EkonomiGündemSosyal Medya

Sosyal medya içerik üreticisi vergi istisna belgesi nasıl alınır?

İstisna belgesi almak için vergi dairesine dilekçe vermek ya da Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden başvuru yapmak gerekiyor.

Sosyal medya içerik üreticilerinin (Influencer) yapmış oldukları faaliyetler kapsamında elde ettikleri kazançlar, gelir vergisinden istisna edilebiliyor. Buna göre 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na 7338 sayılı Kanunla 1/1/2022 tarihinden geçerli olmak üzere eklenen 20/B maddesinde; “İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesnadır.” hükmü yer aldı.

Yeni meslek grupları ortaya çıktı

Günümüz dünyasında yaşanan dijital çağ ile birlikte bilinen meslek grupları da büyük ölçüde değişime uğramış ve adeta teknolojik gelişmeler ile insanların sosyal ağ platformlarında var olma ihtiyacına dayalı yeni meslek grupları ortaya çıktı. Geniş anlamda sosyal medya içerik üreticisi tabiri ile ifade etmiş olduğumuz bu kitleler sosyal medya üzerinden çeşitli şekillerde içerik üretmekte ve dolayısıyla bunun karşılığında bir gelir elde ediyor. Elde edilen gelirin vergiye tabi olabilmesi adına kanunda değişikliğe gidildi.

“Daha kolay ve basit bir yöntem tercih edildi”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Akalp Hukuk Bürosu Kurucusu Av. Ahmet Volkan Akalp, “Değişiklik öncesinde sosyal medya üzerinden paylaşım yapan gerçek kişi içerik üreticisi olan mükelleflerin elde ettikleri gelirlerin ticari kazanç kapsamında değerlendirilmesi ve bu nedenle gelir vergisine tabi tutulan mükelleflere birtakım yükümlülükler getirilmesi söz konusu iken yapılan bu düzenleme ile birlikte diğer usule nazaran daha kolay ve basit bir yöntem tercih edilerek sosyal medya üzerinden içerik üreten mükelleflerin gelir vergisinden istisna edilmesi yolu tercih edildi.” dedi.

Influencer
Influencer

2024 Yılı için 3.000.000 TL istisna

İstisnadan yararlanabilmek için şartları da sıralayan Akalp; “istisna belgesinin alınması, istisna belgesi ile Türkiye’ de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi, bu madde kapsamında kazançları toplamı GVK’nın 103’üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşmaması (2024 Yılı için 3.000.000 TL) gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

İnternetten başvuru imkânı

İstisna belgesi almak için vergi dairesine dilekçe ile başvurulabilir. Ya da vergi dairesine gitmeden Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde (gib.gov.tr) bulunan “Dijital Vergi Dairesi/İnteraktif Vergi Dairesi/İşlem Başlat/Vergi İşlemleri/”Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihaz Uygulama Geliştiriciliği İstisna Belgesi Talebi Dilekçesi (GVK Mük. 20/B Maddesi)” sekmesinden online başvuru imkânı da bulunuyor.

Bankada ayrı bir hesap açılmalı

Başvuru sonrası alınan istisna belgesi ile Türkiye’de kurulu bankalardan birine başvurarak, istisna edilen faaliyetlerle ilgili hasılatın tahsil edileceği bir hesap açtırılması gerekiyor. Mükelleflerin bankalardaki mevcut hesapları da istisna belgesinin ilgili bankaya ibrazı suretiyle, münhasıran bu faaliyetlere ilişkin hasılatın tahsili amacıyla kullanılabilir. İster yeni hesap açılsın isterse de olan hesap bu işlemlere tahsis edilsin yukarıda belirtilen faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesaplar aracılığıyla tahsil edilmesi gerekiyor.

Uygun fiyatlı kulaklık | HyperGear Xpods Pro TWS incelemesi

Yeni videolardan haberdar olmak için buradan kanala abone olmayı unutmayın!

Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu