Toplumsal kalkınmanın yapı taşı, sosyal girişimcilik

BIC Angel Investments’ın Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Joachim Behrendt, son dönemde dünyada sosyal girişimcilik kavramının yaygınlaşmaya başladığını söyledi. Sosyal girişimcilikte ana hedefin toplumsal fayda olduğunun altını çizen Behrendt, sosyal girişimcilerin sürdürülebilir, verimli ve etkin sosyal dönüşler gerçekleştirecekleri modeller üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Türkiye Genç İşadamları Derneği’nin (TÜGİAD) ev sahipliğinde 7 Eylül – 9 Eylül 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilen Genç Girişimciler İttifakı Zirvesinde (G20 YEA) 20’nin üzerinde oturumda, 50’den fazla konuşmacı yer aldı. Dünya çapında ortak bir girişimcilik ekosistemi oluşturulmasına destek vermek amacıyla hayata geçirilen zirvede “Sosyal Girişimcilik” ile ilgili oturuma başkanlık yapan Joachim Behrendt, daha iyi bir dünya için toplumsal kalkınmanın önemine vurgu yaptı. Dünya çapında başarılı isimlerin konuşmacı olarak bu etkinlikte yer almalarının memnuniyet verici olduğunu belirten Behrendt, Türkiye girişimcilik ekosisteminin son yıllarda hızlı gelişim aşamasına girdiğini sözlerine ekledi.

Sosyal girişimcilik yaygınlaşmaya başladı

Son dönemde dünyada hızla yayılan sosyal girişimcilik kavramının, Türkiye’de de ivme kazandığını ve yaygınlaşmaya başladığını söyleyen Joachim Behrendt, sosyal girişimciyi topluma ya da toplumun belli bir bölümüne önemli bir katkı sağlamayı misyon edinen kişi olarak tanımladı. Sosyal girişimcilikte ana hedefin toplumsal fayda iken, kârın ikinci planda kaldığına dikkat çeken Behrendt, sosyal girişimcilerin kâr elde etmek yerine büyük, sürdürülebilir, verimli ve etkin sosyal dönüşler gerçekleştirecekleri modeller üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Toplumsal gelişim sosyal girişimcilik ile mümkün olabilir

Her girişimde olduğu gibi sosyal girişimcilikte de ana hedeflerden birinin sürdürülebilir bir sistem kurabilmek olduğunu söyleyen Joachim Behrendt, sosyal girişimcilik ile oluşturulan bu sürdürülebilir gelişmelerin toplumsal kalkınmanın yapı taşlarını oluşturduğunu belirtti. Behrendt, bu tür yaklaşım ve girişimlerin artması ile Türkiye’de toplumsal kalkınma ve gelişmenin önemli bir ivme kazanacağını ekledi.

Sosyal girişimcilik Türkiye’de emekleme aşamasında…

Sosyal girişimciliğin gelişiminin ve uygulanmasının bölge şartlarına ve mevcut ekonomik düzene göre şekillendiğini söyleyen Joachim Behrendt, “Türkiye’de sosyal girişimcilik henüz emekleme aşamasında” dedi. Behrendt, Türkiye’de sosyal girişimciliğin hızlı yayılması için yapılan çalışmaların umut verici olduğunu söylerken, üniversitelerde “sosyal girişimcilik” derslerinin de yaygınlaştığına dikkat çekti. Düzenlenen seminer, konferans ve sertifika programlarıyla da sosyal girişimcilik ve sosyal etki analizi konularında eğitimler verilmeye devam edildiğini belirten Behrendt, “Yapılan bu çalışmaların sonrasında Türkiye’de toplumsal fayda elde edilebilinen sosyal girişim projelerini de görmeye başlayacağız” dedi.