Alibaba’nın borsa planı başarısız oldu

Çin’in en büyük e-ticaret şirketi Alibaba’nın, borsaya girmek için Hong Kong borsası ile yürüttüğü görüşmeler başarısızlıkla sonuçlandı. Konuya yakın kaynaklar şirketin ilk halka arzını New York borsasında yapabileceğini belirtiyor.
Birçok bankacı ve yatırımcı Alibaba’nın halka arz sürecini yakından takip ediyor. Halka arz ile şirketin değerinin 70 milyar doları aşması bekleniyor. Bu, son yıllarda bir teknoloji şirketinin en büyük ilk halka arzlarından biri olacak. Şirket ilk halka arzını Hong Kong ya da New York borsaları üzerinden gerçekleştirmeyi planlıyordu.
Alibaba konuyla ilgili olarak Hong Kong borsası ile görüşmeler yürütüyordu. Şirket, düzenleyici kurumlardan şirketin kurucusu ve üst yönetiminin yönetim kurulundaki düzenlemelerde kontrolünün devam etmesi için izin istiyordu.
Konuya yakın kaynaklar Hong Kong borsası ile görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanması ardından Alibaba’nın ABD’de borsaya açılmayı planladığını söyledi. Ancak kaynaklar Hong Kong borsasının şirketin yönetim kurulu konusundaki isteğini mi reddettiği konusunda bir açıklamada bulunmadı. Aynı kaynaklar şirketin New York’ta işlem görmek için şu an bir ABD’li hukuk şirketi ile anlaştığını ve yakında bazı bankalar ile de görüşmeler yapacağını kaydetti.
Wall Street Journal’ın haberine göre, Alibaba’nın Hong Kong borsası ile yürüttüğü görüşmelerin ana konusu şirketin halka açıldıktan sonra dahi kurucu Jack Ma’nın ve diğer üst düzey yöneticilerinin şirketin uzun vadeli stratejisini belirleyip belirleyemeyeceği sorunuydu.
Hong Kong borsası halka açılan şirketlerde çifte-sınıf yapılanmasına izin vermiyor. Ancak bu model ABD teknoloji şirketlerinin halka arzında kullandıkları bir model. Örneğin Google, Facebook, Baidu gibi şirketler bu modeli kullanarak halka arz oldu.
Çifte-sınıf modelinde halka arz olacak şirket iki sınıf hisse senedi çıkarıyor. Bu iki farklı hissenin oy hakları da farklı oluyor. Oy hakkı olan hisseler kuruculara ve yöneticilere verilirken oy hakkı olmayan hisseler halka veriliyor. Böylece kurucuların ve yöneticilerin şirket stratejisi üzerindeki kontrolü sürdürülüyor.