Bir galaksi ölüyor

Yale Üniversitesi’nin yürüttüğü araştırmada, dünyamızın içinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi’ne yakın, parlak ve cüce bir galaksinin ölmekte olduğu belirlendi. Araştırma, çok önceden beri bilinen bu galaksiye yeni bir statü verirken, evrenin en sık görülen galaksilerinden olan, cüce eliptik galaksilerle ilgili de daha somut veriler sağlıyor.
Fabrika gibi yıldız üretebilen galaksiler, gaz kaybına uğramaya başlayınca yıldız üretimini de durduruyor. Bu noktadan yola çıkarak yürütülen ve Amerikan Astronomi Topluluğu’na sunulan araştırmayı yürüten ekip, galaksinin içinde yer alan yıldız, gezegen ve yaşamın, galaksi gaz üretebildiği sürece gerçekleşebileceğini ifade ediyor.
Araştırmaya göre, Başak Takımyıldızı’nın derinliklerinde yer alan ve IC3418 olarak bilinen galaksi de artık gaz üretemiyor. Samanyolu galaksisinin içinde bulunduğu topluluğa en yakın galaksi topluluğu olan Başak Takımyıldızı, 100 galaksiden oluşuyor. IC3418 galaksisinin ise 200 – 300 milyon yıl once yıldız üretmeyi durdurduğu belirtiliyor.
Araştırmayı yürüten Yale Üniversitesi’nden Jeffrey D.P. Kenney, “Gaz yönünden zengin cüce bir galaksinin, gaz açısından fakir eliptik bir galaksiye dönüşmesini gözlemlediğimizi düşünüyoruz. Galaksinin hayatını kaybetmesini izliyoruz. Bugüne kadar böyle bir dönüşümün örneğini görmemiştik.” dedi.