homeoffice

Home office çalışmanın avantaj ve dezavantajları

Dünyanın üzerine çöken “corona virüs” kabusu, “sosyal izolasyon” kavramını gündeme getirdi. Salgın nedeniyle dünyanın birçok şehrinde milyonlarca işyeri kapalı tutulurken, milyarlarca kişi evden “home office” çalışmaya başladı. Tercümanlık, web tasarımcılığı, yazılım, call-center çalışanı, uzaktan destek uzmanı, danışmanlık, yazarlık, seo uzmanlığı, hukuk, finans, lojistik, sigorta, mimarlık gibi birçok meslek “home ofis” çalışmaya uygun. Ancak, sanayi ve imalat sektöründe evden çalışma mümkün olamayacağı için, fabrikalarda çarklar durdu. Nitekim salgın nedeniyle, otomotiv firmaları başta olmak üzere, sanayi tesislerinde yeniden çalışan çarklar, toplumun ihtiyacı olan oksijen cihazı, maske ve dezenfektan üretmek için dönmeye başladı.

Evden çalışma (Home office) nedir?

Evden çalışma anlaşılacağı gibi, internetin ve teknolojinin sunduğu imkanlar sayesinde, bireylerin ofis ortamına ihtiyaç duymadan, evin belli bir köşesini ofise dönüştürerek, çalışması anlamına geliyor. Salgından önce, avukat, tercüman, yazar, mimar gibi serbest çalışan kişiler, ofis kiralamak yerine evlerinden çalışmayı zaten tercih ediyorlardı. Corona virüsü salgınının ardından kesin olan bir şey var ki, önümüzdeki dönemde birçok şirket home ofis çalışmaya daha da sıcak bakacaktır.

Çalışanların büyük çoğunluğunun home ofis çalışmayı tercih edebildiğini anlatan Kolaysoft Teknoloji AŞ Genel Müdürü Kezban Boztürk, şunları söyledi:

“Home office çalışmanın, avantajlarının yanında, dezavantajları da bulunuyor. İşini evden yapmayı düşünenler için, olmazsa olmaz birinci kural “disiplinli çalışma” yetkinliğine sahip olmaktır. İşverenler açısından bakıldığında ise, evden çalışmaya uygun olan departmanlar, gelecekte home office çalışmaya başlayabilir ve böylece işletmelerin maliyetleri azalabilir. Elbette, her şirketin ve şirket yöneticilerinin bu anlayışı benimsemesi mümkün değil. Ev ortamında dikkati dağıtabilecek birçok unsurun olduğunu belirten bazı şirket yöneticileri, işlerin ofiste yapılmasını tercih edeceklerdir.”

İlginizi çekebilir:  Facebook 2021 yılı Temmuz ayına kadar evden çalışacak
Kezban Boztürk - Yazılım
Kolaysoft Teknoloji AŞ Genel Müdürü Kezban Boztürk

Home office çalışmasının dünyada uygulaması nasıl?

Dünyada home office çalışmanın birçok ülkede uygulandığını kaydeden Kolaysoft Teknoloji AŞ Genel Müdürü Kezban Boztürk, konuşmasına şöyle devam etti:

“Avrupa’da çalışanların yaklaşık %20’si evden çalışıyor. Bu oran, İskandinav ülkelerinde %30’ları geçiyor. Esnek çalışmanın çok yaygın olduğu Hollanda’da çalışanların %40’ı belirli aralıklarla veya düzenli şekilde evinden çalışabiliyor. Uzmanlar, teknolojideki gelişmenin sunduğu altyapı imkanları ve yeni nesillerin beklentileri doğrultusunda, önümüzdeki süreçte, dünyadaki çalışanların yarısına yakınının “home office” çalışma modelini benimseyeceğini ve herkesin uzmanlık alanında hizmet vereceğini belirtiyor. Herkesin farkında olduğu bir konu var ki, işin nerede yapıldığı değil; o işin ne kadar iyi ve ne kadar hızlı yapıldığı önemli olduğundan, bu düşünce ofislerin dışında da her hangi bir yerden ve saat bağımsız çalışacak olmanın kapılarını aralayacaktır.”

Home office çalışmanın, avantajları ve dezavantajları nelerdir?

*Avantajları şunlardır: Çalışma saati esnekliği sunar. İş ortamı stresi yoktur. Ofiste çalışmaya oranla, çok daha sessiz bir ortamda çalışma imkanı vardır. Her gün işe gitmek için yolda geçirilen zaman kaybı yoktur. Yol gibi masraflar yapılmaz. Daha konforlu bir çalışma alanı sunar. Aile ile daha çok vakit geçirilebilir. Kişi, kendine daha çok zaman ayırabilir.

*Dezavantajları şunlardır: İş ve mesai arkadaşlarından uzak sosyal izolasyon gerçekleşir. Çocukların ve büyüklerin olduğu geniş bir ailede yaşanıyorsa, dikkati dağıtabilecek birçok unsur mevcuttur. Ofiste çalışılırken tek gündem işleri yetiştirmek olurken, evde çalışıldığında araya çeşitli ev işleri girebilir. Özetle, home office çalışma modelinin anahtar kelimesi disiplindir. Bu çalışma modelinde kişinin oto-kontrolünü kaybetmemesi önemlidir. Aksi halde, home office çalışmanın avantajları, hızlıca dezavantaja dönüşecektir.

Celly BH Stereo boyun askılı kablosuz kulaklık incelemesi

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir