İnternet çağının i-Şirketleri MERSİS’le takip edilecek

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın projelerinden olan Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) ile artık tüm şirketlerin bir MERSİS numarası var. Ticari alanda faaliyet göstermekte olan gerçek ve tüzel kişilerin her birisi için bir MERSİS ticari kimlik numarası hazır. Böylece, tüm iş, işlem ve faaliyetlerin, bu sistem üzerinden takibi gerçekleşecek.
MERSİS sistemi kapsamında, şirket/firma kuruluş, değişiklik ve kapanış vb. her türlü işlemler, mersis.gumrukticaret.gov.tr üzerinden elektronik ortamda yapılıyor. Firmaların, her türlü işlemlerini MERSİS sistemi üzerinden yapabilmesi için firma yetkililerinin elektronik imza (e-imza) sahibi olması gerekiyor.
MERSİS projesinin ana yüklenicisi ve yürütücüsü olan Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ, ülke genelindeki tüm şirketlere MERSİS numarası verilmesi sürecini, 2013 yılı Aralık ayının başlarında tamamladı. Ardından, illerdeki sanayi ve ticaret odaları tarafından MERSİS numarası işletmelerin büyük bir çoğunluğuna iletildi; kalan bölümü için çalışma devam ediyor.
Ocak 2014 tarihi itibariyle MERSİS numarasının zorunlu hale geldiğini kaydeden Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, “Ticaret sicil müdürlükleri tarafından kendilerine MERSİS numarası verilen firmalar; ticaret sicil numarası yerine, MERSİS numarasını kullanmaya başlamıştır. MERSİS uygulamasına geçmeyen Ticari Sicil Müdürlükleri, eskiden olduğu gibi ticaret sicil numaralarını kullanmaya devam edecektir. Bu sicil müdürlüklerinde de MERSİS uygulamasının başlamasıyla, bu firmalar da MERSİS numarasını kullanmaya geçecektir” dedi.
MERSİS sistemi, işletmeler için dönüm noktası
MERSİS sistemini değerlendiren Mehmet Önder, şunları söyledi:
“Uluslararası geçerliliği olan bir numara olmakla birlikte; ticari hayatta güven ve istikrarın artması; elektronik ortamda bürokrasinin azalması; SGK kayıtları, vergi beyan ve ödemeleri, çeşitli lisans başvuruları yapabilme; iş dünyasında ihtiyaç duyulan bilgilere güvenli, hızlı ve kolay ulaşabilme gibi birçok imkanı sunuyor. Mesela, bürokrasinin azalması ve hıza bir örnek vermek gerekirse; bir şirket kurulması, 2 günden 10 dakikaya inmiştir. MERSİS sistemi, ülkemiz işletmeleri için bir dönüm noktasıdır.”
Şirketler ‘doğumdan ölüme’ sanal dünyada izlenecek
MERSİS projesi ile işletmelerin sanal dünyada izleneceğini anlatan Mehmet Önder, konuşmasına şöyle devam etti:
“Geçmişte, 2 kere ticaret unvanını değiştiren veya başka bir ticaret odasına kayıt olan bir firmaya ait bilgiler, takip edilemiyordu. Ancak, 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle tüm işletmelerin hayatına girmekte olan MERSİS ticaret numarası ile artık her bir şirketin ‘doğumdan ölüme’ kadar yaptığı tüm işlemler, internet ortamında takip edilebilecektir. İşletmeler, internet ortamında erişebilir hale gelmiştir. Diğer bir değişle, internet çağının i-Şirketleri, MERSİS numarası ile takip edilecektir.”
MERSİS numarasının; Maliye, SGK, TAKBİS, Yargı gibi çok sayıdaki kurum ile eşleştiğini kaydeden Mehmet Önder, “Bireylerin nasıl MERNİS kimlik numarası var ve sağlıktan eğitime tüm işlemlerini bu kimlik numarasıyla yapıyorsa; işletmelere de MERSİS kimlik numarası gelmiştir ve tüm işlemler bu numara ile yapacaktır” dedi.
Kamuda birçok e-dönüşüm projesinin başarıyla hayata geçtiğini ifade eden Mehmet Önder, Devletin, e-devlet olma yolunda sanallaşmayı başarıyla hayata geçirirken, işletmeleri de aynı hızla sanallaştırdığını sözlerine ekledi.