Rekabet Kurumu’ndan TELKODER’e iyi haber

TELKODER, 11 yılı aşkın süredir Türkiye’de telekom piyasasının serbestleşmesi adına yürüttüğü iyi niyetli çalışmalarda geçtiğimiz günlerde önemli bir aşama daha kaydettiğini duyurdu. TELKODER’den yapılan açıklamaya göre, Danıştay, TELKODER’in 2012 yılında açtığı bir dava sonucunda fiyata dayalı rekabet ihlallerinin (Fiyat sıkıştırması, Yıkıcı fiyatlandırma vs.) önlenmesinde Rekabet Kurumu’nun da görevli olduğuna karar verdi.

Rekabet Kurumu (RK), şimdiye kadar Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından tarifesi onaylanan konularda karar almama, görevli olmama yaklaşımını benimsiyordu. TELKODER’in 2008 yılında Türk Telekom’un toptan ve perakende tarifeleri yoluyla “fiyat sıkıştırması” uyguladığı gerekçesiyle RK’ya yaptığı şikayet hakkında Rekabet Kurumu bu konularda karar almama uygulamasını sürdürdü. Fakat TELKODER’in açtığı dava sonucunda Danıştay’ın aldığı karar, bu konudaki süreçlerin geleceği açısından oldukça önemli bir dönüm noktası oldu. Bu kararın ardından Rekabet Kurumu, TELKODER’i davet ederek şikayet konusundaki bilgi, belge ve açıklamalarımızı talep etti ve ardından da en önemli yaptırım aracı olan soruşturma sürecini Ocak 2013 tarihinde başlattı.

Bu soruşturma kararının ardından bu kez de Türk Telekom’un TTKart isimli arama kartının fiyatını maliyetlerinin altına düşürerek rekabet ihlali yaptığı gerekçesi ile TELKODER tarafından yapılan şikayet, Rekabet Kurumu tarafından kabul edildi ve geçen hafta bu konuda da Türk Telekom hakkında soruşturma başlatıldı.

Türk Telekom hakkında RK tarafından yürütülmekte olan bu iki soruşturma ile yeni bir dönem başlamış oldu. RK artık BTK tarafından onaylanmış olsa dahi, fiyatla ilgili rekabet ihlali şikayetlerini incelemeye başladı.

Ocak 2013’de başlatılan birinci soruşturmanın konusu, 2008 yılında Uzak Mesafe Telefon Hizmetleri (STH – Sabit Telefon Hizmetleri) işletmecilerinin Türk Telekom’dan almak zorunda oldukları Arabağlantı, kiralık hat gibi toptan hizmetlerin bedellerinin yüksek, buna karşılık kendi perakende tarifelerinin düşük olarak belirlendiği, bu durumda UMTH (STH) işletmecilerinin iş yapamaz hale geldiği, bu uygulamanın “Fiyat Sıkıştırması” olarak adlandırılan rekabet ihlaline yol açtığıydı.

İlginizi çekebilir:  Kapınıza Renault Megane 'Getir'iyor

Türk Telekom hakkında RK tarafından geçen hafta açılan ikinci soruşturmanın konusu ise, Türk Telekom’un 2012 sonundan itibaren TTKart adlı arama kartını maliyetinin altında piyasaya sürmesi ve bu yolla aynı piyasada bulunan işletmecilerin kart satışı yapamamalarına neden olacak “Yıkıcı fiyatlandırma” uygulaması, aynı zamanda arabağlantı ve kiralık hat gibi toptan ücretlerini yüksek, perakende fiyatlarını ise maliyetinin altında tutarak “Fiyat sıkıştırması” uygulayarak rekabet ihlali yapması.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir