sosyal medya

Trump: TikTok’u ABD’de yasaklayacağız

Çin merkezli sosyal medya platformu Tiktok ile mücadele eden ABD Başkanı Donald Trump, olayı daha ileri safhaya taşımaya hazırlanıyor. ABD Başkanı Trump, TikTok’u yasaklamak için kararname imzalayacağını açıklayarak bu konuda kararlı olduğunu bir kez daha gösterdi.

Bir ziyaret için gittiği Florida eyaletinden başkent Washington DC’ye dönerken uçakta basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Trump, şu anda acil durum ekonomik yetkileri olduğunu hatırlattı. Yasa ABD Başkanı’na ulusal güvenliğe karşı ‘‘olağanüstü tehdit’’ karşısında firmalara yaptırım uygulama yetkisi veriyor.

Donald Trump, TikTok’u yasaklamak için acil durum yetkisi ya da başkanlık kararnamesi imzalayacağını açıkladı. Trump’ın verdiği bilgiye göre, Tiktok’un ABD’de yasaklanması kararının bugün (Cumartesi) günü resmiyet kazanabileceği belirtiliyor.

ABD yönetimi Çin merkezli sosyal medya platformu Tiktok’un kullanıcı verilerine ulaşması nedeniyle ulusal güvenlik riski oluşturduğuna dair kaygılarını dile getirmişlerdi. Kaygıların temelinde, Çin Komünist Partisi’nin, Çinli şirketlerden ellerindeki verileri istihbarat birimleriyle işbirliği kapsamında paylaşmalarını istemesi yer alıyor.

Kullanıcılara kısa videolar yayınlama olanağı veren TikTok uygulaması, Amerika’da özellikle gençler arasında yaygın. Şirket verilerine göre ABD’de yaşları 16 ila 24 arasında değişen 26,5 milyon kişi Tiktok kullanıyor. Çocukların TikTok’u ailelerinin izni olmadan kullanması da platformla ilgili tartışmalı konulardan bir diğeri.

ABD donanması da geçen Aralık ayında sosyal medya uygulamasının devlete ait mobil sistemlerde kullanılmasını yasaklamış ve uygulamanın siber güvenlik tehdidi oluşturduğunu bildirmişti.

Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow, Çinli ByteDance şirketine ait sosyal medya platformu TikTok’un bağlı bulunduğu ByteDance’ten ayrılmasının ve bağımsız bir Amerikan firması olarak faaliyetlerine devam etmesinin platformun yasaklanmasından daha doğru olacağı görüşünü belirttmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ulusal güvenlik kaygıları nedeniyle TikTok’un yasaklanabileceğini söylemişti. Başkan Donald Trump’ın genel sekreteri Mark Meadows, son olarak Çarşamba günü TikTok ve WeChat gibi bazı sosyal medya platformlarının oluşturduğu ulusal güvenlik riskini değerlendirdiklerini bildirmişti.

İlginizi çekebilir:  Tom Cruise Rusya'nın Facebook'unda sayfa açtı

ABD Maliye Bakanı Steve Mnuchin, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Çinli bir firmanın sahibi olduğu video paylaşım platformu TikTok’un ulusal güvenlik incelemesinden geçirildiğini söyledi ve bakanlığın incelemenin sonucuna göre Başkan Donald Trump’a TikTok’la ilgili alınacak önlemler konusunda tavsiyede bulunacağını kaydetmişti.

Öte yandan son olarak teknoloji devi Microsoft’un bir süredir ABD yönetiminin hedefinde olan TikTok’un ABD operasyonlarını satın almak için istikşafi görüşmelere başladığı gündeme gelmişti.

WhatsApp güvenli mi?

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir