Türkiye’den İngiltere’ye: Şimşek’in dinlendiği doğruysa skandal

Türkiye, İngiliz istibharatının Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’i 2009’daki G-20 zirvesi sırasındatıklayın dinlettiği iddiaları hakkında Ankara’daki İngiltere büyükelçisinden bilgi istedi.

İngiltere’de yayınlanan Guardian gazetesi, 2009 yılında, yeni Maliye Bakanı olduğu sırada Mehmet Şimşek’in İngiltere Devlet İletişim Birimi GCHQ tarafından dinlendiğini yazıyor.

Guardian gazetesi, kendilerine sızdırılan GCHQ raporunda, Şimşek’in dinlenme nedeninin savunma ve güvenlik amaçlı değil, “Ankara’nın mali denetim ve reformlara bakışının keşfedilmesi” olduğunu yazıyor.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ”iddialarda en ufak bir doğruluk payı bulunsa dahi olayın iki ülke açısından ‘bir skandal’ olacağı”nı vurguladı ve ”haberin doğru olması halinde” müttefik bir ülkenin böyle bir hareketinin kabul edilemez bulunacağı vurgulandı.

Başbakan David Cameron da, iddialarla ilgili sorulara yanıt vermezken, belgelerin Amerikalı CIA köstebeği Edward Snowden’in sızdırdığı dosyada yer aldığı belirtiliyor.

BBC’nin haberine göre, İngiltere Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, istihbarat meseleleri konusunda yorum yapmadıklarını hatırlatırken, ”Türk Dışişleri Bakanlığı’nın konuyu (Ankara’daki) Büyükelçimizle görüştüğünü teyit edebiliriz” dedi. Sözcü, Büyükelçi’nin Dışişleri’ne çağrılıp çağrılmadığıyla ilgili sorulara ise, ”Hayır, konu telefon görüşmesinde ele alındı” dedi.

Guardian gazetesinin haberine göre,, 2009 yılında, yeni Maliye Bakanı olduğu sırada Mehmet Şimşek İngiltere Devlet İletişim Birimi GCHQ tarafından dinlenmiş.

Gazetenin haberine göre 2 Eylül 2009 tarihinde G20 toplantılarına katılmak için Londra’ya gelen Şimşek ve beraberindeki 15 kişilik heyet, “Türkiye’nin diğer G20 ülkeleriyle işbirliği yapıp yapmayacağının anlaşılması” için de dinlenmiş.

Guardian’ın haberi şöyle devam ediyor:

“Hazine bürokratları ve banka yöneticileri bu tür konuları her zaman zaten konuşuyor. Dinlenmenin belirgin nedeninin Türklerin finansal reformlar hakkında ne düşündüklerini söylemeden müzakere masasına oturan İngilizlerin bunu bilmek istediği olduğu anlaşılıyor.”

Gazete, “olası kazanımların bu kadar ufak olduğu göz önünde bulundurulduğunda GCHQ’nun neden Şimşek’i dinlemeye gerek duyduğu” sorusunun cevabının “çünkü hem teknik, hem de yasal bakımdan yapabiliyor” olduğunun anlaşılabileceğini yazıyor.

Yazıyı Oylayın
İlginizi çekebilir:  Açık alan güvenliği için yeni çözümler

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir