Microsoft ve Verisil arasında 2. el yazılım savaşı
Bugün Microsoft Türkiye tarafından basın kuruluşlarına gönderilen “İsviçre Gümrüğü Sahte Microsoft Yazılımlarına El Koydu” konulu basın açıklamasında, İsviçre gümrüğünün, 2012 Aralık ayında Bülent Kozaklı tarafından İstanbul’dan, Avusturya’ya Monika Kozaklı adına yollanan 100’ün üzerinde sahte Microsoft Windows Orijinallik Sertifikası’na (COA) el koyduğu ileri sürüldü. Konuyla ilgili Microsoft açıklamasında şunlar yazılıydı:
İsviçre gümrüğü, 2012 Aralık ayında Bülent Kozaklı tarafından İstanbul’dan, Avusturya’ya Monika Kozaklı adına yollanan 100’ün üzerinde sahte Microsoft Windows Orijinallik Sertifikası’na (COA) el koyduğunu bildirdi.
Microsoft, yakın zamanda İsviçre Gümrüğü ile irtibata geçip, suç duyurusunda bulunarak, el konulan Windows COA etiketlerinin sahte olduğunu teyit etti. Etiketlerin üzerinde bulunan seri numaralarının hiçbir zaman orijinal bir Microsoft ürünü üzerinde kullanılmadığı ve üzerinde basılı bulunan ürün anahtarları ile uyumlu olmadığı tespit edildi
Microsoft, Windows COA etiketlerinin sadece birlikte piyasaya sunulması hedeflenmiş olan Microsoft yazılımları ile beraber dağıtılması gerekiyor. COA etiketleri hiçbir zaman ‘ayrı’ olarak satıcılara veya tüketicilere dağıtılmıyor ve birlikte orijinal olarak gelen Microsoft ürünleri dışında herhangi bir ürün veya bileşenle eşleştirilemiyor.
Microsoft, son zamanlarda Türkiye’de artış gösteren yasadışı etiket satışı sebebi ile kullanıcıların mağdur olmaması ve Türkiye’de yasal olarak hizmet veren ve yazılım satın alan kişilerin korunmasına katkı sağlamak için, bu tarz satış yapan firmalar ile mücadele etmeye devam ediyor.
Microsoft Türkiye Telif Hakları Müdürü Ozan Öncel konuyla ilgili olarak; “Bu olayda bir kez daha görüyoruz ki, gerçek lisanslı yazılım ticareti gerçekleştiren dürüst satıcılar, yaşanan bu gelişmeler nedeniyle haksız bir rekabetle mücadele etmek zorunda kalarak, dezavantajlı duruma düşüyorlar. Bu da tüm ekonomi üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor ve markaların itibarını gölgeliyor. Birçok kullanıcı ve yasal iş ortağımız, bize sahte yazılım konusunda şikâyetlerle geliyor, sektör ve hükümetin bu konuda harekete geçmesi gerektiğini bildiriyor. Microsoft Türkiye olarak, müşteri ve iş ortağı ekosistemini, yazılım korsanlığıyla ilgili tehdit ve kayıplara karşı korumaya son derece kararlıyız.” dedi.
Microsoft ürünleri ile ilgili sahte yazılımlardan nasıl korunacağınıza dair daha fazla bilgi almak için www.howtotell.com ziyaret edebilirsiniz. Microsoft’un sahtecilik ile mücadele için hazırladığı bu platform sayesinde kullanıcılar, kaçak yazılımın nasıl tespit edileceğini ve bundan nasıl sakınılacağını öğrenebiliyor.
Suçlanan Verisil şirketiyle temas kurup, konuyu sorduk. Verisil’den yapılan açıklamada, Microsoft ile davalarının devam ettiği belirtiliyor ve davayı etkilemek için bu iddiaların ortaya atıldığı ileri sürülüyordu. Verisil’in açıklaması şöyle:
Microsoft 21.02.2013 tarihli basın bildirisinde İsviçre Gümrüğü’nün, 2012 Aralık ayında Bülent Kozaklı tarafından İstanbul’dan, Avusturya’ya Monika Kozaklı adına yollanan 100’ün üzerinde sahte Microsoft Windows Orijinallik Sertifikasına (COA) el koyduğunu iddia etmiştir. Microsoft yetkilerinin de açıklamalarının yer aldığı bildiride, “bu durumun haksız rekabet olduğu ve marka haklarının zarar gördüğü” şeklinde açıklamalara yer verilmiştir.
