ABD, uzay programının geleceğini tartışıyor

Aralık’ta Ulusal Araştırma Konseyi, Ocak’taysa Havacılık ve Uzay Güvenlik Danışma Kurulu’nun yayınladığı raporlarda Amerika’nın uzay program ve politikası belirli bir amaca sahip olmadığı ve bütçesi yetersiz olduğu için eleştiriliyor. Bazı eski astronotlar da yeni bir uzay aracı tasarlanıp üretilmeden önce eski uzay mekiği programına son verilmiş olmasını eleştiriyor.

Houston’daki Johnson Uzay Merkezi, uzay mekikleri hala uzaya gönderilirken çok hareketliydi. Şimdi tüm uzay mekikleri müzelerde sergileniyor. Johnson Uzay Merkezi çok sayıda kalifiye elemanı da işten çıkardı.

Johnson Uzay Merkezi’nin eski yöneticilerinden Rice Üniversitesi öğretim üyesi George Abbey, oldukça üzgün, “Kalifiye elemanların hepsi gitti. Uzay programını yeniden oluşturmak çok zor olacak.” diyor.

Johnson Uzay Merkezi’nin yeni yöneticisi, eski astronot Ellen Ochoa, uzay uçuşu programından geriye kalanlarla iş yapmak zorunda: “Programların biri biter, diğeri başlar. Bu her zaman bizim kontrolümüzde değil. Ancak kontrolümüzde olanlarla çok çalışmak, mevcut insanlı uzay uçuşu programlarını başarıya ulaştırmak istiyoruz.”

Ochoa, NASA yeni roketler üretirken ve eski teknolojilerin daha ucuza kullanımının yollarını araştırırken Johnson Uzay Merkezi’nin Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yeryüzündeki kontrol merkezi olmaya devam ettiğini söylüyor: ”Bütçe sıkıntımız olduğunun farkındayız. Sahip olduğumuz teknolojileri elimizden geldiğince kullanmaya çalışıyoruz.”

Ancak Rice Üniversitesi’ndeki bir konferansa katılan uzmanlar siyasetin uzay programını baltaladığını söylüyor. Amerikan Deniz Harp Okulu’ndan Profesör Joan Johnson-Freese, bir göktaşına gitme önerisinin plansız amaçlara örnek olduğunu söylüyor: “Göktaşına gitme önerisi ortaya atılalı üç yıl oldu. Bu konuda ciddiyseler o zaman ilk adımların atılması gerekir.”

Konferansa katılanlar hükümete ait araştırma merkezleri, Savunma Bakanlığı ve NASA arasında ve uluslararası platformda daha çok işbirliği çağrısında bulundu. Uluslararası Uzay İstasyonu’nun eski kumandanı astronot Leroy Chiao Rusya’yla yapılan işbirliğini örnek gösterdi: “Bu işbirliğini Çin gibi ülkeleri de kapsayarak genişletebiliriz. Çin, Rusya’nın dışında uzaya astronot gönderme kapasitesine sahip tek ülke.”

İlginizi çekebilir:  Uçan motosiklet 2017'de piyasada

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, ancak Çin’le uzayda işbirliği, Kongre tarafından engelleniyor. Uzay programıysa Kongre’deki bütçe anlaşmazlıklarının tehdidi altında Ellen Ochoa yine de gelecekten umutlu: “Uzay keşfini ilerletebilmek için her gün çalışıyoruz.”

Özetle, NASA’nın uzay keşfi planlarının kaderi yine de, bütçe açığını kapama peşinde olan siyasetçilerin elinde.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir