyor. Anlaşma kapsamında Çinli şirket Sungrow, 302 adet PowerTitan 2.0 enerji depolama sistemi ve 77 adet orta gerilim hücresi tedarik edecek. Tedarik sürecinin yanı sıra yüzde 98 sistem kullanılabilirliği garantisi, uzatılmış komponent garantileri, yıllık önleyici bakım ve 7/24 operasyonel desteği içeren uzun vadeli servis hizmetleri de sunulacak.
Taraf yöneticilerinden iş birliği değerlendirmesi
Nuveen Infrastructure Temiz Enerji Küresel Varlık Yönetimi Başkanı Jordi Francesch, konuya ilişkin açıklamasında, “Portföy şirketlerimizi üst segment depolama teknolojileri ve aktif yönetim araçlarıyla destekleyerek Avrupa’daki enerji varlıklarımızı esnek ve veri odaklı bir sisteme uyarlıyor; yenilenebilir enerjiyi güvenilir, güvenli ve ihtiyaç halinde devreye alınabilir bir kaynağa dönüştürüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Sungrow Avrupa Başkan Yardımcısı ve Güney Avrupa, Birleşik Krallık ve İrlanda Bölge Başkanı Javier Izcue ise “Bu çerçeve anlaşma, Avrupa’da enerji depolama sistemlerinin yaygınlaşmasını hızlandırmak açısından önemli bir adım. PowerTitan çözümümüz ve kapsamlı uzun vadeli hizmet yaklaşımımızla elektrik sistemine daha fazla esneklik, istikrar ve verimlilik kazandıracak projeleri destekleyeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.
Bulgaristan’da 150 MW / 600 MWh’lik proje devreye alındı
Sungrow, Avrupa’daki çalışmalarının bir diğer adımı olarak Sunotec ile birlikte, Enery tarafından geliştirilen ve işletilen 150 MW / 600 MWh kapasiteli Nova Zagora batarya enerji depolama projesini Bulgaristan’da devreye aldı. Bulgaristan’ın en büyük enerji depolama projelerinden biri olan tesiste, sıvı soğutmalı PowerTitan 2.0 teknolojisi kullanılıyor.
Bulgaristan Enerji Bakanlığının RESTORE programı kapsamında finanse edilen proje, şebeke esnekliğini artırmayı ve yenilenebilir enerjinin sisteme entegrasyonunu sağlamayı amaçlıyor. Sungrow ve Sunotec, Nova Zagora projesinin ardından önümüzdeki iki ay içinde toplam 2,2 GWh depolama kapasitesini devreye almayı, 2026 yılı sonuna kadar ise bu kapasiteyi 3 GWh’a ulaştırmayı hedefliyor.









