Google’dan en çok bilgi isteyen ülke ABD

Google’ın yayımladığı ‘Şeffaflık Raporu’, hükümetlerin Google’dan bilgi taleplerinin sürekli arttığını gösterirken Türkiye’nin Google’dan en fazla içerik kaldırma talebinde bulunan ülke olduğunu ortaya koydu. Ancak bilgi taleplerinde Google’ın ABD’nin taleplerini yerine getirme oranı yüzde 90 iken, Türkiye’nin bilgi taleplerini yerine getirme oranının yüzde 0 olduğu dikkat çekiyor.

Yayınlanan rapora göre yılın ilk altı ayında dünya çapında devletler tarafından google’a 21 bin ayrı bilgi talebinde bulunuldu. En fazla talepte bulunan ülke sıralamasında ABD birinci sırada yer aldı. ABD, yılın ilk altı ayında google’a bilgi talebi için 7969 kez başvuruda bulundu. ABD’yi 2319 taleple Hindistan, 1566 taleple Brezilya, 1546 taleple Fransa, 1533 taleple Almanya ve 1425 taleple İngiltere takip etti.

Türkiye ise içerik kaldırılması için en fazla başvuran ülke oldu. 501 talepte bulunan Türkiye’yi 273 taleple ABD, 247 taleple Almanya, 191 taleple Brezilya, 97 taleple İngiltere takip etti.

Bir Google sözcüsü içerik kaldırma taleplerinin ülkeden ülkeye değişebildiğini söyledi. Sözcü bunun ülkelerdeki yasaların yansıması olduğunu söyledi ve ekledi: “Örneğin Türkiye’de kamuoyunca tanınan kişilere iftirayla ilgili belirli yasalar var. Oysaki Almanya’dan neo-Nazi içeriklerinin kaldırılması için talepler alıyoruz.”

Google’ın raporunda içerik kaldırılmasıyla ilgili talepler ağırlıklı olarak iftira, özel hayat ve güvenlik konularıyla ilgili. Türkiye’nin içerik kaldırma taleplerinin 148’i Mustafa Kemal Atatürk, hükümet ile milli kimlik ve değerlerlerle ilgili oldu.

BBC’nin haberine göre, pornografi, nefret söylemi ve telif hakkı da ülkelerin içerik kaldırma nedenleri arasında bulunuyor. Google bu raporu 2009 yılından bu yana yayınlıyor. İlk rapordaki hükümetlerden gelen toplan talep sayısı 12 bin 539’du.

Yazıyı Oylayın
İlginizi çekebilir:  Korsanlar 58 milyon kişinin şifresini çaldı

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir