KKTC’nin fiber altyapısı Türk Telekom’a emanet

Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Hükûmeti arasında, KKTC’nin dijital altyapısının geliştirilmesine yönelik önemli bir adım atıldı. İmzalanan protokolle, KKTC’deki fiber optik altyapının yaygınlaştırılması ve fiber kablolar üzerinden sunulan yüksek hızlı internet hizmetlerinin hanelere ve işletmelere ulaştırılması amacıyla yapılacak çalışmaları Türk Telekom yürütecek.
KKTC’nin dijital omurgasının fiber dönüşümünü içeren protokol, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, KKTC Başbakanı Ünal Üstel ve Türk Telekom CEO’su Ümit Önal’ın katılımıyla imzalandı.
Kıbrıs’ı denizaltı fiber hatlarıyla uluslararası dijital ağlara bağlayan Türk Telekom, bu projeyle birlikte KKTC’deki kullanıcıların yüksek hızlı fiber internet hizmetlerine erişimini sağlamayı hedefliyor.
Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, yapılan iş birliğine ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Türk Telekom olarak, Türkiye’de dijitalleşmenin temelini nasıl güçlendirdiysek, şimdi de KKTC’nin dijital geleceğine katkı sağlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu dönüşüm yalnızca bir altyapı yatırımı değil; aynı zamanda KKTC’nin eğitim, ekonomi, sağlık ve kamu hizmetleri gibi birçok alanda dijitalleşmesini destekleyecek kapsamlı bir fiberleşme seferberliğidir.”
Proje kapsamında, Türk Telekom’un sahip olduğu teknoloji, bilgi birikimi ve altyapı deneyimi KKTC’ye aktarılacak. Fiber internetin hanelere ve işletmelere ulaşmasıyla birlikte, ülkedeki dijital hizmetlerin kalitesinin artırılması ve ekonomik kalkınmanın desteklenmesi hedefleniyor.
Protokol, Türkiye ile KKTC arasında teknoloji alanındaki iş birliğinin güçlenmesine ve KKTC’nin dijital altyapısının uluslararası standartlara taşınmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.