Instagram

Instagram doğum tarihi yazmayı zorunlu tutuyor

Instagram’ı da bünyesinde bulunduran Facebook, tüm kullanıcılarından hesap bilgilerine doğum tarihlerini yazmalarını zorunlu kılıyor. Amaç, genç kullanıcıları alkol ve diğer zararlı ürün ve içeriklerden korumak.

Yaklaşık bir milyar kullanıcısı olan Instagram’da hesap açmak için eskiden sadece en az 13 yaşında olduğunuzu belirtmeniz yeterliydi.

Instagram uzun süredir ABD, İngiltere ve diğer ülkelerdeki hükümetler ve sivil toplum kuruluşları tarafından genç kullanıcıların güvenliği ve uygunsuz içeriklere maruz kalmalarıyla ilgili konularda baskı görüyordu.

Doğumgünü belirtme zorunluluğunun da bu konulardaki baskıları şirket üzerinden bir nebze alacağı düşünülüyor.

Facebook’un aksine kullanıcıların gerçek isimlerini kullanmadan hesap açabildiği Instagram’da, doğumgünü belirtme zorunluluğu, platformdaki “anonim” kalma prensibinden uzaklaşmaya gidildiği anlamına geliyor.

Ancak Instagram, kullanıcılarından doğum tarihlerini doğrulamaları konusunda bir belge istemeyeceğini açıkladı.

Genç kullanıcıların çoğu zaman kimliklerine erişimleri olmadığını belirten Instagram, kullanıcılarının bu konuda doğru beyanda bulunacaklarını bekliyor, yapay zeka sistemlerinin de kullanıcıların yaşlarını tahmin etme konusunda yardımcı olacağını söylüyor.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, çocuk ve genç internet kullanıcılarının güvenliği üzerinde çalışmalar yapan Washington merkezli Dijital Demokrasi Merkezi isimli örgütten Jeffrey Chester, Instagram’ın 13 yaşından genç kullanıcıların güvenliğiyle ilgili ABD yasalarına uyarak, uzun zaman önce bu kuralı getirmesi gerektiğini ifade etti.

Londra merkezli Ulusal Çocuklara Zulmü Önleme Topluluğu, doğum tarihlerinin doğrulanmamasının, çocukları zararlı ve yaşlarına uygun olmayan içeriklerden koruma konusunda hiçbir anlam ifade etmediğini belirtti.

Instagram şimdiye kadar, sadece bazı belirli koşullarda kullanıcılarının doğum tarihlerini istiyordu. Örneğin, Facebook ve Instagram hesaplarını birbirine bağlayan kullanıcılardan. Facebook’taysa hesap açmak için doğum tarihi girmek zorunlu.

Avrupa Birliği vatandaşları da, son 18 aydır AB’nin yeni veri güvenliği yasası gereğince doğum tarihlerini berlitmek zorunda.

İlginizi çekebilir:  Sosyal ticaret yapanlara web sitesiz ürün sergileme imkânı

Instagram daha önceleri kullanılan “doğum günün kutlu olsun” etiketleri ve kullanıcıların paylaşımlarıyla yaşlarını tahmin ediyordu.

Bu tahminleri de kullanıcılarının platformu kullanma şekillerini anlamak için kullanıyordu.

Daha önceden Facebook ve Instagram hesaplarını birbirine bağlamayan kullanıcılar, Çarşamba günü itibariyle doğum günlerini hesaplarına ekleyebilecekler.

Ancak Instagram doğum tarihi yazma zorunluluğunun fazla müdahaleci bir adım olup olmadığını hala tartışıyor.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir