Gündem

Arçelik, HomeWhiz teknolojisiyle eşyalar uzaktan kontrol edilecek

Arçelik AŞ, HomeWhiz teknolojisi ile Türkiye’de ilk kez beyaz eşyaların akıllı telefon, tablet veya akıllı TV’ler üzerinden kontrol edilmesini sağlıyor.

Arçelik AŞ, HomeWhiz teknolojisi ile Türkiye’de ilk kez buzdolabı, çamaşır makinesi, kurutma makinesi, bulaşık makinesi ve ankastre fırının akıllı telefon, tablet veya akıllı TV’ler üzerinden kontrol edilmesini sağlıyor.

Arçelik AŞ, tüketicilerin günlük hayatını kolaylaştıracak çözümler sunan HomeWhiz ile akıllı ev teknolojilerinde yeni bir dönemi başlatıyor.

Buna göre akıllı cihazlar ile beyaz eşya ve ev aletlerinin iletişim kurmasını sağlayan HomeWhiz ile Türkiye’de ilk kez buzdolabı, çamaşır makinesi, kurutma makinesi, bulaşık makinesi ve ankastre fırın entegre bir platformda; akıllı telefon, tablet veya akıllı TV’ler üzerinden kontrol edilebilecek.

Arçelik AŞ Genel Müdürü Hakan Bulgurlu, HomeWhiz teknolojisinin tanıtım toplantısında, Arçelik’in Türkiye’yi ilk buzdolabı, ilk çamaşır makinesi ve ilk Türk kahvesi makinesi gibi yeniliklerle tanıştırdığını söyledi.

Yenilikçi teknolojiler için güçlerini Ar-Ge ve inovasyon birikimlerinden aldıklarını belirten Bulgurlu, “Ar-Ge’mizde veri analizi, yazılım mimarisi yatırımlarımızı artırıyoruz. Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen üniversiteleriyle iş birlikleri yapıyoruz. Bu çalışmalarımız sonucunda 130 farklı ülkedeki tüketicilerin alışkanlıklarına ve eğilimlerine göre dünya çapındaki 15 fabrikamızda, her yıl enerji ve su verimliliğinde öncü ve şampiyon milyonlarca ürün üretiyoruz.” dedi.

Bulgurlu, Ar-Ge ve inovasyon konusunda uluslararası bir şirket olduklarını, bu konuda 10 ayrı merkezde faaliyet gösterdiklerini aktararak, yakın dönemde Almanya ve Amerika’da da Ar-Ge merkezleri olacağını dile getirdi.

Mobil teknolojiler ve internetteki gelişimle birlikte tüm cihazların birbirine bağlandığını ve nesnelerin interneti (Internet of Things) kavramının dünyayı dönüştürdüğünü söyleyen Bulgurlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Internet of Things dünyası trilyon dolarlık bir ekonomi haline geliyor. Dünyada 2020 yılı itibarıyla 20 ila 30 milyar adet akıllı cihazın internete bağlı olacağı tahmin ediliyor. Bu da bugün bağlanabilir cihazlar pazarını 60 milyar dolardan 5 kat büyüterek 2020’de 300-350 milyar dolar seviyelerine getirecek. Burada çok büyük bir pazar var. Aynı dönemde internet kullanıcı sayısı da artacak. 2012’de dünya nüfusunun yüzde 34’ü internete bağlanırken, 2020’de bu rakamın yüzde 50 seviyelerine gelmesini bekliyoruz. Bu da bir kaç trilyon dolarlık ekonomi demek.”

“Çamaşır makinesi nasıl bir kumaş yıkadığını anlayacak”

Bulgurlu, bağlanabilir nesnelerde yeni bir pazarın oluştuğunu belirterek, kendilerinin de Arçelik olarak buradan pazar payı alabilmek için tüm çalışmalarının hızla devam ettiğini söyledi.

Ev aletlerinin tüketicilerin ihtiyaçlarını anlayan ve hayatını kolaylaştıran bir dost haline geldiğini aktaran Bulgurlu, “Yakında anlama ve öğrenme yeteneğine sahip olacaklar ve hayatımızın her noktasına dokunacaklar.” dedi.

Bulgurlu, bugün bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, “HomeWhiz bağlanabilir ürünlerin dünyasında bir ilk. Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, kurutucu ve fırına akıllı cihazlar üzerinden bağlanarak uzaktan kontrol özgürlüğünü sizlerle buluşturuyoruz. Akıllı cihazlara televizyonu da ekledik. Televizyon üzerinden de ürünlerinizi kontrol edebileceksiniz.” şeklinde konuştu.

Böylece birbiriyle konuşan aletlerin tüketiciler için en iyisini bulmaya odaklanacağını anlatan Bulgurlu, örneğin çamaşır makinesinin nasıl bir kumaş yıkadığını anlayıp ona göre otomatik bir program başlatacağını, yıkama tamamlandığında da kurutucuya talimat verip onu çalıştıracağını, böylece tüm ürünlerin birbiriyle irtibat halinde olacağını dile getirdi.

arcelik-HomeWhiz

“HomeWhiz uygulamasına sahip ürünler bin 900 ila 5 bin lira arasında fiyatlarla satışa çıkacak”

Bulgurlu, konuşmasından sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. HomeWhiz uygulamasına sahip ürünleri aynı anda bütün dünyada satmaya başlayacaklarını belirten Bulgurlu, bu ürünlerin yurt dışında Grundig markaları adı altında, Türkiye’de ise Arçelik olarak satılacağını söyledi.

Bulgurlu, HomeWhiz uygulamasına sahip ürünlerin bin 900 ila 5 bin lira arasındaki fiyatlarla satışa çıkacağını, ürünlerin tek tek de, grup halinde de alınabileceğini dile getirdi.

Yeni teknolojinin kendilerine uluslararası pazarlarda pazar payı anlamında nasıl bir katkı sağlayacağının sorulması üzerine Bulgurlu, şunları kaydetti:

“Bu teknolojiye sahip rakiplerimiz var. Pazarda tek tek olan ürünler var. Bütün halinde sunanlar da vardır ama ben bilmiyorum. Fakat dünyada henüz bağlanabilir ürün anlamında, mutfak ürünleri anlamında önemli bir penetrasyon yok. Liderlik nereden geliyor derseniz Uzak Doğu pazarından… Hem tüketiciler daha hazır, hem de üreticiler bu müşteri talebine cevap verdikleri için.

Bu teknoloji bize rekabet konusunda bir avantaj sağlayacak. Sonuçta öncü bir teknolojiyi ürünlerimize yansıtıyoruz. Dolayısıyla bunun marka algımıza, tüketici algısına çok önemli katkıları olacaktır. Ve bizi uluslararası pazarlarda hak ettiğimiz pozisyona bir miktar daha yaklaştıracaktır diye düşünüyorum. Ama şu anda zaten faaliyet gösterdiğimiz her pazarda pazar payı alıyor ve büyüyoruz. Bu büyümenin içinde ne kadarı bağlanabilir ürün yüzünden derseniz bu sorulara cevap vermek çok zor.”

“28 farklı ülke kuru ile çalışıyoruz”

Bulgurlu, HomeWhiz teknolojisinin hangi fabrikalarda kullanılacağı ile ilgili, HomeWhiz’in şu anda Türkiye’deki fabrikalarda olduğunu, ama ileride dünyadaki diğer fabrikalara da yayacaklarını söyledi.

Yeni hükumetin kurulduğunun ve ekonomide kısmen bir değişimin söz konusu olduğunun hatırlatılması ve bunun hedefleri üzerinde herhangi bir etkisinin olup olmadığının sorulması üzerine Bulgurlu, “Herhangi bir etkisi yok. Yılın başında da büyüyeceğimizi öngörmüştük. Bu planlarımız doğrultusunda büyümeye devam ediyoruz.” dedi.

Bulgurlu, kurdaki değişimin işlerini nasıl etkilediği ile ilgili bir soruyu da yanıtladı.

Amerikan dolarından Rus rublesine kadar 28 farklı ülke kuru ile çalıştıkları bilgisini veren Bulgurlu, dolayısıyla Türkiye’deki anlık kur değişimlerinden ziyade çalıştıkları bütün kurlardaki değişime bakılması gerektiğinin altını çizdi.

Bulgurlu, konuyla ilgili sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye bizim operasyonlarımızın, satışlarımızın yüzde 40’ı, yüzde 60’ı ise uluslararası… Ama üretimimizin çok önemli bir kısmı burada, dolayısıyla bizim de çok yakından takip ettiğimiz bir konu.”

“Sesli kontrol üzerinde de çalışıyoruz”

Bulgurlu, ham madde fiyatlarının ilk çeyrek bilançolarını olumlu desteklediğinin hatırlatılması ve aynı olumluluğun devam edip etmeyeceğine yönelik beklentilerinin sorulması üzerine, “Ham madde fiyatları neredeyse tarihsel düşüklükteydi. Bunun hep böyle kalmayacağını tahmin ediyoruz. Bankaların görüşü ikinci yarıda ham madde fiyatlarının bir miktar artacağı yönünde.” dedi.

Romanya’daki yatırımlarına yönelik de değerlendirmelerde bulunan Bulgurlu, “Şu anda Romanya’daki yatırımımız devam ediyor. 2-3 yıla yayılan bir proje. Yatırım henüz başlamadı, süreç devam ediyor. Yatırıma 2017-2018 diye bakmanız lazım. Ama mevcut fabrikamızda kapasiteyi artırdık ve çok da memnunuz.” ifadelerini kullandı.

Daha önce gazetecilere fırsatları değerlendirdikleri ve Latin Amerika pazarı ile ilgilendikleri yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Bulgurlu, şunları söyledi:

“Dünyanın her yerindeki fırsatları değerlendiriyoruz. Özellikle Latin Amerika demek doğru olmaz. Oraya da bakıyoruz fakat her yere bakıyoruz. Oraya özel bir odağımız söz konusu değil. Satın alma da yapabiliriz, sıfırdan yatırım da yapabiliriz.”

Arçelik AŞ Endüstriyel Tasarım Direktörü Korkut Avcı ise HomeWhiz ile evdeki ürünleri dışarıdan kullanabilmenin mümkün olacağını söyledi.

HomeWhiz uygulamasının şu anda iOS işletim sistemi ile Android üzerinde kurgulandığını aktaran Avcı, uygulamanın ücretsiz indirilebildiğini dile getirdi.

Arçelik AŞ Ar-Ge Direktörü Cem Kural da sesli kontrol üzerinde çalıştıklarını, ürettiklerin ürünlerin yakın dönemde sesle kontrol edilebileceğini ifade etti.

Ürünler arıza durumunda servise haber verecek

Makine ayarları, uzaktan özellik seçimi ve çalıştırma, otomatik bildirimler, enerji ve su tüketimi bilgisi ve program süresinin kontrolleri HomeWhiz’in ilk aşamasında sunulan özellikler arasında yer alıyor.

Arçelik’in sürekli olarak geliştireceği HomeWhiz dünyası, kullanıcılara sadece oturdukları yerden, ürünleri kolayca kontrol etme imkanı sağlamayacak. Birbiriyle iletişim içinde olan ürünler, tüketiciler için de en iyi çözümü bulmaya odaklanacak.

Örneğin, çamaşır makinesi kumaşın cinsine göre en uygun yıkama programını seçtikten sonra, kurutma makinesine en doğru kurutma seçeneğini öneriyor.

Bu sayede enerji ve su verimi sağlanırken, tüketici en iyi yıkama ve kurutma performansına da ulaşabilecek.

Yakın gelecekte mutfaktaki beyaz eşyalar birbiriyle iletişime geçerek mevcut malzemelerle hangi yemeği pişirebileceğini belirleyecek. Yemek tariflerine online olarak erişen fırınlar, en uygun pişirme programlarını seçebilecek.

Güncel yazılımlarla uzaktan erişilen beyaz eşyalar ve ev aletleri, olası arızalar öncesinde tüketicileri uyarabilecek. Akıllı enerji yönetimi ve özel kullanım programlarıyla, tüketiciler ürünleri tercihlerine göre kişiselleştirme fırsatına sahip olacak.

HomeWhiz uygulaması, Apple Store (iOS işletim sistemi) ve Google Play Store’dan (Android) ücretsiz olarak indirilebilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir