Gerçek ve sanal dünya teknolojiyle bütünleşiyor

Intel’in her yıl düzenlediği Intel Geliştirici Forumu (Intel Developer Forum – IDF 2016), teknoloji trendlerinin belirlenmesinde önemli bir rol oynuyor. Teknoloji dünyasının gündemini değiştiren etkinlikte bu yıl Intel’in geleceğe yön verecek teknoloji yaklaşımı, “birleştirilmiş gerçeklik” vizyonu tanıtıldı. Intel CEO’su Krzanich açılışta yaptığı konuşmada sanal dünyanın gerçek dünyada da imkansız olan deneyimleri mümkün hale getirdiğinin altını çizdi.
Intel’in CEO’su Brian Krzanich, San Francisco’dagerçekleşen ve binlerce geliştiriciye ev sahipliği yapan 2016 Intel Geliştirici Forumu’nda (IDF) yaptığı konuşmada, Intel’in dünyaya yön veren teknolojilerinin gelecek vizyonunu aktardı. Krzanich; sanal gerçeklik, otonom sürüş, endüstriyel internet ve geliştiricilerin bu geleceği hayata geçirmekte oynadıkları önemli rollerin yanı sıra Intel’in geleceğine ilişkin vizyonunu ortaya koydu.
Konuşmasında Intel’in “birleştirilmiş gerçekliğe” ilişkin yaklaşımını açıklayan Krzanich, bunun yeni nesil algılama ve dijitalleşme olduğunun altını çizerek fiziksel ve sanal deneyimleri yaşamanın yeni ve çığır açacak bir yolu olduğunu anlattı ve sözlerini şöyle tamamladı: “Birleştirilmiş gerçeklik sanal dünya deneyimlerini daha önce hiç olmadığı kadar dinamik ve doğal hale getiriyor ve gerçek dünyada imkansız olan deneyimleri mümkün kılıyor.”
Intel IDF’de her yıl, geliştiriciler ve ürün yaratıcıları, sistem mühendisleri, cihaz geliştiricilerinden oluşan partnerleriyle teknoloji inovasyonunun geleceğine dair vizyonunu paylaşıyor. Bu yıl gerçekleştirilen forumda duyurulardan öne çıkanlar ise şöyle:
Sanal gerçeklik gözlüklerinden çok daha yetenekli: Doğrudan başlığa entegre bilgi işlem sistemi ve sensörlerine sahip, Intel RealSense teknolojisinden faydalanan hepsi bir arada sanal gerçeklik çözümü Intel Project Alloy; bu yıl duyurulan en önemli teknolojilerden biri oldu. Kendi işlemcisine ve bataryasına sahip olan Alloy çalışmak için bir akıllı telefon veya PC gerektirmiyor. Cihazın üzerinde Intel’in derinlik sensörlü kameraları yer alıyor. Bu sensörler sayesinde Alloy kullanıcısı etrafındaki duvarları, odanın içindeki nesneleri gözlük takılıyken de fark edebiliyor. Aynı zamanda bu sensörler sayesinde gözlük kullanıcının el ve parmak hareketlerini de tespit edebiliyor. Bu da sanal gerçeklik uygulamalarını kontrol etmek için ayrıca bir eldiven, konsol veya benzeri bir kontrol cihazı kullanm ihtiyacını ortadan kaldırıyor.
Sanal gerçeklik bilgisayarlara da geliyor: Sanal gerçekliği ana akım bilgisayarlara getirmek üzere Microsoft ile yapılacak işbirliği yine IDF 2016’nın öne çıkan gelişmeleri arasındaydı. Windows 10’da gelecek yıl yapılacak değişikliklerle sanal dünyayı gerçeğe dönüştüren gözlükler artık bilgisayarlarla da konuşacak.
Fabrikalar daha akıllı hale gelecek: IDF 2016 bir başka heyecan verici gelişmeye, GE ile Intel’in endüstriyel internet alanındaki ortaklığına sahne oldu. GE’nin CEO’su Jeff Immelt, yeni ortaklığı ve Endüstriyel İnternetin geleceğini paylaşmak üzere sahnede Krzanich’e katıldı. Bu işbirliğinin en önemli örneklerinden biri GE’nin LED ışıklıklarına yerleştirilen Intel sensörlerinden oluşuyor. Bu sensörler, bilgileri derleyerek Prexi bulutuna gönderiyor. Intel sensörleri havayı ölçerek bir sonraki çalışma için havanın uygun olup olmadığını bildiriyor. Bu işbirliği milyonlarca dolarlık tasarruf anlamına geliyor. Diğer yardan sensör odaklı LED ışıklandırma Intel’in Santa Clara’daki merkezinde de uygulanarak enerji tasarrufu yapılacak.
IDF 2016’nın sürprizlerinden Intel Joule: Intel Joule modülü Intel CEO’su Knzanich’in etkinlikte tanıttığı diğer bir platform oldu. Yeni nesil akıllı cihazlara insan benzeri algılar sağlayan bu üst düzey bilgi işlem platformu, artık kullanımda. Intel Joule, yüksek performanslı geliştirici platformu, Intel Real Sense desteği ve yüksek teknolojili kameralarla IoT geliştiricileri ve girişimcileri için fırsatlar yaratıyor.
Drone’lar IDF 2016’nın gözbebeğiydi: Intel Capital geçtiğimiz yıl elektrikli hava araçlarında (drone) dünya lideri olan Yuneec Holding’e 60 milyon doları aşkın yatırım yapmış, iki şirketin işbirliğininyeni ürünlerde de devam edeceği duyurulmuştu.Intel RealSense teknolojisine sahip Yuneec Typhoon H elektrikli hava aracının ve pek çok başka drone’un, Intel Aero Platform ile uçuş gerçekleştirebileceği IDF 2016’da paylaşıldı. Intel Aero Platform’u elektrikli hava araçlarına yönelik geliştirici kiti Intel Atom dört çekirdekli işlemci tarafından destekleniyor ve geliştiricilere drone’lar için özel uygulamalar yaratma olanağı sunuyor.
10 nanometre ve Intel: Intel Custom Foundry, mobil, IoT ve diğer tüketici uygulamalarına yönelik tasarımlarının enerji verimli ve yüksek performanslı olarak uygulanması için 10 nanometre tasarımlı platformun ARM Artisan fiziksel IP’sine erişim sağladığını duyurdu.Etkinlikte ayrıca Intel Custom Foundry’nin eş genel müdürü Zane Ball, LG Electronics’in 10 nanometre Intel Custom Foundry müşterisi olduğunu duyurdu.
Geliştiriciler artık daha yetenekli: Araştırmacılar, mucitler ve robotik teknolojilerini geliştirenler için Intel Euclid Developer Kit tanıtıldı. Algılama, bilgi işlem ve bağlantı yeteneklerini bir gofret büyüklüğündeki tasarıma entegre eden bu cihaz, geliştiricilerin Intel RealSense teknolojisi ile hızlı ve kolay bir şekilde uygulama oluşturmalarını sağlıyor.