Avrupa’da oyun harcamaları artış gösteriyor

Dijital ödemeler alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden Visa’nın verileri, Avrupa’da oyun harcamalarının 2024 yılında bir önceki yıla göre %16,7 oranında arttığını gösterdi. Oyun harcamalarındaki artış, Visa kart kullanıcılarının harcamalarındaki toplam büyümeye göre %40 daha yüksek gerçekleşti. Verilere göre, oyun harcamaları 2024 yılında seyahatten %60, modadan %75, tiyatro ve sinemadan ise %85 oranında daha fazla artış gösterdi. Bu durum, oyun endüstrisinin Avrupa’nın en hızlı büyüyen sektörlerinden biri olduğuna işaret ediyor. Visa verilerine göre, Türkiye %24 ile en yüksek oyuncu payına sahip ülke olarak öne çıkıyor. Her dört Visa kart kullanıcısından biri kendisini ‘gamer’ olarak tanımlıyor. Türkiye’yi sırasıyla %17 ile Norveç ve %16 ile Danimarka takip ediyor. Harcama miktarında ise İspanya en önde gelirken, Macaristan oyun ile ilgili işlemlerde en yüksek paya sahip.
Visa’nın araştırmasına göre, oyun içeriği üreticileri oyun harcamaları üzerinde artan bir etkiye sahip. Araştırmaya katılan oyuncuların %28’i içerik üreticilerinin harcama kararlarında önemli bir rol oynadığını belirtiyor. Oyun influencer’ları ile etkileşim oranı da yüksek seviyede. Visa verilerine göre, Avrupa’daki ‘gamer’ların %53’ü haftada en az bir kez oyun influencer’ları ile etkileşime giriyor. 18-24 yaş aralığındaki oyuncular arasında bu oran %70’e kadar çıkıyor.
Visa’nın verilerine göre, oyuncuların %30’u yayın yapıyor veya sosyal medyada oyunla ilgili içerikler paylaşıyor. İçerik üretenlerin %21’i kendisini ‘oyun içeriği üreticisi’ olarak tanımlarken, %52’si gelecekte bu alana yönelmeyi planlıyor. İçerik üreticilerinin %41’i bu faaliyetlerden gelir elde ederken, %56’sı gelecekte gelir elde etmeyi hedefliyor. Videolar, abonelikler ve içerikler üzerinden yapılan satın almalar en yaygın gelir kaynakları arasında bulunuyor. Ancak içerik üreticileri gelir elde etme konusunda bazı zorluklarla da karşılaşıyor. Katılımcıların %46’sı izleyici kitlesi oluşturmanın en büyük zorluk olduğunu belirtirken, %35’i sponsorluk ve marka iş birlikleri yapmanın zorluğuna dikkat çekiyor.
Visa’nın araştırması, oyun oynamanın ve izlenmesinin bireylerin problem çözme ve hızlı düşünme becerilerini geliştirdiğini de ortaya koyuyor. Katılımcıların %81’i oyun deneyimlerinin bu yeteneklerini olumlu yönde etkilediğini belirtiyor. Bunun yanı sıra, içerik üreticileri de faaliyetlerinin web tasarımı ve dijital becerilerini geliştirdiğini ifade ediyor (%71).
Video: HyperX Alloy Rise 75
Yeni videolar için buradan kanala abone olmayı unutmayın!