Ford Otosan’dan eğitim hamlesi 

Ford Otosan, Millî Eğitim Bakanlığı ile iş birliği içinde, Türkiye’de otomotiv ana sanayide bir ilke daha imza atıyor. Şirket, Kocaeli fabrikası içerisinde kuracağı sektöre entegre meslek lisesiyle üretim ve eğitimi aynı çatı altında buluşturmaya hazırlanıyor. 2025–2026 eğitim öğretim yılında ilk öğrencilerini kabul edecek olan okul, gençlere uygulamalı eğitim sunarak mezuniyet sonrası doğrudan istihdamın önünü açacak.

Üretim sahasında uygulamalı eğitim

Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol kapsamında hayata geçirilen bu model, Türkiye’deki ilk üç entegre okul uygulamasından biri olma özelliği taşıyor. Ancak otomotiv ana sanayi kategorisinde bu adımı atan ilk şirket Ford Otosan oldu.

Kocaeli’deki üretim tesislerinin içinde yer alacak okulda, öğrenciler eğitimlerinin önemli bir bölümünü doğrudan üretim alanında alacak. İlk etapta elektrik-elektronik teknolojisi ile makine ve tasarım teknolojisi alanlarında iki sınıf açılacak. 11. ve 12. sınıf düzeyindeki öğrenciler, usta öğreticiler ve eğitmenler eşliğinde birebir uygulamalı eğitim görme fırsatı yakalayacak.

Öğrenci seçimi kriterlere göre yapılacak

Programa kabul edilecek öğrenciler, Millî Eğitim Bakanlığı’nın nakil şartları ve not ortalamasının yanı sıra danışma kurulu koordinasyonunda yapılacak beceri sınavı ile belirlenecek. Böylece hem akademik hem de teknik yeterliliğe sahip öğrenciler bu yeni nesil eğitim sisteminden faydalanabilecek.

Ford Otosan’dan mezuniyette istihdam sözü

Sektöre entegre okul modeliyle mezunların iş gücü piyasasına hazırlıklı şekilde katılması amaçlanıyor. Ford Otosan, mezun olan öğrencilerin en az %30’unu doğrudan istihdam edeceğini taahhüt ederken, hedefin daha fazla genci bünyesine katmak olduğu belirtiliyor.

Ford Otosan İnsan Kaynakları ve Dönüşüm Lideri Osman Özdemir konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Ford Otosan olarak başarıyı yalnızca üretim rakamlarımızla değil, topluma sağladığımız katkıyla da ölçüyoruz. Sektöre entegre okul modeli, gençlere gerçek üretim ortamında mesleki gelişim sunmanın yanı sıra mezuniyet sonrası çalışma hayatına hazırlama açısından büyük bir fırsat. Bu okul, gençlere sunduğumuz bir gelecek vizyonudur.”

Başarılı öğrencilere burs desteği

Eğitimde fırsat eşitliğini desteklemeyi amaçlayan projede, başarılı öğrencilere burs imkânı da sunulacak. Ford Otosan adına Vehbi Koç Vakfı tarafından sağlanacak Mesleki Eğitim Bursu, yıl sonu not ortalaması 60 ve üzeri olan öğrencilere verilecek. Böylece öğrencilerin akademik başarısı da teşvik edilecek.

Eğitim yatırımları devam ediyor

Ford Otosan’ın eğitime olan desteği sadece bu projeyle sınırlı değil. Şirket, daha önce Kocaeli Üniversitesi iş birliğiyle kurduğu İhsaniye Otomotiv MYO ile 1500’den fazla öğrenciye uygulamalı eğitim olanağı sundu. Ayrıca Kocaeli’deki pek çok teknik liseye Ford sınıfları, laboratuvarlar ve test araçları kazandırıldı.

2025 yılında temelinin atılması planlanan Vehbi Koç Vakfı Semahat Arsel İlkokulu ve Başiskele’de yapılacak yeni okul projesi de Ford Otosan’ın her yaş grubuna ulaşan eğitim yatırımlarının devam ettiğini gösteriyor.

Geleceğin otomotiv profesyonelleri yetişecek

Ford Otosan’ın hayata geçirdiği entegre okul modeli, hem nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine katkı sağlayacak hem de sektörün ihtiyaç duyduğu teknik uzmanların erken yaşta keşfedilmesini mümkün kılacak. Bu adım, Türkiye’de mesleki ve teknik eğitimin üretimle daha sıkı bağ kurmasına öncülük ederken, otomotiv sektörünün geleceğine yön verme potansiyeli taşıyor.