Google, çalışanlarını veri çalmamak üzere eğitecek

Google, ‘Street View’ uygulaması için görüntü kaydeden kameralı aracının, kablosuz internet bağlantılarına girerek veri kaydettiği suçlaması nedeniyle 7 milyon dolar ceza aldı.

ABD’nin 38 eyaletinin başsavcıları ile Google’ın avukatları, 7 milyon dolar ceza üzerinde mutabık kaldı. Bu kararla iki yıldır devam eden soruşturma da sona ermiş oldu. Google, Almanya’da da söz konusu kayıtlar nedeniyle yetkili birimlerin dikkatini çekmişti.

Connecticut Başsavcısı George Jepsen, taraflar arasında sağlanan mutabakatın, Google’ın gelecekte kişisel verilere izinsiz olarak erişmek için benzer taktiklere başvurmayacağının güvencesi olduğunu söyledi. Şirket, çalışanlarını buna uygun olarak eğitmekle de yükümlü kılındı.

2008 – 2010 yılları arasında görüntü kaydeden Google aracının, özel kişilere ait kablosuz internet bağlantılarına girerek şifresiz durumdaki verileri kaydettiği ortaya çıkmıştı.

Deutsche Welle’nin haberine göre, Google önce bu iddiaları geri çevirmiş, daha sonra yapılan incelemelerde ise e-posta gibi içeriklerin kaydedildiği saptanmıştı. Google, verilerin hiçbir şekilde ticari amaçlarla kullanılmadığını öne sürmüştü.