Türkiye, Suudi Arabistan’a ANKA sattı [Video]

Dünyanın silah alımına en çok kaynak ayıran ülkelerinden Suudi Arabistan, Türkiye ile savunma sanayiinde önemli bir anlaşmaya imza attı. Artık milli insansız hava aracımız ‘ANKA’ Suudi Arabistan ordusu için de üretilecek. Suudi Arabistan’ın, lazer güdümlü füze CİRİT ve milli tank ALTAY için de istekli olduğu ve görüşmelerin sürdüğü belirtildi.

Suudi Arabistan Krallığı Veliahtı, Başbakan Birinci Yardımcısı ve Savunma Bakanı Prens Salman Bin Abdülaziz El-Saud, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Türkiye’ye resmî bir ziyaret gerçekleştirdi.

İlk resmi ikili ziyaretini Türkiye’ye yapan Veliaht Prens Abdülaziz El-Saud, beraberinde kalabalık bir bakan heyetiyle geldi. Çankaya Köşkü’nde yaklaşık 1,5 saat süren görüşmelerin ardından iki ülke arasında savunma sanayi işbirliği anlaşması imzalandı.

Anlaşmayı Türkiye adına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu imzalarken, törende Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar da hazır bulundu.

Yeni Şafak’tan Aynur Ekiz’in haberine göre, ABD’den 33.4 milyar dolarlık silah satın alan ve bu nedenle dünyanın en fazla silahlanan ülkeleri arasına giren Suudi Arabistan ile Türkiye arasında son dönemde üst düzey askeri ziyaretler hız kazandı. Genelkurmay Başkanlarının karşılıklı ziyaretleri neticesinde Suudi Arabistan, milli insansız hava aracı ‘ANKA’ya talip oldu.

Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Bin Abdullah Al Gobail’in ziyareti sırasında netleşen görüşmeler dün neticesini verdi. İki ülke arasında yapılan savunma sanayi alanında işbirliği anlaşması kapsamında artık ‘ANKA’lar Suudi Arabistan ordusu için de üretilecek.

Arap Baharı’nın ortaya çıkardığı istikrarsız ortam ve İran ile Körfez bölgesinde devam eden çatışmaların üzerine bölgede Suriye krizinin de patlak vermesiyle Suudi Arabistan hızla silahlanmaya başladı. Dünkü Çankaya Köşkü’ndeki görüşmelerde Suriye krizinin de gündeme geldiği ve bu konuda atılacak adımlar üzerinde de görüş alışverişinde bulunulduğu öğrenildi.

Tamamen Türk yapımı insansız hava aracı ANKA, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 11. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı (IDEF’13) katılımcılarından Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ’nin (TUSAŞ) standında sergilenmişti. ANKA,görücüye çıktığı fuarda birçok ülkenin dikkatini çekti.

Türkiye ile milyar dolarlık bir anlaşmaya imza atan Suudi Arabistan ile ROKETSAN’da Türk mühendisler tarafından tasarlanan aktif lazer güdümlü füze CİRİT ve milli tank ‘ALTAY’ için de görüşmelerin devam ettiği öğrenildi.

ANKA Nedir?

Türk İnsansız Hava Aracı Anka, TAI Anka, TUSAŞ Anka veya Anka (yaygın kullanımı) Tusaş Havacılık ve Uzay Sanayi tarafından geliştirilmiş bir İnsansız hava aracıdır.

24 Aralık 2004 tarihinde, Savunma Sanayisi Müsteşarlığı (SSM) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayisi (TUSAŞ) arasında imzalanmış olan sözleşmeyle yürürlüğe giren Türk İnsansız Hava Aracı (TİHA) Programı; Türk Silahlı Kuvvetlerinin orta irtifa uzun havada kalışlı bir İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemi gereksinimleri karşılamaya yönelik yürütülmektedir. Araç, 16 Temmuz 2010 tarihinde hangardan çıkmış ve basın ve ulusa tanıtımı yapılmıştır. 30 Aralık 2010 tarihinde ilk uçuşunu istemeden yapan Anka 14 dakika havada kalmıştır. Anka, 22 Ekim 2011 tarihindeki 5nci uçuşunda 2 saat 15 dakika uçmuş, 10 bin feet irtifaya çıkmış ve başarılı bir şekilde piste inmiştir. 6. test uçuşu 22 Kasım 2011 tarihinde yapıldı ve 6 saat havada kaldı. 18 bin feet yani 6 bin metre irtifaya çıktı. 240 testin başarıyla tamamlandığı uçuş sırasında ilk defa Sivrihisar’a oto pilot sistemi ile inip kalkan ANKA, 2013’de Türk Silahlı Kuvvetleri için seri üretime geçmesi planlanmaktadır. Bir sonraki projede ise bu araca silah sistemleri eklenmesi kararlaştırılmıştır.

Yeni proje silahlı ANKA

ABD’nin silahlı predatorlere sorun çıkarması üzerine yerli üretime yönelen Türkiye’nin bu görevi verdiği TUSAŞ’ın üzun süredir bu konu üzerinde çalıştığı ortaya çıktı.

Savunma Sanayi İcra Komitesi’nin silahlı insansız hava taşıtı yapımı için görevlendirdiği TUSAŞ, yerli predatorü, ABD ve İsrail gibi ülkelerle aynı hızda geliştirip üretecek. Yerli silahlı İHA, ANKA’nın 1.5 katı daha büyük olacak, 40 bin feet’e kadar yükselebilecek, 462.5 km seyir süresi hıza ulaşacak. İletişimi yer istasyonlarıyla değil uydudan sağlayacak. Turbo Prop motor ihraç edilecek ancak tüm kritik ekipmanları yerli olacak. ABD’den silahlı predator alımında karşısına Senato kararı çıkarılan ve görüşmelerden sonuç alamayan Türkiye’nin silahlı İHA için görevlendirdiği TUSAŞ, bu doğrultudaki çalışmalara çoktan başlamış durumda.

Star gazetesinden Kıymet Sezer’in haberine göre; bugüne kadar ürettiği tüm araçların TSK’nın öngörülebilir ihtiyaçları doğrultusunda ileri versiyonları üzerinde düşünmeye başlayan TUSAŞ’ın yerli predatör için de kontept çalışmaları uzun süredir yürüttüğü öğrenildi. TUSAŞ’ın ANKA’dan da kazandığı tecrübe ve altyapıyla yerli predatorü ABD ve İsrail ile aynı hızda üreteceği belirtildi. Yerli predator ANKA’nın gelişmiş versiyonu olarak değil, bambaşka bir araç olarak tasarlanacak ve üretilecek.

Yerli silahlı İHA, ANKA’dan daha ağır olacağı gibi taşıyabileceği faydalı yük ağırlığı da yaklaşık bin 500 kilogram olacak. Böylelikle ANKA’dan 7-8 kat daha fazla yük taşıyabilecek. Böylelikle keşif görevi doğrultusunda kamera sistemleri ile görüntü aktarım sistemlerinin yanı sıra silah sistemleri de yüklenebilecek. ANKA’nın ise taşıyabildiği faydalı yük 200 kilogram, toplam ağırlığı ise bin 600 kilogram seviyesinde. Bu nedenle de sadece kamera sistemi (ASELSAN üretimi AselFlir) ve yine ASELSAN üretimi radar sistemi (yer istasyonuyla iletişimi sağlayan anten ekipmanı) yüklenebiliyor.

  • ANKA’dan 2 kat daha süratli olacak. ANKA 100-110 knots (yaklaşık 200 km/sa) seyir süresine sahipken yerli predatörde bu hızın 250 knots’a (462.5 km/sa) kadar çıkarılması bekleniyor. Bu da intikal hızını arttıracak.
  • ANKA telsiz iletişimi, görüntü aktarımı gibi konularda iletişimi yer istasyonlarıyla sağlıyordu. Ancak yerli predatör iletişimi uydu vasıtasıyla kuracak. Böylelikle daha yüksekten uçacak ve yerden hedef olma riski minimuma inecek.
  • Uydu iletişiminin sağlanmasıyla, mevcut ANKA’daki gibi antenin yer istasyonu anteniyle birbirini görmesi zorunluluğu da ortadan kalkacak ve yerli predatör daha geniş bir alanda görev yapabilecek.
  • Yerli predatör yolcu uçaklarından bile daha yüksek irtifalarda uçabilecek. Bu da 40 bin feet irtifanın üzerine çıkması anlamına geliyor.
  • Türkiye, yerli predatörün tüm kritik ekipmanlarını yurt içinden temin edecek.
  • ANKA, İsrail üretimi Heron marka insansız hava araçlarına rakipti. Yerli predatör için ise ABD’nin Predatör B olarak bilinen silahlı versiyonu rakip olacak.
  • Yerli silahlı İHA, dünyada bu işi yapan ABD ve İsrail’le aynı geliştirme ve üretim hızında üretilecek.
  • Yerli predatöre yüklenmesi beklenen silah sistemlerinde de yerli üretimlerin ön plana çıkması bekleniyor. Bu kapsamda Roketsan üretimi Cirit’in yerli predatörde kullanılacağı belirtiliyor.