Gündem

Assange, bir yıl daha Ekvador’un Londra elçiliğinde

Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, Ekvador’un Londra elçiliğinde kalış süresinin 6-12 aya kadar uzayabileceğini söyledi. Assange, cinsel saldırı suçlamalarıyla İsveç’e iade edilmesi kararına karşı mücadele ediyor.

Ekvador’da yayımlanan bir röportajında Assange, İsveçli yetkililerin kendisine karşı açılmış davayı düşürmesinin “en büyük ihtimal” olduğunu söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise ufukta bör çözüm görmediğini belirtti.

Eski internet korsanı Assange, Wikileaks adıyla kurduğu internet sitesinde, aralarında ABD’nin de bulunduğu birçok ülkeyi ilgilendiren hassas diplomatik yazışmaları yayımlamıştı.

Ekvador’a yaptığı iltica başvurusu kabul edilen ve Haziran’dan bu yana bu ülkenin Londra’daki elçilik binasında bulunan Assange, İsveç’e iadesi durumunda ABD’ye gönderileceğini tahmin ediyor.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı ise Assange’ı İsveç’e iade etme yükümlülüklerinin olduğunu ve elçilikten çıktığı anda bu amaçla tutuklanacağını ifade ediyor.

Ekvador televizyonu Telesur ile röportajında Assange, olayın diplomasi yoluyla 6-12 aya kadar çözüleceğini ve İsveç yetkililerinin davayı inceleyerek düşmesine karar verececeklerini umduğunu belirtiyor.

İki kadın, 2010 yılında Assange’ın bir konferans için İsveç’in başkenti Stockholm’de bulunduğu dönemde kendilerine karşı cinsel saldırıda bulunduğu suçlamasında bulunmuştu.

Assange ise aradaki cinsel ilişkinin rızasız olmadığını, bu davanın aslında politik amaçlı olduğunu belirtmişti. İngiltere’deki temyiz mahkemesi, iade kararına yapılan itirazı reddederek, Assange’a iki haftalık süre tanımıştı. Assange bu dönemde Ekvador’un Londra’daki elçiliğine sığınarak iltica talebinde bulunmuştu.

Bir süreden beri Ekvador elçiliği önünde konaklayan Assange destekçileri ise polisin çadır kurmalarını engellemesi üzerine “gündüz nöbeti” kararı aldılar.

Destekçiler, İngiltere’nin Assange’ı tutklamak için elçilik binasına girebilecekleri imasının ardından bu kararı almıştı. BBC’nin haberine göre, daha sonra İngiltere’nin böyle bir girişimde bulunmayacağını açıklaması üzerine elçilik önünde nöbet tutanların sayısı azalmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir