Covid-19 Coronavirüs nedir? Maske koronavirüs

Maske koronavirüse karşı koruma sağlar mı?

Dünyanın dört bir yanında, Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkarak 5 kıtaya yayılan yeni tip koronavirüse (2019-nCoV) karşı alınan önlemlerin başında yüz maskesi takmak geliyor.

Bazı şirketlerde çalışanlara maske takma zorunluluğu getirilirken Güney Kore’de okullar, ebeveynlere kış tatilinden dönen çocuklarına maske ve el dezenfektanı vermelerini istiyor.

Hong Kong’da perşembe günü, komşu Çin’de en az 170 kişinin ölümüne neden olan yeni virüsle ilgili endişeler artarken bölgede kalan birkaç yüz maskesini satın almak için girilen sıralarda uzun kuyruklar oluştu.

“Virüsler maskeden geçebilecek kadar küçük”

Peki yüz maskesi yeni koronavirüse karşı koruma sağlıyor mu? Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Dr. Mark Denison, tüm virüslerin tipik bir tıbbi maskeden geçebilecek kadar küçük olduğunu, ancak mikropların genellikle havaya yayılmadığını söylüyor.

Denison, virüslerin insandan insana bulaşmasında öksürük ve hapşırığın etkili olduğunu söylüyor. Denison’a göre öksürme ve hapşırma yoluyla ortaya çıkan damlacıklar, ele ve diğer yüzeylere yayılır; daha sonra buralara dokunan insanların ellerine, oradan da dokundukları burun, ağız ve göz gibi organlarına bulaşır.

Maskelerse öksürme ve hapşırma yoluyla ortaya çıkan büyük damlacıkların yayılımını engelleyebilir. Denison’a göre maskelerin bir diğer faydası, takan insanların ağız ve burunlarına dokunamıyor oluşu. Böylelikle maske takan insanın, hasta bir insanın dokunduğu yüzeylerde kalan mikropları alması zorlaşır.

“Maske takmak mantıklı bir önlem”

Oxford Üniversitesi’nden araştırmacı Trudie Lang’a göreyse, uzmanlar yeni koronavirüsün nasıl yayıldığını anlamak için çalışmalarını sürdürürken, maske takmak “çok mantıklı bir önlem”.

Bununla birlikte, Denison, maskenin etkisi üzerine henüz titiz bir çalışma yapılmadığını söylüyor. Ona göre hiçbir araştırmada maskeli ve maskesiz grupların mikroba maruz kalış oranları karşılaştırılmadı.

İlginizi çekebilir:  Çin'in en büyük siber casusluk grubu: 61398

2017’de SARS virüsüne yönelik çalışmalarda, maskelerin SARS’a karşı biraz koruma sunduğu öne sürüldü, ancak araştırmacılar “mevcut kanıtlar seyrek ve bulgular tutarsız” notu düştü.

Koronavirüsün belirtileri neler?

Ancak koronavirüsten korunmak için uzmanların hemfikir olduğu en geçerli yöntem, elleri sabun ve suyla yıkamak. Eğer sabun ve suya ulaşılamıyorsa, alkol bazlı bir el temizleme jeli de işe yarayabilir.

Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, yeni koronavirüsün bulaştığından şüphenilenlerin, bulaştığı onaylananların ve onların yakınlarıyla bakımını yapanların maske takması gerektiğini söylüyor. Merkeze göre ayrıca hava yolu çalışanlara hasta yolculara maske vermeli.

Euronews’in haberine göre, UNICEF, çarşamba günü yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarının kullanımı için Çin’e 6 metrik ton solunum maskesi ve koruyucu giysi gönderdiğini söyledi.

Maskeler bazı ülkelerde hastalar, alerjisi olanlar tarafından ya da hava kirliliğine karşı kullanılıyor. Yeni koronavirüs alarmı dünya çapında maskelere olan talebi artırdı.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir