BTK’nın 16. kuruluş yıl dönümü kutlandı
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 16. kuruluş yıl dönümü, düzenlenen törenle kutlandı. Düzenlenen törende konuşan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, “BTK olarak tüm çalışmalarımızda, tek devlet, tek millet, tek bayrak ve tek vatan şiarını rehber almaya devam edeceğiz” dedi.
BTK’nın Beytepe’da bulunan yerleşkesinde 15 Ağustos 2016’da yapılan törene; AK Parti İstanbul Milletvekili Dr. Ravza Kavakçı Kan, AK Parti Konya Milletvekili Hüsniye Erdoğan, Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı Müsteşar V. Dr. Özkan Poyraz, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Cengiz Yavilioğlu, BTK Kurul Üyeleri, BTK Yöneticileri ve çalışanları, Sektör temsilcileri katıldı.
Kuran-ı Kerim Tilavetiyle başlayan törende 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri adına saygı duruşunda bulunulurken, 15 Temmuz Darbe Girişimini anlatmak için hazırlanan video da gösterime sunuldu. Diğer yandan BTK’da çalışan 15 Temmuz Darbe Girişimi Gazilerine de teşekkür plaketi verildi.
Başbakanımız Binali Yıldırım ise gönderdiği telgrafta şunları söyledi: “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun 16. Kuruluş yıl dönümünü içtenlikle kutluyor, bu vesile ile düzenlenen törene davetiniz için teşekkür ediyorum. Elektronik Haberleşme sektöründe rekabetçi bir ortamın oluşturulması, sektörde güven ortamının teşhis edilmesi, yatırımların teşvik edilerek sektörün gelişmesinin sağlanması ve bilgi teknolojilerinin geliştirilmesi gibi önemli görevleri başarı ile yerine getiren kurumunuzun tüm çalışanlarına sevgi ve selamlarımı sunuyor; başarılarının daim olmasını diliyorum.”
“BTK’nın 16. Kuruluş yıl dönümünde bir arada olmaktan mutluluk duyuyorum”
Törenin açılış konuşmasını BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan gerçekleştirdi. Dr. Sayan törenin açılışında, BTK’nın 16. Kuruluş yıl dönümünde bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek başladığı konuşmasını, “Kuruluşundan bu güne kadar, Kurumumuzda hizmet veren arkadaşlarımızın çalışmalarında ülke menfaatlerini düşünmedeki yaklaşımları yanında, son günlerde ülkemizin birlik ve beraberliği için gösterdikleri dayanışmadan da Kurum Başkanı olarak gurur duyduğumu özellikle belirtmek istiyorum. Kurumdaki arkadaşlarımız, mesai saatleri içinde görevlerini sürdürürlerken, mesai saatleri dışında milletin bir ferdi olarak meydanlarda milli iradeye sahip çıkan toplulukların içinde hiç yorgunluk hissetmeden bulundular. Bilgi teknolojileri ve iletişim sektöründeki operatörlerimizin de bu hain darbe girişimi sırasında ve sonrasındaki, vatanını, milletini, devletini önceleyen tutumları da tüm dünyaya örnek olacak niteliktedir. Ve tabii ki tüketicilerimiz, yani vatandaşlarımız… Her biri sektörümüzün birer tüketicisi olan vatandaşlarımızın da FETÖ/PDY terörist darbe girişimine maddi manevi tüm varlıklarıyla karşı koymaları her türlü takdirin üzerindedir. Allah devletimizi, milletimizi bir daha böyle hain saldırılarla karşılaştırmasın” şeklinde sürdürdü.
“BTK olarak tüm çalışmalarımızda, tek devlet, tek millet, tek bayrak ve tek vatan şiarını rehber almaya devam edeceğiz”
Dr. Sayan “BTK olarak, bundan sonra da tüm çalışmalarımızda, tek devlet, tek millet, tek bayrak ve tek vatan şiarını rehber almaya devam edeceğiz. Türkiye’nin çok değerli bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün her bir unsurunun, bu dört şiarı en önemli hedef olarak devam ettireceklerine olan inancım tamdır.
Dünyadaki en büyük bilgi ve iletişim teknolojileri sektörlerinde biri olan Türkiye’nin telekomünikasyon ve bilişim alanındaki düzenleyici ve denetleyici otoritelerden biri olarak, sektörümüzle ilgili önemli gelişmeler Kurumumuz tarafından ya da Kurumumuz koordinasyonuyla gerçekleştirildi. Bunların bir kısmı, yalnızca bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe değil, ekonomik ve sosyal yaşamımızda da dönüm noktalarını oluşturmuştur. Günlük yaşamımızı yeniden biçimlendirmiş yeniden anlamlandırmıştır. Bazılarını ana hatlarıyla hatırlatacağım bu gelişmelerdeki çalışmalarınızdan dolayı, tüm yöneticilerimize ve personelimize en içten teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
Bilişim konusunda Ülkemizde yapılan koordinasyona değinen Dr. Sayan; “Dünyadaki en ileri teknolojilerin Türkiye’nin ihtiyaçlarına uygun bir planlamayla getirilerek uygulanmaya başlanması, sayısal uçurumun azaltılması, haberleşme hizmetlerine ulaşmada fırsat eşitliği sağlanması, küresel seviyede rekabet gücüne sahip operatörler ve üreticilerin olması için yapılan çalışmalarda, tüketicinin kaliteli hizmeti makul fiyatlara satın alabilmesi, bilgi güvenliğinin sağlanması gibi pek çok konuda çok ciddi koordinasyon sağlandı. Kurumumuzun kurulmasıyla, bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe düzenleyici çerçevenin fiilen faaliyetine başlaması ve gerçek anlamda politika belirleme, düzenleme ve işletmecilik işlevlerinin birbirinden ayrılmasını gerçekleştirdik. Geçirdiğimiz bu 16 yıl içinde büyük bir uyum içinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı politika belirleyerek yol açarken, Kurumumuz yetkilendirerek yön gösterdi ve operatörlerimiz son kullanıcıya hizmetleri sundu” diye konuştu.
2004’ten bugüne BTK Faaliyetleri
2004’ten itibaren yapılan çalışmalara da kısaca değinen ve bilgi veren Başkan Sayan: “Türkiye’de 1 Ocak 2004’te serbestleşme başladı. Bu serbestleşmenin arkasında özelleştirmeler de yapıldı. Nelerdi bunlar kısaca hatırlayacak olursak: 10 Mart 2006’da altyapı lisansları verildi. Halen Türk Telekom ve alternatif işletmecilerin toplam 270 bin km fiber altyapısı bulunmaktadır. Ülkemizin her bir köşesinin fiber ağlarla döşenmesi vizyonuyla çalışıyoruz. 24 Nisan 2006’da kablo platform lisansları verildi. Rehberlik hizmetleri yetkilendirmesi, sabit telefon hizmeti yetkilendirmesi yapıldı. Bu gün 582 işletmeci ve 930 yetkilendirme çerçevesinde sektörde hizmet vermeye devam ediyor. Bu sayı hatırlarsınız daha fazla idi ve gerçek işletmecileri temsil etmiyordu. Yaptığımız çalışma ile yetkilendirme belgelerine uygun şekilde faaliyet göstermeyen ya da hiç faaliyet göstermeyen işletmecilerin yetki belgelerini iptal ettik” diye konuştu.
4,5G abone sayısı 40 milyonu aştı
26 Ağustos 2015 tarihinde yapılan 4.5G ihalesi sonrası 4 Milyar Avro gibi önemli bir gelir elde edildiğini vurgulayan Dr. Sayan sözlerine şöyle devam etti: “1 Nisan 2016 tarihinde ise 4.5G hizmetleri hayata geçti. Çok kısa süre içinde 4.5G abone sayısı 40 milyonu aştı. 42 milyon abone mobil genişbant kullanıyor. Ayrıca, 3.4 milyon M2M abonesi bulunmaktadır. Bu konuya biraz sonra biraz ayrıntılı olarak tekrar döneceğim. 3G yetkilendirmesi ve 4.5G yetkilendirmesi yapılırken işletmecilere Ar-Ge zorunluluğu getirildi. Türk Telekom, Türksat, Turkcell, Vodafone, Avea ve büyük tedarikçiler 2010 yılından başlayarak Türkiye’de ar-ge merkezlerini ve üretim merkezlerini açtılar. Elektronik Haberleşme Kanunu ile BTK gelirlerinin %20’sinin Ar-Ge fonuna aktarılmasına başlandı. Bu konuda ikincil düzenlemeler yapılarak Ar-Ge faaliyetlerine önemli destek sağlanmasının önü açıldı. 2008’de başlayan Numara Taşınabilirliği kapsamında, bu güne kadar 96 milyondan fazla mobil numara, 1 milyon 115 bin sabit numara başka işletmeciye taşındı. 2012 yılında, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanının Başkanlığında kurulan Siber Güvenlik Kurulu’nun hazırladığı Eylem Planları kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) kuruldu ve kurumlar Siber Olaylara Müdahale Ekiplerini (SOME) kurmaya başladı. 4.5G ile ilgili bir parantez açmak istiyorum. Ülkemizde yeni nesil teknoloji kullanımı konusunda, işletmecilerimizin en ileri teknolojiler ile hizmet sunması ve abonelerimizin en yeni teknolojileri kullanma talebi ile birleşince çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. Ancak bu başarılı sonuçlar, kullanıma, teknoloji takipçiliğine yönelik başarılardır. 4.5G ile bizim yapmak istediğimiz ve bu sefer kaçırmak istemediğimiz bir fırsat var. Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu sayesinde, 4.5G yetkilendirmesini yaparken yine aynı vizyon sayesinde yerli ve milli üretim gerçekleştirilmesi konusunda tüm sektör olarak görüş birliği içindeyiz. Önceki nesil teknolojilerde ne yazık ki bu teknolojilerin doğru zamanlarda doğru kararlarla Türkiye’ye getirilmiş olmasına rağmen, bu teknolojilerin standartlarının ve bu standartlar çerçevesinde donanım ve yazılımlarının üretilmiş olmasının da etkisiyle, deyim yerindeyse iyi bir takipçi, tedarikçi olduk. Oysa şimdi, 5G ile ilgili çalışmaları da şimdiden başlatarak 4.5G ile başladığımız yerli ve milli üretim hedefini hayata geçirmeyi istiyoruz.”
İlgili tarafların 5GTRforum’a katkı vermesinin önemini bir kez daha vurgulamak isterim
Cumhurbaşkanımız 5G alanında yerliliği sağlamak ve dünyada ilklerden biri olmak konusuna vurgu yaptığını ve 5G altyapısının bilhassa milli imkanlarla kurulması ve dünyada 5G hizmetlerinden ilk yararlanan ülkelerden biri olma şeklinde özetlenebilecek bu vizyon doğrultusunda çalışmalar üretildiğinin altını çizen BTK Başkanı Sayan: “Uluslararası standart belirleme kuruluşları, düzenleyici kuruluşlar ve küresel mobil endüstri son birkaç yıldır daha yoğun olarak 5G’ye odaklanmış durumdadır. 5G, insan kullanıcılar dışındaki hemen herşeyin birbiriyle haberleştiği ve içinde yaşadığımız fiziksel boyut kadar sanal boyutun ön plana çıkacağı bir çağın başlangıcını simgeleyecektir. Henüz endüstriyel standartları tanımlanmamış olsa da 5G konusunda hararetli tartışmalar devam ederken bu konuda dünyanın önde gelen ekipman üreticilerinin Ar-Ge çalışmaları kapsamında saha testlerine başladıkları bilinmektedir. Gelecekte Türkiye’de 5G’ye geçilirken sektörümüzde altyapı gereksinimlerinin büyük ölçüde yerli kaynaklarla karşılanması için yerli bir ekosistemin geliştirilmesi için fırsat vardır. Bilhassa üniversitelerimiz ve küçük-orta ölçekli yatırımcılarımız için önemli iş fırsatları vardır. Kamu kurumları olarak bize düşen de bu alandaki yatırımcılarımızın önünü açacak teşvik uygulamalarının ve mevzuatın hayata geçirilmesi olmaktadır. Bunun farkındayız.”
5G hususunda ülkemizin dünyadaki çalışmaları sadece takip eden bir ülke olmaktan çok daha öteye geçebilecek bir insan kaynağına sahip olduğunu ifade eden Dr. Sayan: “Bu ekosistemin her parçasının aktif katılımıyla, potansiyel birikimimizin harekete geçirilmesi ve desteklenmesiyle öncü ülkelerden biri konumuna gelebileceğimizi düşünüyorum. GSMA, sadece LTE için mobil işletmeciler tarafından 2015-2020 arasında 1.7 trilyon ABD Doları altyapı yatırımı yapılacağını tahmin ediyor. Ve sonrasında 5G yatırımları gelecek. Şimdi vizyonumuz, yerli üretimin, yerli Ar-Ge çalışmalarının, yerli fikri mülkiyet haklarının, yerli içerik geliştirilmesinin bir seferberlik anlayışı ile üzerinde durulması ve artırılması, bu sayede teknolojisi büyük oranda dışa bağımlı olan ülkemizi yeni Türkiye yolunda tüketici konumdan üretici konuma getirip bu pazarda söz sahibi yapmaktır. 5G teknolojisinde önde olan Güney Kore, Japonya ve Çin gibi ülkelerde de gözlemlendiği üzere ülkemizde de kamu, üniversite, üretici, işletmeci ve ilgili STK’ların işbirliğinin sağlanmasının gerekliliği ve dünyada 5G teknolojisinde söz sahibi olunabilmesi amacıyla tüm bu çalışmaların eşgüdümünün sağlanacağı bir platformun kurulmasına ihtiyaç olduğu değerlendirilerek 29 Nisan 2016 tarihinde kamu, üniversite, sektör ve STK temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda 5GTRforumu kurduk. Uluslararası mecralardaki standardizasyon çalışmalarına ülkemiz adına 5GTRforum etiketiyle katkı sağlanması beklediğimiz önemli bir çıktısı olacaktır. Tüm ilgili tarafların 5GTRforum’a katkı vermesinin önemini bir kez daha vurgulamak isterim “ dedi.
“Kurumumuzda yerleşmiş bulunan FETÖ/ PDY yapılanmasıyla mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdürdük”
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB) kurumsal kimliğinin kaldırılarak, BTK bünyesinde bu Başkanlığın yaptığı görevlerin yapılmaya devam edilmesiyle ilgili çalışmaların sonlanmak üzere olduğuna da değinen Dr. Sayan: “Hazırlanan yasal düzenleme neticesinde, TİB’in kapatılarak, burada yapılan işlerin BTK’ya devri gerçekleşecektir. İki yıldır terörle mücadeleye katkı sağlayan tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. TİB kurumsal olarak kapatılacak BTK’ya direkt bağlanarak yeniden yapılandırılıyor. Biliyorsunuz artık savaşlar, siber saldırı metodlarıyla yapılıyor ya da destekleniyor. Siber güvenlikte farkındalık yaratmak, bilinçlendirmek çok önemli ancak siber güvenliğin sağlanması keyfiliğe bırakılamayacak kadar da önemli. Bir taraftan bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe küresel rekabetin kaybedeni olmamak için çalışmalar yaparken, diğer taraftan geçtiğimiz kuruluş yıl dönümümüzde de söylediğim gibi, Kurumumuzda yerleşmiş bulunan FETÖ/ PDY yapılanmasıyla mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdürdük. Ne Türkiye’mize ne de BTK ve diğer kurumlarımıza yakışmayan paralel yapılanma ve bunun sonucunda gelen terörist darbe girişimi sonrasında mücadelemizin ne kadar haklı olduğunu gördük. Bundan sonra bize düşen, anayasa ve yasalarla belirlenmiş yasal çerçevede devletin tüm kurum ve kuruluşları olarak bize verilen görev ve yetkileri kullanırken, bir daha böyle yapılanmalara meydan vermeyecek şekilde kararlı ve dikkatli olmaktır” dedi.
“16 Temmuz’a çıkabildiysek, iletişim altyapımızın bu bağımsızlığı temin edebilen bir yapı olmasından kaynaklanıyor”
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Vekili Özkan Poyraz ise yaptığı konuşmada, bir ülkenin egemenliğinin kesin ve net olarak iletişimin özgürlüğüyle sağlanabildiğini belirterek, “16 Temmuz’a çıkabildiysek, iletişim altyapımızın bu bağımsızlığı temin edebilen bir yapı olmasından kaynaklanıyor.” dedi. Egemenliğin kesin ve net olarak iletişimin özgürlüğüyle sağlanabildiğine dikkati çeken Poyraz, “O gün 16 Temmuz’a çıkabildiysek, iletişim altyapımızın bu bağımsızlığı temin edebilen bir yapı olmasından kaynaklanıyor. Bu çerçevede, fiili iletişimi ayakta tutabilen tüm operatörlerimizi, Türksat’ı vefalı çalışmaları ve vatandaşlık bilincini bize göstermeleri dolayısıyla tebrik ediyorum.” diye konuştu.
Poyraz, 5G teknolojisinin önemine işaret ederek, 5G ile aynı zamanda kapasiteyi de taşıyabilmek için mutlaka ülkenin her yanında kademeli olarak fiber karasal teknolojilerini de mobil iletişimle birlikte kullanabilmek ve yaygınlaştırabilmek gerektiğini dile getirdi. Siber güvenliği tesis etmenin de çok önemli olduğunu belirten Poyraz, “Bir güvenli kamu ağı oluşturarak ülkemizin içerisindeki iletişimi ülkemiz içinde tutabilmek, IBM noktaları oluşturarak Türkiye’de bu anlamda güvenlik sağlamak önemli.” değerlendirmesinde bulundu.
Poyraz, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) 16. yıl dönümünü tebrik ederek, “İnşallah, nice yıllarda bilişim, informatik ve haberleşme alanında çok daha stratejik, yerli yatırımları ortaya koyabiliriz.” dedi.
Ayrıca törene; Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Çalışma ve Sosyal, Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Müsteşarı Fatih Dönmez de telgraf göndererek BTK’nın 16. Kuruluş yıl dönümünü kutladı.