Dünyanın en küçük filmi [Video]

Teknoloji şirketi IBM, bir düzine atomu, ‘tarayıcı tünel mikroskobu’ olarak adlandırılan cihazla, bakır bir yüzeyde hareket ettirerek dünyanın en ‘küçük’ filmini yarattı.
Filmin her bir karesi o kadar küçük ki, insan saçının bir telinin kalınlığına ulaşması için yaklaşık bin kareyi yan yana koymak gerekiyor.
90 saniyelik filmi oluşturan 242 kare, temel olarak, bu tünellemenin yarattığı etkiyle hareketlenen atomların bir haritası. Filmde bir çocuk, tek bir atomun oluşturduğu topuyla oynarken, dans ederken ve bir trambolinde zıplarken görülüyor.
Bir Çocuk ve Atomu adlı yeni film için, IBM’in icat ettiği ve sistemi kuran bilimadamlarına 1986 yılında Nobel Fizik Ödülü kazandıran ‘tarayıcı tünel mikroskobu’ kullanıldı.
BBC’nin haberine göre, IBM’in California’daki Araştırma Birimi’nden Andreas Heinrich “Bu film, çocukları ve ilgilenen diğer kişileri matematik, bilim ve teknoloji konusunda biraz heyecanlandırmayı ve araştırma yapmaya yöneltmeyi hedefliyor” dedi.