İçindekiler
- 1 Beklenen açıklama günler sonra açıklama geldi
- 2 “Joyce’un %75 hissesini satın almıştık”
- 3 İthal araçlara gelen vergileri gerekçe gösterdi
- 4 2 Nisan’daki toplantıda kimler vardı?
- 5 Çalışmalar Silikon Vadisi’nde olacaktı
- 6 Hedef Türkiye’den tüm dünyaya ihracattı
- 7 Bahadır Gören,”Türkiye’nin millî Tesla’sı olmak için yola çıktık” demişti
- 8 Otomobilin yanında panelvan üretimi planlandı
- 9 Yıllarca unutulmayacak bir tecrübe
- 10 Aidatsız alarm sistemi | Yale Sync Akıllı Ev Alarmı incelemesi
Takvimler 2 Nisan 2024’ü gösterdiğinde Agrotech Yüksek Teknoloji ve Yatırım A.Ş. (Agrotech) şirketinin düzenlediği basın toplantısına katılmıştım. Geniş katılımlı bu toplantıda hisseleri borsada işlem gören şirket, satın aldığı Joyce Elektrikli Araçlar Teknolojileri şirketiyle Joyce markalı yerli ve millî elektrikli araç üreteceğini ve 29 Ekim 2024 günü 699 bin TL’den satışa sunacağını açıklamıştı. Agrotech, aradan geçen zamanda bu sözünü yerine getiremedi. 29 Ekim 2024’in üzerinden günler geçmesine rağmen aracın akıbetinden haber alınamaması, elektrikli otomobil üretimi haberi üzerine şirketin hisselerini satın alanlar tarafından büyük tepki çekti.
Beklenen açıklama günler sonra açıklama geldi
Bu gelişmeler üzerine şirket günler geçtikten sonra ancak 4 Kasım 2024’te Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bir açıklama yaparak, yerli ve millî elektrikli araç üretiminden vazgeçtiğini açıkladı. Ancak şirketin, araç üretiminden vazgeçmesine gerekçe olarak yurt dışından ithal edilecek elektrikli araçlara getirilen vergileri göstermesi kafalarda soru işaretlerine neden oldu. KAP’a yapılan açıklama sonrası Agrotech’in hisselerinde yüzde 10’a yakın değer kaybı yaşandı.
“Joyce’un %75 hissesini satın almıştık”
Şirketin KAP’a yaptığı açıklama şöyle: “Daha önce kamuoyuna açıklamış olduğumuz üzere, şirketimiz 25 Mart 2024 tarihi itibari ile Joyce Elektrikli Araç Teknolojileri Anonim Şirketinin %75 hissesini satın almış, bu satın almayla birlikte yüksek teknoloji alanında halihazırda sürdürmüş olduğumuz yenilikçi projelere farklı ürün gruplarının dahil edilmesi öngörülmüştür. Bu kapsamda sahip olduğumuz ürün ve teknolojileri, 02 Nisan 2024 tarihinde düzenlemiş olduğumuz geniş katılımlı basın toplantısı ve lansman ile kamuoyuna duyurmuştuk. Birleşme sürecinin tamamlanmasını müteakiben elektrikli araç başta olmak üzere farklı ürün grupları ile ilgili çalışmalar hızlıca başlatılmış, 28 Haziran 2024 tarihinde yapmış olduğumuz açıklama ile bu faaliyetlerin bağlı ortaklığımız E Cars High Technology Araç Üretim Lojistik ve Depolama A.Ş. bünyesinde yürütüleceği kamuoyu ile paylaşılmıştır.
İthal araçlara gelen vergileri gerekçe gösterdi
Ülkemizde 07 Temmuz 2024 tarihi itibariyle elektrikli araçlar ile ilgili olarak yürürlüğe giren regülasyon ve oluşan ek vergiler sebebiyle ve halihazırdaki üretim süreçlerinin değerlendirilmesi sonucunda elektrikli araç projesinin ve bağlantılı yatırımların devam ettirilmesinin ekonomik açıdan karlı olmayacağı değerlendirilmiş ve bu yöndeki çalışmalarımız sonlandırılmıştır. Agrotech Yüksek Teknoloji ve Yatırım A.Ş. olarak global ölçekte yapay zeka ve teknoloji ürün gruplarımızın geliştirilmesi için çalışmalarımıza ve tarımsal üretim/gıda üretimi alanlarındaki yatırımlarımıza kesintisiz devam edilecektir.”
2 Nisan’daki toplantıda kimler vardı?
Joyce marka elektrikli araç üretme iddiasıyla düzenlenen basın toplantısına Agrotech Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hümeyra Keskin, Agrotech Grup İcra Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Demiröz, Agrotech Grup Global Teknoloji ve Ar-Ge Başkanı Murat Teksöz ile Agrotech grup şirketi Joyce Elektrikli Araçlar Teknolojileri CEO’su Eren Efe Erkan ve Joyce Elektrikli Araçlar Teknolojileri Otomotiv Grup Başkanı Bahadır Gören katılmıştı.
Çalışmalar Silikon Vadisi’nde olacaktı
Hümeyra Keskin, Apple, Google, Facebook ve Tesla gibi dünya devi firmaların hizmet verdiği Kaliforniya’daki Silikon Vadisi’nde çalışmalarını sürdüreceklerini belirtmişti. Agrotech Grup Global Teknoloji ve Ar-Ge Başkanı Murat Teksöz ise “Agrotech ailesi olarak dünyadaki teknoloji ihtiyaçlarını yakından takip ederek yatırımlarımızı buna göre şekillendiriyoruz. Elektrikli araçlar, elektrikli yerli motor ve batarya teknolojileri konusunda yaptığımız çalışmalar sonucunda Joyce Elektrikli Araçlar Teknolojileri’ni ailemize katmış olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz, geçtiğimiz yüzyılda sanayi devrimini tam olarak yakalayamasak da yeni yüzyılda teknoloji devriminde emin adımlar ile ilerliyoruz. Bu doğrultuda otomotiv sadece başlangıç. Farklı sınıflarda yapacağımız üretimin ardından gelecek dönemde farklı endüstrilere özel araçlar üretmeyi hedefliyoruz.” yorumunu yapmıştı.
Hedef Türkiye’den tüm dünyaya ihracattı
ABD’den tüm dünyaya elektrikli araç ihraç edeceklerini belirten Joyce Elektrikli Araçlar Teknolojileri CEO’su Eren Efe Erkan şu bilgileri vermişti: “Türkiye’de üretilecek yerli elektrikli araçlar için tasarladığımız, mühendisliği ve tüm hakları şirketimize ait olan yerli ve millî BLDC MOTOR’u, elektronik devre sistemlerini, otonom ve yapay zeka destekli yazılım satışlarını, Silikon Vadisi’ndeki yeni şirketimiz ile birlikte Amerika pazarı başta olmak üzere tüm dünyadaki elektrikli araç üreticilerine ana tedarikçi olarak sağlayacağız. Ülkemiz Joyce Elektrikli Araçlar Teknolojileri, elektrikli motorlar, batarya teknolojileri ve elektronik altyapısıyla Çin’e en güçlü alternatif olabilir. Teknoloji ihracat programımız içinde yerli tasarım ürün ve teknolojilerimizin yanı sıra teknoloji ve mühendislik ürünlerini üretmeye ve ihraç etmeye de devam edeceğiz.”
Bahadır Gören,”Türkiye’nin millî Tesla’sı olmak için yola çıktık” demişti
Joyce Elektrikli Araçlar Teknolojileri Otomotiv Grup Başkanı Bahadır Gören de şunları söylemişti: “Joyce Teknoloji ekibi olarak, motor, batarya ve yazılım dahil araçlarımızın tüm parçalarını yerli ve millî olarak üretiyoruz. Bu serüven 2 yıllık çalışmalarımızın eseri. Hayalimizi gerçekleştirmek için uzun süren görüşmeler neticesinde, Agrotech ile yola devam etmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. ‘Türkiye’nin millî Tesla’sı’ olmak için yola çıktık. Biz tasarlayalım, geliştirelim, üretelim başkaları gelsin bizden teknolojimizi alsın. Bu sebeple Silikon Vadisi’nde kurduğumuz şirket ile teknoloji ihracatı yapacağız. 2025 yılı içinde binek araçlarda 28 bin, ticari araçlarda ise 3 bin adetlik bir üretim gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Öncelikli olarak Avrupa ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri hedef pazar olarak belirledik. Amacımız tüm dünyaya hitap eden bir Türk markası olmak.”
Otomobilin yanında panelvan üretimi planlandı
Şirket yetkilileri basın toplantısında, yerli motor, yerli batarya, yerli elektronik sistemlere sahip L7 sınıfı yerli elektrikli araç çalışmalarının hızlandırılmasının amaçlandığını; üretilecek aracın 29 Ekim 2024’te tarihinde 699.000 TL tüketici fiyatı ile öncelikle Türkiye’de satışa sunulmasının amaçlandığını açıklamıştı. Elektrikli araçların, iç piyasa haricinde, 14 farklı ülkeye ihraç edileceği iddia edilmişti. Joyce markasıyla otomobilin yanında üretilecek panelvan tipi ticari aracın fiyatı ise 1.199.000 TL. olarak açıklanmıştı. Yılda 28 bin adet araç satmayı hedeflediğini belirten şirket, ilk etapta Çin’de üretim yapılacağını, üretimin daha sonra ülkemize taşınacağını açıklamıştı.
Yıllarca unutulmayacak bir tecrübe
Sonuç olarak, Agrotech ve Joyce Elektrikli Araçlar Teknolojileri, ülkemizin teknoloji ve otomotiv tarihinde uzun yıllar unutulmayacak bir iz ve olumsuz bir tecrübe bıraktı.
Aidatsız alarm sistemi | Yale Sync Akıllı Ev Alarmı incelemesi
Yeni videolardan haberdar olmak için buradan kanala abone olmayı unutmayın!