Assange elçilik balkonundan halka hitap etti
ABD diplomatik dünyasının iç yüzünü kısmen aktaran yazışmaları yayımlayan Wikileaks internet sitesinin kurucularından Julian Assange sığındığı elçilik binasından konuşma yaptı. Assange iki aydır ilk kez kamuoyunun karşısına çıktı.
Ekvator Büyükelçiliği’nin Londra’nın merkezindeki dairesinin balkonuna çıkan Assange, yaklaşık 3-4 dakika süren bir açıklama yaptı. Sokakta yandaşlarının toplandığı bina çevresinde sıkı güvenlik önlemleri alındı.
İngiltere’de bir mahkeme, İsveç’te hakkında tutuklama kararı olan Assange’ı şartlı olarak tahliye etmişti; şartlardan biri siyasi açıklamalar yapmamasıydı. Londra’nın merkezindeki konuşmayı izleyen BBC muhabiri, Assange’ın siyasi nitelikli açıklamalar yaptığını belirtti.
Assange, Irak’ta görevliyken söz konusu yazışmaları Wikileaks’e sızdırmakla suçlananan ve çarşamba günü itibarıyla 815 gündür yargılanmayı beklediğini söylediği Bradley Manning’in serbest bırakılmasını istedi. Assange, ABD’de cezaevinde tutulan ve Divan-ı Harp’te yargılanmayı bekleyen Manning’i dünyanın bir numaralı siyasi mahkumu olarak niteledi.
ABD yönetiminin Federal Soruşturma Bürosu FBI aracılığıyla Wikileaks üzerinde baskı yaptığını öne süren Assange “Wikileaks tehdit altında oldukça, ifade özgürlüğü ve toplumlarımızın sağlığı da baskı altında olacaktır” dedi.
İade edilmesi halinde casuslukla suçlanma ihtimali bulunan ABD’de Başkan Obama’ya çağrı yapan Assange, “Başkan Obama’dan doğru olanı yapmasını istiyorum; ABD, Wikileaks’e karşı cadı avına son vermelidir” şeklinde konuştu.
İngiltere, İsveç ve vatandaşı olduğu Avustralya’yı kendisine destek vermediği için eleştiren Assange, İsveç’te hakkında getirilen suçlamalar hakkında yorum yapmadı.
Assange, ABD’nin bir tercih ile karşı karşıya olduğunu söyleyip “Üzerine kurulu olduğu devrimci değerlere dönüş yapıp, yeniden sahiplenecek mi?” diye sordu.
Assange’in Londra’nın merkezindeki Ekvator Büyükelçiliği’ne sığınmasıyla sonuçlanan hukuki süreç İsveç’te başladı. Assange, İsveç’te, iki kadına karşı cinsel nitelikli suçlar işlediği suçlamasıyla aranıyor.
Assange İsveç’teki bu arama kararı nedeniyle İngiltere’de tutuklanmıştı; Wikileaks kurucusunun hukuk heyeti, İsveç hükümetinden müvekkillerinin ABD’ye iade edilmeyeceğine ilişkin güvence vermesini istiyor.
İsveç ile bu pazarlık sürerken Assange iki ay önce Ekvator’a sığınma başvurusu yaparak Londra’nın merkezindeki elçilik binasına gitmişti. Assange iki aydır bu binada kalıyor; uluslararası diplomatik anlayış çerçevesinde, elçilik binası Ekvator toprağı sayıldığı için binaya müdahale edilemiyor.
BBC’nin haberine göre, İngiltere’deki hukuk kararları ise Assange’ın binayı terk etmesi halinde yakalanmasına hükmediyor. Ektavor elçiliğindeki konuşmayı izleyen BBC muhabiri Assange’ın belirsiz bir süre Ekvator elçiliğinde kalmak ya da İsveç’e iade edilmek üzere İngiliz güvenlik birimlerine teslim olmaktan başka bir seçeneğinin olmadığını söylüyor.