Öncelikle belirtmek isteriz ki, vekil eden Bülent Kozaklı’nın oğluna ait Verisil Bilgisayar Ltd. Şti. 2. el orijinal (gerçek) yazılım alım satımı ile ilgilenen bir şirket olup, Dünya’nın bir çok yerinde faaliyet göstermektedir. Microsoft firması ise, Bülent Kozaklı ve Verisil Bilgisayar’ın orijinal 2. wl yazılım alıp satmasını engellemek için her yola baş vurmaktadır. Microsoft öncelikle Bülent Kozaklı’nın Almanya’da 2. el yazılım satmasını engellemek için vekil eden aleyhine dava açmış ve bu davayı kaybetmiştir. Vekil eden şirket, Microsoft’a ait yazılımların 2. El ürün olarak alım satımının Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, Marka Kanunu, Haksız Rekabet Hükümlerinin de yer aldığı ilişkin Türk Ticaret Kanunu, Uluslararası Anlaşmalar ve Lisans Sözleşmeleri dahil her hangi bir yasal düzenlemeye aykırı olup olmadığının tespiti için İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemelerinde dava açmış olup, Marka İtibarının zedelenip zedelenmediğine ilişkin İstanbul Anadolu Fikri Ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesinde de devam eden bir dava vardır. Ancak Microsoft Davaların seyrini etkilemek, 2. El orijinal ürünler alım satımının Sahte ürün satmakla aynı şey olduğu şeklinde kamu oyunda yanlış bir algı uyandırmak için, derdest davaların konusu hakkında açıklamalarda bulunarak TCK m. 288’de yer alan “Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs” suçunu işlemektedir.
Önemle belirtmek isteriz ki, Sahte COA etiketi ile orijinal bir yazılım ikinci el ürün olarak satılması birbirinden farklıdır. Yazılım firması tarafından piyasaya sürülerek parası tüketiciden tahsil edilmiş bir ürün üzerinde artık yazılım firmasının hiçbir hak sahipliği yoktur. Nitekim bu husus Avrupa Adalet Divanı Mahkemesi’nin 03.07.2012 tarihinde verdiği C-128/11 Nolu “UsedSoft GmbH v Oracle International Corp.” kararı ile tescillenmiştir. Microsoft ise, Türk Mahkemelerinde aleyhine açılmış ve devam eden davayı etkileyebilmek adına, aslı astarı olmayan haberler ile kamuoyu oluşturmaya çalışmakta ve vekil edene suç isnadında bulunmaktadır. Açıkça belirtmek isteriz ki, vekil eden Bülent KOZAKLI hiçbir zaman sahte ürün satmamış, Monika KOZAKLI denilen şahsa herhangi bir kargo göndermemiştir. Bunun aksini iddia eden Microsoft’u, iddiasını ispata davet ederiz. Diğer taraftan, Microsoft’un açıklamalarının ardından konu ile ilgilendiğimizi ve gerçeğin ortaya çıkması için İsviçre Gümrük Müdürlüğü ile irtibata geçtiğimizi beyan eder, ortaya çıkan sonucu kamuoyu ile paylaşacağımızı beyan eder, kamuoyunun takdirine sunarız.
Bülent Kozaklı ve Verisil Bilgisayar Ltd. Şti. Vekili Av. Sefa KARCIOĞLU
Sonuç olarak, Verisil ilk defa ikinci el yazılım olabileceğini/olması gerektiğini hukuk nezdinde savunarak bir mücadele veriyor. Biz de bu mücadeleyi ve sonucunu takip etmeye devam edeceğiz.