Red Hat Enterprise Linux 8.1 Beta erişime açıldı
Öncü kurumsal işletim sistemi Red Hat Enterprise Linux’un yeni sürümü müşterilerin, iş ortaklarının ve geliştiricilerin beğenisine sunuldu. Performanstan ödün vermeden birçok yeni özelliği içinde barındıran RHEL 8.1 Beta, güvenlik özellikleriyle de yöneticilerin uygulamaları güvenle hizmete almalarını sağlıyor.
Açık kaynak çözümlerinde dünya lideri Red Hat, Inc., kurumsal BT yapısında hizmete alınan uygulamaların kapsamını büyüten akıllı işletim sistemi Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 8’in mayısta kullanıma açıldığını duyurmuştu.
Hibrit bulut için geliştirilen modern ve açık kaynak işletim sistemi olan RHEL 8, özel kurumsal veri merkezleri ve çoklu genel bulut altyapıları için iş yüklerini ve işlemleri destekliyor. RHEL 8 kurumların modern veri merkezi işlemlerinin yanı sıra yapay zeka (AI) ve nesnelerin interneti (IoT) gibi artan iş yüklerinin ihtiyaçlarını karşılıyor.
RHEL 8’in üzerine yapılan çalışmalarla oluşturulan RHEL 8.1 güncellemesi dünyanın öncü kurumsal Linux platformuna birçok yeni geliştirme sunuyor. RHEL 8.1 Beta yönetilebilirliği iyileştirirken, yeni güvenlik iyileştirmelerini beraberinde getiriyor ve geliştirici üretkenliğini daha da artırıyor. Bu sürümde aynı zamanda destekledikleri donanım platformlarına yeni özellikler ve hata gidermeleri sağlayan güncellenmiş sürücüler de yer alıyor.
İyileştirilmiş yönetilebilirlik
Red Hat Enterprise Linux web konsolu, güvenlik duvarı kurallarını ve sistem hizmetlerini yapılandırırken artık daha ince granülerliği destekliyor.
- Güvenlik duvarı bölgeleri için daha iyi yapılandırma
- Hizmetleri temel alan kayıt filtresi
- Hizmetin adı ve durumu gibi meta verileri temel alan hizmet filtresi.
Ek olarak, RHEL 8.1 Beta’nın çalıştığı sanal makinelerin (VM) kullanıcıları artık mevcut QCOW imajlarını içeri aktarmak, farklı türlerdeki depolama havuzlarını yönetmek, otomatik başlatma yapılandırmasını ve hafıza dağılımını değiştirmek için web konsolunu kullanabiliyor. Ayrıca konsol üzerinden mevcut VM’lerin durdurulması ve devam ettirilmesi de mümkün.
Gelişmiş güvenlik
Güvenlik, RHEL’in en önemli alanlarından birisi olmaya devam ediyor. Bu kapsamda RHEL 8.1 Beta, konteyner merkezli SELinux profillerini ekliyor. Bu yeni özellik ile kullanıcılar daha da özelleştirilmiş güvenlik politikaları oluşturabiliyor. Bu sayede konteynerin depolama, bilişim ve ağ gibi ana sistemin kaynaklarına nasıl ulaşacağı daha iyi kontrol edilebiliyor.
Ayrıca müşteriler güvenlik ihlallerine karşı hizmete aldıkları konteynerlerini daha verimli şekilde sağlamlaştırabiliyor ve yasalarla sağlaması gereken uyumluluğu daha kolay elde edebiliyor. Yeni kabul edilen uygulamalar listesi özelliği sayesinde yöneticiler de hangi uygulamaların çalışma iznine sahip olabileceği konusunda daha seçici olabiliyor.
Bu özellik bilinmeyen ve güvenilir olmayan uygulamaların çalıştırılması riskini daha da azaltıyor. RHEL 8.1 tüm bunların yanında Red Hat’in ek FIPS-140 ve Common Criteria sertifikalarını almak için yapacağı çalışmalarda kullanılacak.
Geliştirici üretkenliği
Sistemin kullanım dışı kalma ihtimalini azaltma ve geliştiricilerin verimliliğinin artmasına yardımcı olma amacı taşıyan RHEL 8.1 Beta’da yeni geliştirici araçları, uygulama çerçeveleri ve dilleriyle yeni birçok uygulama akışı yer alıyor. Bu paketlere yum kullanılarak erişilebileceği gibi, tüm Red Hat Enterprise Linux aboneliklerinin de bir parçası.
RHEL 8 ile birlikte tanıtılan ve özel sistem imajını çeşitli formatlarda üreten bir bileşen olan İmaj Yaratıcısı, RHEL 8.1 Beta ile yeni eklenen üyeler ve SSH anahtarları için daha fazla yapılandırma seçeneğini destekliyor. Google Cloud Platform ve Alibaba Cloud gibi bulut platformlarını destekleyen yeni imaj formatları da yer alıyor. RHEL 8.1 Beta, bu yeniliklerle birlikte AWS, Microsoft Azure, OpenStack ve VMware gibi tüm büyük bulut altyapı platformlarını destekliyor.
Performans
Red Hat, RHEL’in her yeni sürümünde performansın sınırlarını daha da zorluyor. RHEL 8.1 Beta, Berkeley Packet Filter’in genişletilmiş bir versiyonu olan ve karmaşık ağ sorunlarının çözülmesine yardımcı olan eBPF ve XDP (eXpress Data Path) gibi anahtar performans araçlarıyla bir kere daha performans çıtasını yukarıya çıkarıyor.
Red Hat Developer’dan indirebiliyor
Yeni özelliklerin, iyileştirmelerin ve düzeltmelerin hepsine sürüm notlarından ulaşılabiliyor. Red Hat müşterileri ve aktif aboneliğe sahip olan tüm iş ortakları Red Hat Enterprise Linux 8.1 Beta’ya erişebiliyor. Geliştiriciler de Red Hat Developer’dan indirebiliyor.