İşverenler istihdamda temkinli iyimserlik içinde

ManpowerGroup’un 2025 yılı üçüncü çeyreğine ilişkin “İstihdama Genel Bakış Araştırması”, Türkiye iş gücü piyasasında hareketliliğin sürdüğünü gösteriyor. Araştırmaya göre, Türkiye genelinde mevsimsellikten arındırılmış Net İstihdam Görünümü (NEO) 18 puan seviyesinde gerçekleşirken, Marmara Bölgesi işverenleri de 17 puanla olumlu bir seyir öngörüyor.

42 ülkede 40 bini aşkın işverenle gerçekleştirilen araştırmaya göre Türkiye, EMEA bölgesi ortalaması olan 19 puana yakın bir seviyede bulunuyor. Ancak küresel çapta ortalama 24 puanla ölçülen istihdam görünümünün gerisinde yer alıyor.

Bölgesel farklılıklar dikkat çekiyor

Araştırma, Türkiye genelinde bölgesel istihdam beklentilerinin farklılık gösterdiğini ortaya koyuyor. Güneydoğu Anadolu, 27 puanla en güçlü istihdam beklentisine sahip bölge olurken, Doğu Anadolu 26 puanla en büyük çeyreklik sıçramayı gerçekleştirdi. Marmara Bölgesi ise 17 puanla altıncı sırada yer aldı. Karadeniz Bölgesi ise -35 puanla en düşük beklentiye sahip bölge oldu.

Türkiye genelinde istikrarlı görünüm

ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, Türkiye’deki istihdam beklentilerinin genel olarak dirençli bir görünüm sergilediğini belirtti. Narlı, “Ekonomik belirsizliklerin yarattığı temkinli hava devam etse de iş gücü piyasasında hareketlilik sürüyor. Enflasyondaki düşüş ve düşük işsizlik oranı, önümüzdeki dönem için iyimser beklentileri destekliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Sektörel bazda finans ve gayrimenkul öne çıkıyor

Araştırmaya göre Türkiye’de istihdam beklentisinin en yüksek olduğu sektör 31 puanla finans ve gayrimenkul oldu. Bu sektörü taşımacılık-lojistik ve otomotiv (29), bilgi teknolojileri (19), sağlık ve yaşam bilimleri (18) takip etti. Enerji ve kamu hizmetleri 3 puanla en zayıf beklentilerden birini sunarken, iletişim hizmetleri -29 puanla listenin en altında yer aldı.

Büyük ölçekli işletmeler istihdamda öncü

Organizasyon büyüklüklerine göre yapılan değerlendirmede ise 5.000 ve üzeri çalışanı olan işletmelerin 44 puanla en yüksek istihdam artışı beklentisini taşıdığı görüldü. Bu grup, hem çeyreklik hem yıllık bazda en büyük artışı kaydeden segment oldu. Orta ve küçük ölçekli işletmelerde ise beklentiler daha sınırlı seviyelerde kaldı.

ManpowerGroup’un araştırması, Türkiye’de genel olarak işverenlerin istihdama yönelik temkinli ancak pozitif beklentilerini koruduklarını ortaya koyarken, bölgesel ve sektörel farkların belirginleştiği bir tabloya işaret ediyor.