‘TR’ uzantılı alan adı yetkisi resmen BTK’da

Türkiye’de ‘TR’ uzantılı internet alan adı verme yetkisini elinde bulunduran Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), bu konudaki tüm yetkilerini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) devretti.
ODTÜ, 1991 yılından beri İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (IANA/ICANN) ile birlikte ‘.tr’ uzantılı alan adlarını sağlayan ve tahsisini yürüten yetkili konumundaydı. Euronews’in haberine göre, ODTÜ’nün söz konusu tahsisten yıllık en az 25 milyon TL gelir elde ettiği tahmin ediliyordu.
ODTÜ’ye ait Nic.TR internet sitesinde yapılan açıklamada, “21 Aralık 2018 tarihinde imzaladığı sözleşme ile “.tr” Kayıt Otoritesi yetkisini, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’na devretmiştir. Sözleşme gereği, 2020 Ağustos ayında Nic.TR sisteminin kapatılması ve .tr Ağ Bilgi Sistemi’nin (TRABİS) faaliyete geçmesi öngörülmektedir” denildi.
Devir sürecinde taraflar arasında anlaşmazlık yaşanmış ve konu adalete intikal etmişti. BTK, ODTÜ’ye açtığı davayı 8 Mayıs 2019 tarihinde kazanmıştı. ODTÜ, temyize gitti ve burada da kaybedince devir resmen gerçekleşmiş oldu.
ODTÜ, www.nic.tr sayfası üzerinden yeni alan adı tahsisi ve yenileme işlemlerini en geç 3 ay içinde durduracak. BTK yeni dönemde TÜBİTAK’a hazırlattığı teknik altyapıyla alan adlı hizmetlerini sürdürecek.
Devir işlemi, 5 Kasım 2008 tarihli 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu ile verilen göreve dayanılarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının, internet alan adlarının tahsisine ilişkin iş ve işlemlerin yürütülmesi görevini BTK’ye vermesiyle ve 2010 tarihli İnternet Alan Adları Yönetmeliği doğrultusunda başlatılmıştı.