Ortadoğu’da bilişimin yeni adresi Filistin
Filistin’de bilişim sektöründe adeta patlama yaşanıyor. Uygun fiyata sunulan hizmetler, motive olmuş, yetenekli girişimciler, uluslararası şirketleri cezbediyor. Batı Şeria’daki kentlerden farklı olarak Ramallah’ta ekonomi hızla iyileşiyor. Kentin her bir köşesinde inşaatlar göze çarpıyor. Her alanda, özellikle de bilişim sektöründe faaliyet gösteren firmaların sayısı artıyor. Mobistine adlı küçük bir bilişim şirketi de onlardan biri.
Şirketin yöneticisi Hüsnü Ebu Semra, “Filistin’de bilişim sektörü bir patlama yaşıyor. Arz çok yüksek. Birçok girişimci sıçrama yaparak şirket kuruyor” diyerek durumu özetliyor. Mobistine 2010 yılında pazara girmiş. Sağlık alanında akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar için İngilizce ve Arapça uygulamalar geliştiriyorlar. Hedef kitlesi ise başta doktorlar ve hastalar.
Genç nesilin tercihi bilişim sektörü
İnternet anlayışının yerleştiği ve kabul gördüğü nesil bilişime yöneliyor ve yaratıcı fikirler geliştiriyor. Ebu Semra zamanla şirketini büyütmüş. Şimdi iyi eğitim almış, tecrübeli beş elemanı var. Bunlardan ikisi Ramallah’daki Birzeit Üniversitesi’ndeki eğitimlerini yarıda bırakmış. Ebu Semra teknik kazanımların genç Filistinlilere yeni perspektifler verdiğini söyleyerek, “Bilişim uzmanı olmak insanlara, Filistin’i terketmek zorunda olmadan bölgesel ve uluslararası şirketlerde çalışma olanağı sunuyor” diyor.
2008 yılında bilişim sektörü Filistin’de gayri safî yurtiçi hasılanın yüzde 0,8’ini oluşturuyordu. Bu rakam 2012 yılında ise yüzde 7’ye yükseldi. Bu yükselişin siyasi bir nedeni var: Bilişim şirketleri İsrail işgalinden bağımsız olarak çalışabiliyorlar. Kontrol edilmiyorlar, çünkü internetin sınırları yok. Yepyeni bir şirket kurmak için iyi bir fikir, bir internet bağlantısı, bilgisayar ve gerekli bilgilerin hayata geçirilmesi yeterli.
Coğrafi konumu büyük avantaj sağlıyor
Arap pazarı büyük ve çok geniş bir potansiyele sahip. Filistin’deki bilişim sektörü coğrafi konumu itibariyle Doğu ile Batı arasında bir köprü olma şansına sahip. Ünlü teknoloji firması Cisco’nun Tel Aviv’deki şubesi, Filistin’deki farklı firmalara araştırma ve geliştirme alanında siparişler vererek çalışmış. Firmanın yöneticisi Zika Abzuk, “Filistin’de çok sayıda yetenekli insan var. Üstelik fiyat açısından bakıldığında Hindistan’dan daha ucuza iş yapıyorlar. Benzer kültürel yapımız bizi birbirimize bağlıyor. Filistinliler’le çalışmak çok daha kolay” diye konuşuyor.
Zika Abzuk bunun yanı sıra Filistinli şirketlerin ve çalışanların iş yaptıkları şirkete sonuna kadar sadık davrandığını, güvenilir olduğunu ve bölge için gerekli Arapça bilgisine sahip olduklarını vurguluyor. Büyüme potansiyeli mevcut. Deutsche Welle’nin haberine göre, Filistin’de yılda 2000 bilişim uzmanı mezun oluyor. Üstelik bilişim bölümlerine ilgi büyük. Zika Abzuk gelecek konusunda iyimser:
“Filistin’de iyimserlik ve birçok olanağın olduğu olumlu bir hava hissediliyor. Filistin’de bilişim sektörünün gerçekten yeşermesi için istikrara ve uzun vadeli stratejilere ihtiyaç var.”