Fidyeci virüs ‘CyrptoLocker’ zam yaptı
Son zamanlarda internet dünyasında oldukça popüler olan ‘Fidyeci Virüs’lere bir yenisi daha eklendi.
CyrptoLocker adlı virüsü yeni versiyonuyla karşımızda. Eski versiyonda CyrptoLocker virüsü bulaştığı bilgisayarlardaki kişisel dosyaları şifreliyor ve şifreyi vermek için 100 dolar istiyordu.
Yeni sürümde ise virüs yapımcıları zam yapmış, 300 dolar istiyorlar. Son haftalarda oldukça fazla masum kullanıcının başına bela olan virüs hızla yayılmaya devam ediyor.
Parayı almadan şifreyi vermiyor
CyrptoLocker virüsü, kişisel bilgisayarların dosyalarını RSA-2048 şifreleme algoritmasıyla sürekli yeni bir random şifre türü üreterek şifreliyor ve 300 dolar ödeme yapılmadan anahtar şifreyi size vermiyor.
CyrptoLocker, bulaştığı bilgisayarlar üzerinde ağ bağlantıları erişimi, uzaktan masaüstü erişimini ve Windows güncellemelerini kapatarak işletim sisteminin normal çalışma şeklini değiştirip masum kullanıcıların tamamen çaresiz kalmasına neden oluyor.
Hiçbir antivirüs koruma sağlamıyor
Fidyeci virüsün ilk versiyonuna karşı antivirüs üreticileri çare bulmuşlardı. Ancak bu ikinci versiyon çok yeni olduğu için şimdilik piyasadaki pek çok antivirüs bu fidyeci virüse karşı koruma sağlamıyor.
Cryptolocker virüsü en çok e-posta, P2P paylaşım ortamları ve sosyal ağlar üzerinden kurbanları avlıyor.
Nasıl korunabilirsiniz?
P2P paylaşım ortamlarından, tanımadığınız kişilerden ve web sitelerinden dosya indirirken dikkatli olun. Kesinlikle güncel ve ön sezgisel tarama yapabilen antivirüs kullanın. Ayrıca Windows Güvenlik Duvarı’nızın açık olmasına özen gösterin.