Vikipedia, kadın, yaşlı ve göçmen yazarlar arıyor
Washinton’da düzenlenen Vikimani Konferansı’nda 100 ülkeden yaklaşık bin yazar özgür internet ansiklopedisinin geleceğini masaya yatırıyor. İnternet ansiklopedisi Vikipedi’nin bir başarı hikayesine sahip olduğu söylenebilir.
Zira daha 11 yaşında olmasına rağmen dünya çapında en fazla kullanılan bilgi kaynağı olarak bir yer edinmiş durumda. Her zaman doğru bilgilerin yer aldığı garanti edilemese de bu sanal ansiklopedinin 250’ye varan dilde hizmeti ve 20 milyondan fazla bilimsel, siyasal, ekonomik ve toplumsal konuları açıklayıcı makalesi bulunuyor.
Ancak Washington’daki bir araya gelen Vikipedi yazarları yine de bu tablodan memnun görünmüyor. Vikipedi’nin yazarları da ABD’nin başkenti Washington’da 12 – 15 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen Vikimani (Viki Çılgınlığı) Konfransı’nda bir araya geldi.
Wikimedia Almanya Girişimi’nin Başkanı Pavel Richter, acilen yeni yazarlar aradıklarını belirtiyor. Richter’e göre bilgi paylaşımında özellikle bazı toplumsal grupların katılımının büyük eksikliği duyuluyor.
Kadın, yaşlı ve göçmen yazarlar gerekli
Richter, “Örneğin kadınlar bütün yazarların sadece yüzde 9’unu oluşturuyor. 60 yaş üzeri insanlar aslında çok fazla internet kullanıyor ancak o yaş grubunda Vikipedi için çalışanların sayısı çok az. Yüksek okul diploması olmayanlar ve göçmen kökenliler de Vikipedi’de çok az yazı paylaşıyor. Dolayısı ile onların bakış açıları da çok daha düşük oranda temsil ediliyor” diye konuşuyor.
George Washington Üniversitesi’ndeki Vikipedi yazarları kongresinde de bu tabloyu açıkça görmek mümkün. Özgür Ansiklopedi’de ücret almadan bilgi paylaşan yazarların çoğunu 30’lu yaşlardaki akademisyen erkekler oluşturuyor. Vikipedi’de yer alan konularda ağırlığı fen bilimi, teknik ve genel kültür konuları oluşturuyor. New Yorklu kadın yazar Sumana Hari Hariswara, platformda sanat tarihi, mimarî, moda ve kadın konularında çok daha az sayıda makale bulunduğuna dikkat çekiyor.
“Gümüş Bilgi” projesi
Vikipedi yazarları özeleştiride de bulunuyor ve büyük bir itina ile hazırladığı yazıyı Özgür Ansiklopedi’de ilk kez paylaşan yazarların sert eleştirilerle ürkütülmemesi gerektiğini düşünüyor. Kongreye katılan temsilciler, yaşlı internet kullanıcılarını yazar olarak kazanmak amacıyla halk eğitim merkezleri ve kütüphanelerle daha yakın bir işbirliği yapılması gerektiğinde hemfikir. Yaşlıların ilk yazılarını paylaşma korkusunu gidermek için yürütülen programın adı ise “Gümüş Bilgi”.
Richter, “İnsanların bilgi paylaşmaktan çekinmelerinin sebeplerinden birisi de kafalarındaki şu düşünceden kaynaklanıyor: ‘Ben kimim ki bir ansiklopediye yazı yazayım?’ İşte bizim bu konuda daha etkili açıklamalar yapmamız gerekiyor. Zira Vikipedi’nin amacı tam da herkesin katılım sağlayabileceği bir bilgi platformu olmak” diyor.
Büyüme hedefleri var
Deutsche Welle’nin haberine göre, internet ansiklopedisinde en çok İngilizce dilinde makale bulunuyor, yaklaşık 3 milyon kadar. Bunu, 1 milyon 400 bin makale ile Almanca takip ediyor. Ancak Pavel Richter en fazla büyüme şansını başka dillerin konuşulduğu bölgelerde görüyor ve “Asya, Afrika ve Latin Amerika’da milyarlarca insan her gün aktif olarak internet kullanıyor. İşte bu kullanıcılar Vikipedi’yi değiştirecek. En önemli şey; yani bilgi paylaşımı açısından bu platformun dünya çapında yaygınlaşmasının büyük bir şans olduğunu düşünüyorum” diye konuşuyor.
Wikimania konferansına katılan temsilciler, gelecekte yeni bir devlet başkanı ya da olimpiyat şampiyonunun adının merkezî sistemde paylaşılmasının ardından diğer dillerde otomatik olarak güncellenmesini de mümkün kılmak istiyor.