Hesabı avuç içini göstererek öde

İsveç‘in Lund Üniversitesi’nde bir grup öğrenci biyometrik ödeme üzerine araştırma yapıyor. Biyometrik ödemede avuçiçinizi bir cihaza tanıtmanız gerekiyor. Daha sonra telefon numaranızın son dört hanesini cihaza girdiğinizde ödeme işleminiz tamamlanıyor.

Araştırma projesinin ismi Quixter. Fikir babası ise mühendislik fakültesi öğrencisi Fredrik Leifland. Leifland amacının kasalarda ödemelerin daha hızlı yapılması ve sahte kart basımının önlenmesi olarak belirtiyor:

“Bir fast food restoranında sıra beklerken bu fikir aklıma geldi. Bütün alışveriş boyunca en çok zaman kaybettiğimiz anın ödeme esnasında olduğunu fark ettim. Bu daha hızlı bir şekli olmalı derken Quixter fikri dünyaya geldi.”

euronews’in haberine göre, kızılötesi bir tarayıcı, her insanda eşsiz olan damar sistemini tarayarak ödeme yapacak kişiyi tanımlıyor. Sistemin kendisi yeni bir teknoloji değil. Japonya’da sağlık sistemi verilerine avuçiçinizi bu şekilde taratarak ulaşabiliyorsunuz. Ya da birçok alanda avuçiçi taraması kişileri tanımlamada kullanılıyor. Fakat Quixter, bu teknolojiyi para ödeme işleminde kullanan bir proje olarak öne çıkıyor. Öğrenciler bu fikirden oldukça memnun görünüyor:

“Gerçekten kolay bir yöntem. Yanımızda sürekli para gezdirmemize gerek yok. Burada, kampüste para çekebilecek bir ATM bulmak her zaman kolay değil. Bu yöntem çok pratik ve hızlı.”

Leifland’a göre bu sistem parmak izinden daha güvenli. Fakat uzun dönemde sistemin işlerliğine ve kullanıma kolay olup olmadığına tüketiciler karar verecek.

Yazıyı Oylayın
İlginizi çekebilir:  Türkiye Bilişim Derneği başkanını seçti

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir