Gündem

ESİS projesi İnnova imzası ile hayata geçti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı için Türk Telekom Grubu’nun bilişim çözümleri firması İnnova tarafından hayata geçirilen Stratejik Yönetim ve İstatistik Sistemi (ESİS) projesi ile Türkiye’nin ortak enerji bilgi merkezi oluşturuluyor.

2023 hedeflerine doğru hızla büyüyen Türkiye ekonomisinin aynı paralellikte artan enerji ihtiyacı doğrultusunda doğru ve güncel veriye dayalı, doğru strateji ve politikaları üretebilmek için Türkiye’nin ortak enerji bilgi merkezini oluşturacak ESİS projesinin tanıtımı Ankara’da yapıldı.

ESİS projenin tanıtım toplantısına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türk Telekom Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Grup CEO’su Hakam Kanafani ile İnnova Bilişim Çözümleri A.Ş. Genel Müdürü Ümit Atalay, katıldı.

Bakan Taner Yıldız “Kamuda bu ülkenin idaresine irade koyanlar olarak doğru karar verebilmek için mutlaka doğru rakamlarla yola çıkmanız gerekiyor. Doğru rakamın doğru türevi olur. O yüzden bizim güncellenmiş aylık 250 milyon adet verinin değerlendirildiği bir projeden söz ediyoruz. Aylık, saatlik, hatta dakikalık verilerin değerlendirildi bir çalışma bu. Adıyaman’daki bir varil petrol ile Çanakkale’deki bir kwsaatlik enerjiyi değerlendirebileceğimiz bir projedir.“

Bakan Yıldız, geçmişte aynı konuda üç ayrı bakanlıktan üç ayrı verinin geldiğini hatırlatarak “Artık bu sistemle tek noktadan tek veriyle hareket edeceğiz. 3 yıllık bir çalışmanın sonucu ile test ve teyid edilmiş rakamlarla hareket edeceğiz” diye konuştu.

İnnova tarafından hayata geçirilen; Türkiye’de enerjinin üretildiği ve tüketildiği her bölgeden elde edilen verileri tek bir merkezde toplayacak, analiz edecek ve geleceğe yönelik doğru stratejileri kurabilmek için gerekli olan karar destek sistemlerinin altyapısını oluşturacak ESİS projesi, enerji politikalarına yön verecek.

Türk Telekom Grup Ceo’su Hakam Kanafani, ESİS projesinin bilgi teknolojileri ve enerji sektörü için önemli bir proje olduğunu belirtti. Kanafani “Türk Telekom grubu olarak teknoloji ve inavasyon konusunda gelişmelere ve yatırımlara devam ediyoruz. ESİST projesi bu anlamda bir vizyon projesidir. İnnova’nın katkıları ile hayata geçirilen proje sadece Türkiye için değil dünya için de önemli bir projedir” dedi.   İnnova Bilişim Çözümleri A.Ş. Genel Müdürü Ümit Atalay, örnek bir iş birliği ve çalışma modeli ile ESİS projesinin ortaya çıktığını ifade etti. Atalay, “Bu bir vizyon projesidir. Esis bilgi sistemi bize olan ve olmayan bir çok şeyi keşfetmeye imkan verecek. Bu kadar veri yapılacak analizlerle detaylı bir bilgi olarak yönetime sunulabilecek” diye konuştu.

Bakanlık ile Bakanlığa bağlı, ilgili ve ilişkili 13 kuruluş ve 15 birimin yanı sıra bu sektörde faaliyet gösteren piyasa oyuncuları arasında bir bilgi ağının kurulmasını amaçlayan sistem, stratejik kararların alınmasında kaynak verileri temin ederken, kamuoyunun doğru ve güvenilir bir şekilde bilgilendirilmesini de sağlayacak. ESİS projesi ile kurulan bilgi ağı sayesinde, Türkiye’de enerjinin ve tabii kaynakların tedarik edildiği, üretildiği, iletildiği ve tüketildiği her noktadan elde edilen veriler artık tek bir merkezde toplanacak.

Maliyetlerin çok yüksek olduğu, verimlilik ve tasarrufun hayati önem taşıdığı enerji sektöründe daha yüksek optimizasyon sağlanmasını hedefleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ESİS projesiyle, Bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşların ve özel sektöre ait petrol, doğalgaz, madencilik gibi verilerin tek bir ortak yapı üzerinden aktarılmasını ve bu bilgilerin merkezde toplanmasını sağlayacak.   ESİS ile Türkiye’nin enerji alanında ihracat ve ithalat kalemleri, enerji verileri, enerji verimlilik ve tasarruf oranları hızlı bir biçimde Bakanlık birimleri tarafından değerlendirilerek karar alma süreçlerinin desteklenmesi ve raporlanması sağlanacak.

Enerji sektörüne ait kritik verilerin doğru ve güncel halde tutulmasını amaçlayan ESİS projesi sayesinde ETKB personelinin de bu verileri kullanarak daha hızlı analiz yapması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamuoyunun şeffaf bir biçimde bilgilendirilmesi de sağlanacak.   Türkiye’de çıkarılan madenler, ithal ve ihraç edilen enerji ve tabii kaynaklar ile üretilen ve dağıtımı yapılan elektrik miktarı anlık verilerle ETKB’nın ilgili birimlerince gözlemlenebilecek. Bu sayede bu kalemlerde yaşanan değişimler, ihtiyaçlar ve iş analizi için gerekli olan raporlar, ilgili birimler tarafından karar alıcılara ulaştırılabilecek ve en doğru politikalar oluşturulacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir