Enerjisa Üretim ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü enerji depolama teknolojilerinde iş birliği başlattı

Enerjisa Üretim ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, yeni nesil enerji depolama çözümlerine yönelik araştırmaları desteklemek amacıyla doktora odaklı bir iş birliği protokolü imzaladı.

Enerjisa Üretim, üniversite–sanayi iş birliklerini güçlendirmeye yönelik Doktora Destek Programı’nı İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ile hayata geçirdi. Protokol kapsamında, İYTE Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü’nde batarya teknolojilerine odaklanan bir doktora projesi desteklenmeye başlandı. İş birliğiyle, enerji depolama alanında akademik bilgi birikiminin sanayi deneyimiyle buluşturulması hedefleniyor.

Dijital ikiz tabanlı batarya araştırmaları

Desteklenen doktora çalışması, lityum-iyon, çinko-hava ve sodyum-iyon bataryalara yönelik dijital ikiz modellerinin geliştirilmesini amaçlıyor. Enerjisa Üretim’in operasyonel ihtiyaçları doğrultusunda yürütülecek araştırma; batarya simülasyonları, performans analizleri, tekno-ekonomik değerlendirmeler ve karar destek altyapılarını kapsıyor. Dijital ikiz yaklaşımıyla batarya performansının daha öngörülebilir hale getirilmesi, enerji depolama yatırımlarında verimliliğin artırılması ve risklerin azaltılması hedefleniyor.

Beş yıllık doktora destek programı

İmzalanan protokol, enerji alanında yürütülen doktora çalışmalarına akademik ve sektörel destek sağlanmasını öngörüyor. Beş yıl boyunca sürecek program kapsamında burs desteği, Enerjisa Üretim santrallerine erişim, saha uygulamaları, sektör uzmanlarından mentorluk ve uluslararası akademik etkinliklere katılım imkanları sunuluyor. Enerjisa Üretim bünyesinde oluşturulan İzleme Komitesi ise projelerin ilerleyişini düzenli olarak takip edecek.

Akademi ve sanayiden değerlendirmeler

İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, iş birliğine ilişkin yaptığı açıklamada, üretilen bilginin teknolojiye ve toplumsal faydaya dönüşmesini temel hedef olarak gördüklerini belirterek, Enerjisa Üretim ile imzalanan protokolün akademi ile sektör arasında stratejik bir köprü oluşturduğunu ifade etti.

Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl ise enerji teknolojilerinde rekabet gücünün bilgi üretimiyle doğrudan ilişkili olduğuna dikkat çekerek, akademiyle kurulan iş birliklerinin Türkiye’nin enerji dönüşümüne katkı sağladığını vurguladı. Bayçöl, bu modelin ilerleyen dönemde farklı üniversitelerle genişletilmesinin hedeflendiğini belirtti. Taraflar, imzalanan protokolün ileride daha kapsamlı Ar-Ge projeleri için de zemin oluşturmasını bekliyor.

Başa dön tuşu