Getir Büyük Ramazan Kampanyası

Çinli BYD Türkiye’de 1 milyar dolarlık üretim üssü kuracak

Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye’de 1 milyar dolarlık yatırım kararı aldı. Konuya ilişkin protokol, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve BYD Yönetim Kurulu Başkanı Wang Chuanfu tarafından imzalandı.

Çinli otomotiv devi, Türkiye’deki yatırımı kapsamında, yıllda 150.000 araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil fabrikası kuracak. Bu girişim kapsamında b,r Ar-Ge merkezi kurması da hedefleniyor. 2026 sonunda üretime başlaması beklenen fabrika, 5.000 kişi istihdam edecek.

BYD, 1995 yılında pirinç yetiştiriciliği yapan bir ailenin evlatlık oğlu Wang Chuanfu tarafından kuruldu. Chuanfu, bir akrabasından aldığı 300 bin dolar borçla ilk fabrikasını açtı ve cep telefonu pili üretmeye başladı. BYD adı “Build Your Dreams” yani “Hayallerini inşa et” anlamına geliyor.

Eşi Stella Li, ABD’li yatırımcı Warren Buffet’a küresel bir otomobil devi olma fikrini kabul ettirdi. Chuanfu, Toyota’yı kopyalayarak işe başladı. İlk otomobili F3’ü Toyota Corolla’nın yarı fiyatına 8 bin dolara mal etti. Toyota CEO’su Akio Toyoda bile sırrını öğrenmek için fabrikasını ziyaret etti.

BYD F3, Çin devlet filolarında kullanılmaya başlandı. Bu sayede önce Çin pazarında, sonra tüm dünyada hızla yükseldi. BYD, 5 milyon adetlik yeni enerji araç satış rakamına ulaşan ilk şirket oldu.

BYD, 2023’ün üçüncü çeyreğinde tam 431,603 adet elektrikli araç sattı. Aynı dönemde Tesla 435,059 araç satışı gerçekleştirdi. BYD’yi biz her ne kadar elektrikli otomobillerle özdeşleştirsek de şirketin geniş bir faaliyet alanı var. BYD’nin asıl faaliyet alanı batarya üretimi. Zaten avantajı ve bilgi birikimi de buradan geliyor.

Elektrikli otomobilin yanı sıra, bisiklet, otobüs, kamyon, forklift, havaray, güneş paneli, şarj edilebilir pil ve cep telefonu pilleri üretiyor. Başlangıçta sadece 20 kişiyle yola çıkan BYD bugün 300 bine yakın çalışanı olan küresel bir şirkete dönüşmüş.

BYD misyonunu, dünyanın fosil yakıtlara olan bağımlılığını azaltan eksiksiz ve temiz bir enerji ekosistemi yaratarak dünyayı değiştirmek olarak özetliyor. Şirketin Blade adını verdiği özel batarya sistemi 5 binden fazla şarj ve deşarj döngüsüyle uzun ömre sahip ve bu alanda onu vazgeçilmezlerden yapıyor.

BYD, geçtiğimiz yıl, Tesla’yı geride bırakarak dünyanın en çok satan elektrikli otomobil markası haline gelmişti. BYD’nin Türkiye pazarına girişi, 2 Ekim 2023 tarihinde Ortaköy’deki Esma Sultan Yalısı’nda düzenlenen lansmanla duyurulmuştu.

Etkinlikte ALJ Türkiye Başkanı ve CEO’su Ali Haydar Bozkurt, BYD Avrupa Genel Müdür Yardımcısı Brian Yang ve BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun sahnedeydi.

BYD’nin ülkemize satışa çıkan ilk aracı Atto 3 olmuştu. 150 kW motorla donatılmış olan Atto 3, 0’dan 100 km hıza sadece 7,3 saniyede ulaşıyor.

Atto 3, karma kullanımda 420 km, şehir içinde 565 km menzil sunuyor. Aracın maksimum hızı ise 160 km/s. 60.48 kW bataryaya sahip olan Atto 3, 150 kW DC şarj ile yüzde 30’dan yüzde 80’e 29 dakikada şarj edilebiliyor.

Kapıları “NFC Card” ile açılan Atto 3, dönebilir 15.6 inç multimedya ekranıyla dikkat çekiyor. BYD Atto 3, şık olduğu kadar güvenli bir otomobil.

Çünkü Euro NCAP’ten tam 5 yıldız almış. 8 yıl/200.000 km garantisi ve yüzde 10 ÖTV dilimine girmesi, Atto 3’ün diğer avantajlarından.

BYD ATTO 3 elektrikli otomobil hakkında bilmeniz gerekenler

Yeni videolardan haberdar olmak için buradan kanala abone olmayı unutmayın!