Kaspresso android

Türkiye saldırıya en fazla maruz kalan beş ülke içinde

Siber güvenlik şirketi ESET’in verilerine göre 2022 yılında Android cihazlara yönelik saldırıların sayısında artış gözlendi. Diğer saldırı türlerinde 2022’nin başında dinamik bir artış ve ardından yavaş bir düşüş görülürken, Android cihazlara yönelik tehditler geçtiğimiz yıl boyunca istikrarlı bir şekilde arttı. 2023 yılında 190 ülkede yaklaşık 3,6 milyar Android kullanıcısının olacağı tahmin ediliyor.

ESET telemetrisine göre Android algılamaları, 2022 yılı Eylül-Aralık döneminde (T3) yüzde 57 oranında arttı. Artışın nedeni çoğunlukla; reklam yazılımları (Adware) , gizli uygulamalar (HiddenApps) ve casus yazılımlar (Spyware) oldu. ESET telemetrisinin T3’te en çok Android tehdidi tespit ettiği ülkeler Brezilya (%8,5), Ukrayna (%7,6), Meksika (%7,3), Rusya (%6,6), Türkiye (%5) ve ABD (%4) oldu. 2022 yılının tamamına bakıldığına, çoğu Android tespiti Ukrayna (% 9,3) ve Rusya’da (% 9,2) bulundu. Gizli uygulamalar algılamaları da T3’te yüzde 82.9 oranında önemli ölçüde arttı. Bu tür Android tehdidi, kendi simgelerini gizleyen, daha sonra gizlice reklam görüntüleyen aldatıcı uygulamaları temsil eder ve deneyimsiz kullanıcılar zararlıları temizlemekte güçlük yaşayabilirler.

Reklam yazılımları ve gizli uygulamalar cihazları hedef alan başlıca Android kötü amaçlı yazılım türleri arasında yer alıyor. Kötü amaçlı gizli uygulamalar genellikle simgelerini değiştiriyor ve cihazda gizleniyor. Daha sonra genellikle istenmeyen reklamlar göstermeye veya arka planda başka eylemler gerçekleştirmeye başlıyor.

ESET telemetrisi casus yazılımların da yükselişte olduğunu gösteriyor. Bu tür kötü amaçlı yazılımlar yeraltı forumlarında bir hizmet olarak sunuluyor ve vasıfsız saldırganlar bile sadece birkaç yüz ya da binlerce Euro karşılığında satın alabiliyor. Bazı kodlar aramaları kaydetmek, kameranın kontrolünü ele geçirmek ve fotoğrafları, e-postaları ve kişileri çalmak gibi oldukça geniş yeteneklere sahip. Casus yazılımlar genellikle kullanıcıyı gizlice gözetleyerek mümkün olduğunca çok bilgi ve veri çalmayı amaçlıyor. Saldırganlar için bu para kazanmanın oldukça basit bir yolu, çünkü çalınan veriler daha sonra başka saldırılarda kullanılmak üzere dark web’de yeniden satılıyor veya kurbana şantaj yapılabiliyor.

İlginizi çekebilir:  Gençleri ayrı hesaplardaki aynı şifre yakıyor

Casus yazılımlar şirketler için de riski artırıyor

Casus yazılımlar hassas verileri çalabilir, özel konuşmaları sızdırabilir, gizli kişileri elde edebilir ve tüm bunları herkese açık hale getirebilir. Bazen saldırganlar kimse fark etmeden iki taraf arasındaki iletişimi gözetliyorlar ve daha sonra topladıkları bilgileri veya isimleri, taraflardan biriymiş gibi davranarak sahte bir e-postadan şirketle iletişime geçmek için kullanabiliyor. Bu e-posta sayesinde saldırgan önemli sistemlere erişim ya da acil bir ödeme isteyebiliyor. Fail önceki konuşmanın bazı bölümlerini kullandığından, kurban bir şeylerin yanlış gittiğinden şüphelenmeyebilir.

Akıllı telefonlar popüler hedefler haline geliyor

Siber suçlular geçmişte ağırlıklı olarak masaüstü cihazlara ve yazılımlara odaklanırken, artık BT departmanlarının şirket mobil cihazlarındaki trafiği ve iletişimi izlemekte zorlandıklarını fark ettiler ve odakları değişti. Akıllı telefonlar, üzerlerinde önemli veriler depolanmasına ve bulut havuzlarına ve iş uygulamalarına erişmek için kullanılmasına rağmen hafife alınıyorlar. BT yöneticileri genellikle mobil ortamın bölümlere ayrılması ve uygulamaların cihazdaki diğer uygulamaların faaliyetlerine doğrudan erişimi olmaması nedeniyle biraz daha güvenli olduğu gerçeğine güveniyor, ancak bu yeterli değil.

Kripto cüzdanlar gibi finansal mobil uygulamalar da son zamanlarda hedef alındı. Bunun nedeni muhtemelen Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin aklanmasının daha kolay olması ya da aklanmasına hiç gerek olmaması. Cep telefonları artık yeni cüzdanlarımız ve siber suçlular bunu biliyor.

Android tehditlerine karşı nasıl korunulur?

Android cihazlar dijital güvenlik yazılımı ile korunabilir. Bu tür yazılımlar, sızdırılan ya da yeniden satılan kaynak kodlarıyla oluşturulanlar da dahil olmak üzere çoğu tehdidi etkili bir şekilde izleyebilir. Kodun bir kısmı genellikle değişmez, bu da yeni kötü amaçlı yazılım çeşitlerini tespit etmemizi mümkün kılar. ESET uzmanları kullanıcılara uygulamaları yalnızca resmi platformlardan indirmeleri ve Android mobil tehditlerinin en yaygın dağıtım vektörleri olan forumlar, ikincil pazarlar ve YouTube bağlantıları gibi tüm resmi veya güvenilir olmayan kaynaklardan kaçınmalarını tavsiye ediyor. Alacağınız önlemler saldırıların engellenmesini ve işletmenizin korunmasını sağlamaya yardımcı olacaktır.

Gürültü geçirmeyen kulaklık | MixBuds ANC Pro TWS incelemesi

Yeni videolardan haberdar olmak için buradan kanala abone olmayı unutmayın!

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir