‘Kripto para değil, kripto varlık’

Binance TR Genel Müdürü Mücahit Dönmez, SDN Tech Expo 2025’te kripto varlıkların geleceğini değerlendirdi.

Binance TR Genel Müdürü Mücahit Dönmez, İstanbul’da düzenlenen SDN Tech Expo 2025’te katıldığı panel ve oturumlarda kripto varlıkların mevcut durumunu ve geleceğini değerlendirdi. Dönmez, Türkiye’nin kripto sahiplik oranında dünyada üçüncü sırada yer aldığını vurgulayarak, sektördeki yasal gelişmelere ve blokzincir teknolojisinin sunduğu yeni fırsatlara dikkat çekti.

Etkinlik kapsamında “Geleceğin Finansı: Cüzdanlar Dijital, Paralar Kripto” panelinde ve “Kriptonun Nabzı: Türkiye’den Küresele Bakış” oturumunda konuşan Dönmez, kripto varlıkların tanımı, kullanım biçimleri ve potansiyel etkileri hakkında kapsamlı açıklamalarda bulundu.

Türkiye kripto sahipliğinde dünya sıralamasında üst sıralarda

Türkiye’nin kripto varlık piyasasında aktif bir konumda olduğunu belirten Dönmez, “İşlem hacmi bakımından dünyada dördüncü sıradayız. Kripto sahiplik oranı ise yaklaşık yüzde 20 seviyesinde. Yani her beş kişiden biri en az bir kripto varlığa sahip” dedi. Dönmez ayrıca, kullanıcıların büyük çoğunluğunun üniversite mezunu olduğunu ve bu bireylerin çoğunun teknolojiye güven duyduğunu belirtti.

“Kripto para değil, kripto varlık”

Konuşmalarında sıkça “kripto para” yerine “kripto varlık” ifadesini kullandığını vurgulayan Dönmez, bu ayrımın önemli olduğunu belirtti. “Bir bitcoin ile marketten alışveriş yapılamıyorsa, bu bir para değil, daha çok bir sermaye saklama aracıdır” diyen Dönmez, kripto varlıkların itibari para birimlerine dönüştürülebilme özelliği sayesinde günlük yaşama dolaylı olarak entegre olduğunu ifade etti.

Yeni düzenlemelerle sektör resmî statü kazandı

Kripto varlık sektörünün yasal çerçeveye kavuşmasının önemli bir adım olduğunu belirten Dönmez, 2024 yılı sonu itibarıyla Türkiye’de kripto platformlarının “finansal kuruluş” olarak tanımlandığını söyledi. Bu düzenlemeyle birlikte, platformların bankalarla benzer yükümlülüklere sahip olduğunu aktaran Dönmez, bunun sektörde güveni artırabileceğini belirtti.

Tokenizasyon: Geleceğin potansiyel fırsat alanı

Blokzincir teknolojisinin sunduğu yeni olanaklara da değinen Dönmez, gerçek dünya varlıklarının tokenizasyonunun (RWA) dikkatle takip edilmesi gereken bir alan olduğunu ifade etti. Dönmez, özellikle gayrimenkul gibi fiziksel varlıkların dijital temsilinin hem erişim hem de likidite açısından önemli fırsatlar sunduğunu belirterek, Türkiye’nin bu gelişmelerden pay alması gerektiğini söyledi.

Eğitim ve kapsayıcılık vurgusu

Finansal okuryazarlığın artırılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade eden Dönmez, Binance Türkiye Teknoloji ve Kadın Akademisi ile yürütülen iş birlikleri sayesinde son 1,5 yılda 1.500’den fazla kadına blokzincir teknolojisi üzerine ücretsiz eğitim verdiklerini belirtti. Bu sayının yıl sonuna kadar 2.025’e, önümüzdeki beş yıl içinde ise 5.000’e çıkarılmasının hedeflendiğini aktardı.

Binance TR Genel Müdürü Mücahit Dönmez, kripto sektöründeki stratejik hedeflerinin yalnızca bireysel büyüme olmadığını belirterek, “Amacımız sektördeki pastayı büyütmek. Pasta büyüdükçe tüm paydaşların payı da büyüyecektir” ifadelerini kullandı.