Profesyonel dayanıklı mobil cihazlar Endüstri 4.0’a geçişe yardımcı
Endüstriyel üretim sektörü, tüm dünyada bir geçiş süreci yaşıyor ve gelişmekte olan dijital teknolojiler de bu geçişi destekleyen etmenler arasında yer alıyor. Bu sektörde faaliyet gösteren her paydaşın rekabet avantajı elde etmek, daha verimli operasyonlara sahip olmak, verimliliğini artırmak, kullanım dışı kalma süresini en aza indirmek ve ürün kalitesini en üst düzeye çıkartmak için süreçlerini iyileştirmesi gerekiyor.
Endüstriyel otomasyon pazarı bu noktada teknolojik inovasyonların yanı sıra esnek, dijitalleştirilmiş ve birbiriyle bağlantılı çözümler sunuyor. Bu çözümlerde merkezi bir devre, üretim hatları ve operatörler arasındaki önemli bağlantıyı oluşturan insan-makine arayüzüyle temsil ediliyor.
Yeni yönetim yöntemlerinin ortaya çıkmasıyla donanım alanındaki imkanlar da artıyor. Artık HMI (İnsan-Makine Arayüzü) yaklaşımını bulunduğu noktadan başka bir yere taşınamayan ve eskimeye yüz tutan klasik endüstriyel bilgisayarlarda uygulama şartı ortadan kalkıyor.
TOUGHBOOK serisi ürünleriyle Avrupa’nın profesyonel dayanıklı notebook ve tablet pazarının yüzde 45’ine sahip olarak pazar lideri konumunda yer alan Panasonic Kurumsal Mobil Çözümler, İtalyan endüstriyel otomasyon danışmanı LD Solutions ile birlikte endüstriyel otomasyon, robotik ve mekatronik alanlarında mobil cihaz kullanımının sağladığı üç rekabet avantajını belirledi.
İnsan-makine arayüzü konseptinde yaşanan değişimler
Yeni HMI yönetim metotlarının geliştirilmesi sayesinde artık makine kontrolünü tamamen yenilenmiş bir şekilde tasarlama imkanı oluşuyor. Örneğin, her makine üreticisi ve kullanıcısı, kendisine en uygun kullanım ortamını oluşturmak için SCADA, VNC, web sunucusu, HTML5 ve uygulama arasından seçim yapabiliyor.
Seçim yapma olanağı, aynı zamanda kullanılacak donanımlarda da bulunuyor. Geçmişte endüstriyel bilgisayarlar bir makinenin en önemli parçalarından birisiydi ancak bugün yeni kullanım yöntemleri bulunuyor. Dayanıklı profesyonel mobil cihazlar, endüstriyel ortamlarda kullanılacak şekilde tasarlanan cihazların güvenilirliğini operasyonları üretim hattının çeşitli noktalarında gerçekleştirme esnekliği ile birlikte sunuyor. Böylece gereksiz panellerin kurulum mecburiyetini ortadan kaldırıyor ve süreçlerin birçok etmenine veya parçasına müdahale gerektiğinde bunun tek bir HMI biriminden yapılabilmesini sağlıyor.
Operatörün yükünü azaltmak için son derece hafif ve ergonomik laptoplar ve tabletler de bulunuyor. Bu cihazlar en kolay şekilde taşıma için kulp ve omuz askısı gibi aksesuarlarla kullanılabiliyor. Aksesuarlar arasında yer alan raflar ve yerleştirme istasyonları da ihtiyaç halinde veya cihazın aktif olmadığı zamanlarda kullanılabilen esnek bir kılıf görevi görüyor.
Toplam sahip olma maliyetini azaltıyor
IDC’nin bir araştırması, çalışanlara tüketici cihazları yerine notebook, tablet ve Panasonic TOUGHBOOK serisinde yer alan dayanıklı el terminalleri verildiğinde 5 yıl içinde toplam sahip olma maliyetinin (TCO) yüzde 15 azaldığını ortaya koyuyor.
Satın alım sırasında küçük bir yatırım gibi görünse de tüketici cihazları zorlayıcı koşullara göre tasarlanmadığı ve uzun kullanım ömrüne, bağlantı imkanına, herhangi bir çevre koşuluna dayanıklılık ve şirket ihtiyaçlarına göre yapılandırma esnekliğine sahip olmadığı için şirketin bilişim ve iletişim cihazlarına yaptığı yatırım kısa sürede işlevini yitiriyor.
Endüstriyel ortamlarda kullanılacak şekilde tasarlanan dayanıklı cihazlar ise aşağıdaki imkanları sunabiliyor:
- Düşmeye karşı dayanıklılık ve toz koruması
- Eldivenlerle kullanma özelliği
- Askeri standartlara göre titreşimlere karşı dayanıklılık
- Tüm ışık koşullarında sorunsuz bir şekilde görülebilen ekran
- 3D ölçüm için barkod okuyucu, termal kamera veya video kamera gibi entegre özellikler
- Ekstrem sıcaklıklılarda bile çalışma garantisi
- Her an premium B2B hizmeti sunan ve müşterinin her zaman ulaşabildiği satış öncesi ve sonrası satış ekibi
İtalya’daki Ulusal Geçiş Planı 4.0’ın yönergeleriyle uyumluluk
Ulusal Geçiş 4.0 Planı’nda yer alan ilgili vergi kredisi, şirketleri üretim süreçlerinin teknolojik ve dijital dönüşümüne katkı sağlayan yeni somut ve soyut sermaye ürünlerine yatırım yapmaya teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu noktada insan-makine arayüzü olarak kullanılacak dayanıklı mobil cihaz seçiminin İtalyan planında belirtilen gereksinimleri eksiksiz bir şekilde karşılaması, makinelerin ve sistemlerin basit ve kullanımı kolay olan bir donanım sistemi ile donatılması gerektiğini hatırlamakta fayda var.
Bir makineye bağlı olabilen veya taşınabilen bu donanım cihazlarının kişisel koruma ekipmanları kullanıldığında ve üretim alanının çevresel koşullarında sorunsuz bir şekilde okuma imkanı sunabilmesi gerekiyor. Bu yüzden tamamen dayanıklı cihazlar tercih edildiğinde tüm ışık koşullarında ve sıcaklıklarda eldivenlerle kullanılabildiği gibi toza ve suya dayanıklı olmasıyla iki ihtiyaç aynı anda giderilebiliyor.
LD Solutions Kurucuları Marco Diozzi ve Davide Lodi, konuyla ilgili şunları söylüyor: “Yıllardır mekatronik, robotik, sensör ve otomasyon oluşturma alanlarında faaliyet gösteren şirketlerle tüm endüstriyel sektörler için eksiksiz bir çözüm sunmak için anlaşmalar imzalıyoruz. Bugün inovasyonlarıyla ve ürünlerinin kalitesiyle tanınan öncü otomasyon ve robotik markalarını temsil ediyoruz. Panasonic Mobil Çözümler markasını da dahil etmekten mutluluk duyuyoruz.”
Panasonic Kurumsal Mobil Çözümler İtalya Bölgesel Pazarlama Yöneticisi Federico Alessandro Padovani ise “Endüstriyel otomasyon sektörü, Panasonic TOUGHBOOK cihazları gibi tüm zorlayıcı koşullarda en iyi performansı sunan ürünler için uygun kullanım alanını sunuyor. Endüstriyel otomasyon alanında elde ettiği deneyimlerin yanı sıra endüstri 4.0’ın en yeni teknolojilerini sürekli güncelleyerek her proje için en uygun çözümün danışmanlığını, araştırmasını ve entegrasyonunu sunabilen LD Solutions gibi bir iş ortağıyla birlikte çalışmak bizlere mutluluk veriyor” diyor.